1/2

City of Steam

Murat Halilbeyoğlu 3.12.2012 - 11:18
F2P yapısını yeniden şekillendirebilecek mi?
Bugün bir lansmana katıldım. İlginç bir lansman olacağı belliydi nitekim hem tanıtılacak oyun hem de onun dağıtımcılığını yapan firma oldukça yeniydi. Dubai tabanlı altı aylık bir firma olan DAO Games, Çinli geliştirici stüdyo Mechanist ile birlikte bizlere yeni oyunları City of Stream'i sundular. Fakat oyundan önce size DAO Games ile ilgili ufak bir bilgi vermek istiyorum ki lansmanı ilginç kılan yönlerden bir tanesi de buydu.

Dediğim gibi henüz altı aylık olan bu Dubaili firmanın ana hedefi Ortadoğu ve Türkiye. Bunu için de seçtikleri oyunlarda o bölgenin özelliklerini taşıyabilecek türler içinde olmasını istiyorlar. Amaçları ise çıkan bir oyunun bölgesel dağılımındaki gecikmede en büyük payı alan Türkiye ve Ortadoğu'nun kaderini değiştirmek. Hoş artık Playstore, Steam gibi portallar sayesinde bizler çok fazla bir gecikme yaşamıyoruz lakin bu tarz "eşitlik" fikri ile yola çıkmalarını görmek de oldukça hoş.

City of Steam
Firmanın yeni oyunu City of Steam, adından da anlaşılacağı gibi bir Steampunk oyunu. Tasarım, eşyalar, mekanlar bu temel üzerine kurulmuş. Lansmanda bizlere oyunu tanıtan DAO CEO'su Peter Kwisthout, Türkiye'de Steampunk'ın yerinin nerede olduğunu sorduğunda genel kanı "iyi bir yerde olmadığı" yönündeydi ki aslında bu bence çok doğru değil. Belki video oyun dünyasında gereken sempatiyi ve ilgiyi geçmişte çok toplayamadı ancak gerek masaüstü FRP kısmında gerekse son zamanlarda video oyunları kısmında Steampunk oldukça popüler olma yolunda.

Elbette bunda Arcanum ve yeni çıkan Dishonored gibi oyunların katkısı da büyük lakin hem kendi çevremden hem de sizlerin zaman zaman attığı yorumlardan, genelde bir Steampunk hayranlığı olduğunu görüyorum. Neyse lafı fazla uzatmadan oynumuza dönelim.

Lansmanın ikinci ilginç kısmı ise DAO'nun ısrarla üzerinde durduğu şey olan City of Steam'in F2P oyunlarının şablonunu değiştirecek bir yapıya sahip olduğuydu. Evet, City of Steam ücretsiz oynanan bir oyun ve aslında o konuda da bir kaç kelime sarf edecektim ancak konudan daha fazla sapmak istemiyorum. Sadece geçen sene Sony'nin DC Universe Online ile, bu sene de EA'nın (zorunluktan da olsa) Star Wars: Old Republic ile F2P işine girmiş olmaları oyun sektörünün bu kısmının da aslında dikkate alınması gerektiğini gösteriyor.

City of Steam
City of Steam, Unity motoru üzerine hazırlanmış bir tarayıcı oyunu lakin gerek Mechanist gerek DAO ısrarla "tarayıcı" teriminin sadece oyunu bizlere ulaştırmak için kullandıkları bir metoddan ibaret olduğunu hatırlatıyorlar ki aslında haksız sayılmazlar. Nitekim oyunu tam ekranda açıp bir arkadaşınıza gösterseniz City of Steam'in tarayıcı tabanlı bir oyun olduğunu anlaması hiç de kolay olmaz. Unity Engine'in gücünü geçtiğimiz haftalarda Butterfly Effect adlı videosu ile görmüştük. Motorun dördüncü versiyonu oldukça iyi gözükürken mevcut versiyonu da hala "ben ölmedim" mesajını güçlü bir şekilde veriyor.