1/16

Call of Duty: Black Ops Online Rehberi

Tolga Canatan 7.12.2010 - 16:11
Black Ops'un Online arenadaki her sorusunun cevabı bu yazıda
Online rehbere geçmeden evvel, her zaman olduğu gibi ilk olarak oyunumuzun orijinal olması gerektiğini belirtmek isterim. COD Black Ops piyasada kutulu olarak 120TL gibi bir fiyatla satılıyor. Çoğu oyuncu için bu fiyat uçuk seviyede olabilir ancak alternatiflerin olduğu da unutulmasın. Black Ops, Steam üzerinden 60 $ gibi bir fiyata satılıyor. Bu fiyatta pahalı gelirse son zamanlarda iyice yaygınlaşan Steam (Rus) keylerinden satın almayı düşünebilirsiniz. Google’da basit bir araştırma ile kastettiğim bu keyler hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. (Bu arada dudaklarınız uçuklamasın diye fiyatını sona sakladım. COD Black Ops Steam garantili Rus key’i sadece 28 lira!)

Artık oyunumuza kavuştuğumuza göre Multiplayer sistemini anlatmaya başlayabiliriz. Zaten fazla zorlayacak ayrıntılar söz konusu değil. Merak edilen hususlar, akılda kalan bazı noktalar olabilir. Biz de tam olarak bu noktaları tespit etmeye çalışacağız zaten.

1. Menü

Call of Duty: Black Ops Online Rehberi


Multiplayer’a ilk adım attığımızda bizi fazla zorlamayacak oldukça sade bir menüyle karşılaşacağız. Bizi savaşa çeken güzel bir arka plan önüne dizilmiş altı farklı seçenekle baş başayız. COD serisinin önceki oyunlarından da tanıdığımız bu menü düzeni bir farklılık sunmadığından aklınız karışmadan istediğiniz bölümler arasında rahatça geçişler yapabileceksiniz. Bu bölümler arasında Play, Operations, Theater, Settings, Main Menu ve elbette Quit bulunuyor.

Cepheden cepheye koşmak, askeri birlikteki arkadaşlarınızla omuz omuza savaşmak için tahmin edeceğiniz üzere ‘Play’ seçeneğini kullanıyoruz. Haliyle Multiplayer kariyeriniz boyunca en çok ziyaret edeceğiniz bölüm burası. Play’e giriş yaptıktan sonra bizi beş ayrı seçenek karşılayacak. Bunlar, Server Browser, Ranked Match, Wager Match, Combat Training ve Private Match.

Operations ile kişisel verilerimizi düzenleyebiliyorken, Theater ile güzel oyuncu videolarını takip edebileceğiz. Tabii bunlara daha sonra değineceğiz.

1.1 Server Browser

Call of Duty: Black Ops Online Rehberi


Server Browser ile aktif durumda olan tüm sunucuları listeleyebilirsiniz. Açılan menünün sağ üst kısmında, o anda kaç kişi online ve kaç sunucu hizmet veriyor bunu göreceksiniz. Ranked sekmesinde seviyenizi yükseltebileceğiniz sunucular listelenmekte iken Unranked sekmesinde ise bunun tam tersine seviyenize bir etkisi bulunmayan sunucular listelenmektedir. (Black Ops’taki bu seviye kavramına daha sonra ayrıntılı olarak değineceğim. O yüzden şimdilik atlayalım.) Listeden istediğimiz birine çift tıklayarak ya da join diyerek giriş yapabiliyoruz. Burada yapacağımız tercihler doluluk oranları ve oyun modları üzerinde değişiklik gösterecektir. Keyfinize göre istediğiniz oyun moduna giriş yapabilirsiniz. TDM, S&D vb. bir takım oyun modlarının sunucu listenizde görünmemesini ya da yalnızca sadece bir tanesinin görünmesini istiyorsanız ‘filter’ menüsünü kullanarak listeye kısıtlama getirmelisiniz. Hızlı bir şekilde oyuna girmek isteyenler ‘filter’ı mutlaka kullanmalı. İstemediğiniz oyun modlarının kalabalık yarattığı listeye takılıp boşuna zaman kaybedebilirsiniz. Sürekli yenilenen bir listede yakaladığınız iyi bir sunucuya girmek için dört takla atmanıza gerek yok. Filter kullanın, her istediğiniz anında önünüze gelsin.