1/2

Cake Mania: Baker's Challenge

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
PSP'de pastanecilik oynuyoruz
Platformlar PSP
Cake Mania: Baker's Challenge
  • Yapımcı - Yayıncı Sandlot Games - Destineer
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Strateji,Strateji
Merlin Puanı 63
Artılar Sevimli ve renkli grafikler, bir süreliğine eğlenceli
Eksiler Tekrar eden yapı
Yapımın içerdiği oyun türünü aslında bazılarımız daha önce gerek PC gerekse PSP platformunda oynamış dahi olabilir. Bir pastane işletmecisi olduğumuz yapımda amacımız daha çok müşteriye pasta yapıp satmak olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin bu oyunun PC varyasyonu Pizza Tycoon iken, PSP varyasyonunun Diner Dash Sizzle & Serve olduğunu rahatça söyleyebilirim. Sanki küçük kız kardeş ya da kız arkadaşın oyunu gibi kokan yapım, içeriğinde pasta pişirmede özelleşmesi ile görsel olarak erkeklerden birazcık uzak duruyor. Açıkçası pastel renklerin ve sevimli çizimlerin beni cezp ettiğini, bu yolla oyuna olan ilgimi arttırdığını da söyleyebilirim. Ancak bu oyunu bayların evden dışarıda bir yerde de oynamayı tercih edeceklerini de hiç zannetmiyorum.

Cake Mania: Baker's Challenge dört ana oynanabilir mod ile karşımıza çıkıyor. Bunlar Cake Mania, Back the Bakery, Custom Kitchen ve Baker’s Challenge. Cake Mania ve Back the Bakery oyunun hikayeli olan kısmı. Hikayeler çizgi roman şeklinde, kısa süre içinde bize aktarılıyor. Burada da çizimlerin oldukça hoş gözüktüğünü söyleyebilirim. Hikayeyi öğrendikten sonra ise tek bölümlük ve çok kısa olduğunu söyleyebileceğim bir eğitim bölümünü oynamak isteyip istemeyeceğimiz soruluyor. Zaten çok kısa olduğundan oynamanızı tavsiye ederim. Hikayeler farklı olsa da aslında içerik değişmiyor. Hatta hikayelerin konulmak için konulduğunu da söylersem yeridir. Oyun içeriği hakkında detaylı bilgiye geçmeden önce kalan iki moduda kısaca açıklayalım. Custom Kitchen adından da anlaşılacağı gibi oyun yapısını tamamı ile bizim belirlediğimiz bir bölüm. Peki bu yapıda neler var; pastanenin nerede olduğu (Dükkan, kumsal, sirk, casino, istasyon gibi), zorluk seviyesi (Hafta içi, hafta sonu, tatil, günleri gibi), açılış vakti (Sabah, öğlen, normal gün, uzun gün, çok uzun gün gibi) ve son olarak kazanılması hedeflenen para miktarını ayarlayıp, oyunu oynamaya ve hedefe ulaşmaya çalışılıyor. Baker’s Challenge’da ise sadece pastanenin yerini seçip oynamaya başlıyor ve önceden belirlenmiş hedefleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

180 derecede

Şimdi hikaye modlarına dönelim ve oyun içeriği hakkında biraz daha bilgi verelim. Aslında hangi modda olursak olalım yaptığımız şeyler aynı olduğundan hikaye modunda olmamız bir şeyi değiştirmiyor. Daha çok oynanan oyun bir kalıba sokulmaya çalışılıyor. Sabah dükkanımızı açar açmaz ilk müşterilerimiz gelmeye başlıyor. Müşteriler arasında, çocuklar ve gençler olduğu gibi, gelinler, melek, Noel Baba, Dracula gibi ekstrem karakterler de yer alıyor. Gelen müşteri her kim olursa olsun, sıraya giriyor ve sizden menüyü almayı bekliyor. Belli bir sabır kapasitesi ile gelen müşteriler, menünün ellerine verilmesinden parayı ödeyene dek ilginizle orantılı olarak memnuniyetleri ve sabır katsayıları değişiyor. Yani ne kadar hızlı davranırsak, o kadar memnun müşteri elde ediyoruz. Oyunun temelinde işte bu kuralın yattığı da söylenebilir; yani sürat=el çabukluğu=hızlı ekran takibi. Başlangıçta yalnızca bir fırın ve bir süsleme tablamız bulunmakta ve ekmeğimizi onlar üzerinden kazanmaktayız. Müşteri menüyü okuyup hangi tip pasta alacağına karar verince kafasında o çeşit pastaya ait baloncuk resmi çıkıyor. Bizde gidip fırında o pastayı pişiriyor, sonra da alıp süsleyerek müşteriye teslim ediyoruz. Yalnız her işlem belli süre aldığından bu aralıklarda da diğer müşterilere menü vermek, bir sonra yapacağımız işleme karar vermek, ekranda işaretlemek gibi işlevleri yapıyoruz. Keza oyun tıklama sıralarını hafızasına almakta ve işlemleri peş peşe otomatik yapma komutu verilebiliyor. Böylece hız kazanarak daha fazla müşteri ağırlayabiliyoruz. Keza dükkan içinde ancak belli sayıda müşteri sıraya girebilmekte ve dükkan belli saatte kapanana kadar maksimum kişiye pasta teslimi yapmak gerekmekte.

Pastanenin derdi az değil. Keza çabuk hareket edelim derken yanlış komutlar vermek işten bile değil. Başlarda bu hatalı pastaları koyacak yerimiz olmadığından çöpe atmak zorunda kalıyoruz. Ancak zaman geçtikçe pasta saklama tablası gibi gereçler alarak boş vakit üretimi ya da hatalı üretilen pastaları ileride satılmak üzere burada saklayabiliyoruz. Her bölümün belli bir maddi hedefi bulunmakta ve erişmeden başarılı sayılmamaktayız. Başarılı olunamayan bölümleri en baştan oynamak gibi bir zorunluluğumuz maalesef bulunuyor. Bölümler başarılı bitirildiğinde ise kazancımız ortaya çıkmakta ve bu kazanç ile pastanemize yeni şeyler alabileceğimiz bir nevi dükkan kısmı atlanmakta.

Kazandığımız paralar ile TV, mikrodalga, ekstra fırın, süsleme tablası, saklama tablası gibi şeyler alarak hız ve müşteri memnuniyetini yükseltmemiz mümkün. Oyunda yapılan tüm bu işlemler için ise analog kol ya da ok tuşları ile seçim, X ile onay ve R ile çöpe atma işlevleri gerçekleştiriliyor. Yani kontroller karmaşıklıktan uzak olmalarına rağmen el çabukluğu ve telaş nedeni ile daha çok yanlış basılma kurbanı olunuyor. Görsel açıdan oldukça hoş gözüken yapımda çok fazla animasyon ise mevcut değil. Ancak bulunulan ortamların oldukça renkli ve sevimli tasarlanmaları ile canlılık sağlanmış. Sesler bakımından çok bir şey vaat etmeyen yapımda asıl sorun oluşturan kısım oynanabilirlikte ortaya çıkıyor. Keza yapımda sürekli aynı şeyleri tekrar etmek bir süre sonra bıkkınlık hissi uyandırıyor. Sürekli aynı tip pasta, süs vs yapıp müşteriye vermek, bir süre sonra kabak tadı veriyor. Bu bakımdan yapımın eğlencelik sınıfına girdiğini, aynı gün içinde uzun müddet oynanmadıkça bir süre sizi eğlendirebileceğini söyleyebilirim.