1/2

Civilization V: Brave New World

Mert Günhan 8.07.2013 - 18:54
Cesur yeni dünyaya hoşgeldiniz!
Platformlar PC, Mac
Civilization V: Brave New World
  • Yapımcı - Yayıncı Firaxis - 2K Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 88
Artılar Doyurucu ve oldukça kaliteli bir ek paket, Civilization V tecrübesini kat kat arttırıyor, yapay zeka fersah fersah ilerlemiş
Eksiler Öğrenim süreci yeni oyuncuları oyundan soğutabilir, yapay zeka bazen hayatı çok ama çok zorlaştırıyor, hangi mekaniğin neyi ne kadar etkilediğini kestirmesi zaman geçtikçe güçleşiyor

Civilization V, benim açımdan gelmiş geçmiş en iyi Civilization oyunu olabilir. Özellikle bir önce çıkan ek paketi Gods and Kings ile serinin eksik kalan din yönünü taçlandıran oyun, bu sefer Brave New World ile diplomasiye ve ticarete yepyeni mekanikler katıyor.

Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım, Civilization V, kesinlikle herkese göre bir oyun değil. Bol sabır, bol bol düşünce ve gerektiği yerlerde bol kurnazlık gerektiriyor. Bütün bunlara sahip olan ve yerinde kullanabilenler ise iyi birer Civilization oyuncusu olarak tarihe geçiyor, tabii bu süreçte Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları’na kapatılmazlarsa.


Civilization V: Brave New World
Bu adam evlat olsa sevilmez, suratsız.

Peki ama Gods and Kings’den öte neler değişti? Öncelikle benim ilgimi çeken ve Gods and Kings oyuncularının da ilgisini çekecek olan şey ülkelerin liderlerinin diplomatik karakterlerinin gerçekten çok daha gerçekçi bir hale gelmiş olması. Napoleon artık daha psikopat, eskiden sakin huylu bildiklerimiz ise daha pragmatist. Mesela Gandhi’den beklenmedik kurnazlıklar görmek artık bir hayal değil. Yeni dünya eskisinden çok daha tehlikeli.

Brave New World, diplomasi mekaniğini gerçekten bu anlamda kat kat ileri taşımış durumda. Yapay zeka sizi gerçekten sınırlarınıza kadar götürüyor, sizi sınıyor ve galibiyeti altın tepsi içinde değil bakırdan ve üstü kapalı bir kafes içinde sunuyor. Tabii bunun tadı bir ayrı oluyor.

Civilization oyunları asla kolay öğrenim merdivenlerine sahip olmadı. Yani neyin neyi ne kadar etkilediğini gerçek anlamda öğrenmek ve buna mekaniksel anlamda hakim olmak çok vaktinizi alıyor, Brave New World bu konuda kendisinden önce gelenlerde daha merhametli davransa bile, bazı mekaniklerin tam olarak etkilerini anlayabilmek için epey bir vakit harcamanız gerekecek. İdeolojiler, World Congress, Turizm ve Arkeoloji özellikle oldukça heyecan verici.

Civilization V: Brave New World

Bütün bu mekanikleri anlamanız önemli ve vaktinizi alacak diyorum fakat bunların yeni uygarlıklarla nasıl denklemler kurduğu oyunun en can alıcı noktalarından. Özellikle yeni eklenen dokuz adet uygarlık ve sekiz adet dünya harikası var (sonunda Motherland Calls oyuna eklenmiş).  Oyuna eklenen uygarlıkların bir kısmını daha önce City State olarak görmüştük. Özellikle Venice beni bu konuda şaşırttı doğrusu.