1/3

Ceyda Doğan - Karşınızda Kontakt'ın birincisi!

Mahmut Saral 26.03.2012 - 17:55
Cosplay dünyasında keyifli bir söyleşi

Bazen izlediğimiz karakterler bizi öyle heyecanlandırır ki, onları sadece izlemekle yetinmez, bir süreliğine de olsa yerlerine geçmek isteriz. Oyunları, animeleri, filmleri seviyoruz, takip ediyoruz, peki neden bu ilgimizi biraz daha ileriye taşımayalım ki? Merlin'in Kazanı olarak şimdiye kadar birçok cosplay haberine ve röportajına yer verdik sitemizde. İsterseniz şimdi de gelin, geçtiğimiz aylarda düzenlenen Kontakt organizasyonunda hazırladığı cospay çalışmasıyla birinci olan Ceyda Doğan'ı dinleyelim. İyi okumalar!

Mahmut Saral (MS): Seni kısaca tanıyabilir miyiz? Kimdir Ceyda Doğan?

Ceyda Doğan (CD): Merhaba, ismim Ceyda Doğan. 26 yaşında, turizm okuyan, ama bunun dışında alacak takip uzmanlığı yapıp, hukuk da bitirmeye çalışan bir kız. Gördüğümüz üzere oldukça karışık, ama bir o kadar da renkli bir hayatı var.Öğretmeyi ve yeni şeyler öğrenmeyi hep sever,bu yüzden de bir türlü yerinde tutamazsınız. Böyle değişik, tuhaf bir insandır kendileri.

MS: Asıl meşguliyetin nedir?

CD: Asıl meşguliyetim, alacak takip uzmanlığı. Call Center tadında olan bir şirkette çalışıyorum ve asıl işim hukuksal boyutta. Sabır gerektiren ve zor bir iş. İnsanlara yardım etmeyi sevdiğim için bu işe giriştim.Yaklaşık 4 yıldır da hukuk dalındaki birçok işi yaptım. Onun dışında asıl işim, 6 yıl öncesine kadar gazetecilikti ve yabancı dil gereksinimi nedeniyle hem çalışıp hem okuyabilmek için Turizm ve Otel İşletmeciliği'ni seçtim. Zaten lise yıllarımda derslerimin çoğu İngilizce olduğu için yabancı dilimi çok rahat geliştirdim.Tabiİ online oyunların da İngilizce'mi geliştirdiği bir gerçek. Bu sayede çalıştığım gazetede hem çevirmelik yapıp, hem de elimde fotoğraf makinesi ile haber peşinde koşturabildim.

MS: Ne zamandır oyunlarla ve animelerle ile içli dışlısın. Seni bu dünyaya çeken şey neydi?

CD: Oyunlara olan ilgim, çok uzun zamandır var. Hatta 4-6 yaşlarından başlıyor bu macera. Beni teşvik eden şey, sürekli bir şeyleri karışıtırıp öğrenme içgüdüsüne dayalı oldu. Oyunlara olan ilgim, zaten karakutu zamanlarından "Kaboom" adlı oyunla başladı. Elime geçen her kasedi de değerlendirmeden geçmezdim. Animeye olan ilgim ise, 8 yaşımda kara kaleme olan sevgimle beni mangaya yöneltti. Tabii o yaşlarda manganın ne demek olduğunu çözmek biraz zamanımı aldı.

Çizgi roman tadında yarattığım karakterleri okulumda satardım. Manga keşfimden sonra çizimlerimi geliştirdim. Bu da beni aslında mangalardan sonra animelere de yöneltti. Çizmeye çalıştığım karakterlerin renklenip televizyonda yayınlanmasını keşfetmemle birçok şey değişti diyebilirim. Böylece kara kalem çalışmalarımı sadece animeleri izleyerek geliştirdim.Sonrasında hepsi sıra sıra geldi.

MS: Cosplay yapmaya nasıl karar verdin? İlham kaynağın veya seni teşvik edenler oldu mu?

CD: Beni teşvik eden, çevremdeki insanlardı. Etrafımdaki arkadaşlarım da beni fiziksel olarak bazı karakterlere benzetmiş, bu da Cosplay'i araştırmama neden olmuştu. Cosplay yapmaya da kendimi benzettiğim karakterleri keşfetmeye başladığım zaman karar verdim.Yaratılan bazı oyun karakterleri ve çizilen anime karakterinde kendi yüzümü gördüm.Bu da onların kıyafetlerine dikmeye yöneltti beni. Oysa bunları iş haline getirmiş insanlardan henüz haberim bile yoktu. Çizdiğim manga karakterindeki benzerlikleri de görünce, çizimleri kıyafetler üzerinde de geliştirdim."Neden olmasın?" diyerek kendi bedenime uygun kıyafetler dikmeye başladım.