1/2

Combat Mission: Barbarossa To Berlin

Tunç Türel 3.06.2010 - 12:31
İkinci Dünya Savaşı’nın bütün gidişatı, Hitler’in Rusya’yı işgale başlamasıyla tamamen değişti.
Platformlar PC, PC
Combat Mission: Barbarossa To Berlin
  • Yapımcı - Yayıncı Battlefront - Big Time Software
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 65
Artılar -
Eksiler -

İkinci Dünya Savaşı’nın bütün gidişatı, Hitler’in Rusya’yı 22 Haziran 1941’de, yani Napolyon’un 1812 yılında Rusya’yı işgalinin yıldönümünden tam bir gün önce işgale başlamasıyla tamamen değişti. Her ne kadar işgalin sonu, Napolyon’un işgali kadar kısa sürede gelmediyse de bu harekat Napolyon gibi Hitler için de mahvedici sonun başlangıcıydı. Oyunumuz Combat Mission’da adından anlaşılacağı gibi Barbarossa cephesinden Berlin’e kadar geniş bir alanı konu alıyor.

23 Haziran 1812: Napolyon Rusya’yı işgal ediyor

Oyunun türü strateji ancak bildiğimiz stratejilerden biraz daha farklı. Red Alert veya Age Of Empires gibi oynanmıyor yani. Buna birazdan değineceğim. Oyunumuzun menüsü oldukça sade Start Game ile yeni oyuna başlıyor, Scenario Editor ile kendi senaryolarınızı hazırlayıp oynayabiliyor ve Multiplayer menüsünden arkadaşlarınızla keyifli zamanlar geçirebiliyorsunuz. Start Game’de oyun iki bölüme ayrılmış. Bunlardan biri Battles. Battles’da oynamak isterseniz size göreviniz veriliyor ve oynuyorsunuz. Asıl olay Operations’da. Her ne kadar Operations’da 10, Battles’da 39 görev olsa da oyunun gerçek tadını Operations bölümünde alıyorsunuz. Oyuna başlarken önce görevinizi seçiyorsunuz. Daha sonra Sceranio Briefing’te size göreviniz hakkında bilgiler veriliyor, Mihver veya Müttefik taraflarından birini seçiyor, oyun hakkında bazı ayarlamaları yaptıktan (Fog Of War gibi) sonra oyun tipini seçiyorsunuz ( 1 Player, TCP/IP ). En son olarakta Command Briefing ekranında yönettiğiniz birlik hakkında bilgiler veriliyor. Bu bilgiler birliğinizde ki tanklar, piyadeler ve silahlar hakkında bilgilerden ibaret. Bu ekrandan sonra görevimiz yükleniyor ve oyuna başlıyoruz.

Oyun ekranı klasik bir RA veya AoE oyuncusuna oldukça değişik gelecektir. Çünkü Combat Mission, Wargame tarzı bir oyun. Yani üssünüzü kurup, kaynak toplayıp adam ve tank basıp düşmana saldırmıyorsunuz. Her şey önceden size veriliyor ve sizde elinizdekiler ile düşmanı yenmeye çalışıyorsunuz. Oyun ekranında kendi ordunuzun ve karşı tarafın morali, hava sıcaklığı, save, küçük bir harita ( ki bence çok gereksiz ), her hangi bir ünitenize tıkladığınızda karşınıza o ünite hakkında bilgiler veren bir pencere, yakınlaştırma, uzaklaştırma ve en önemlisi ‘Go’ tuşu bulunuyor. Neden en önemlisi ‘Go’ dedik anlatayım. Birliklerinize emir vermek için mouse’un sağ tuşunu tıklıyoruz ve karşımıza bir pencere çıkıyor bu yürü, koş, ateş et, eğil gibi basit emirlerden ibaret. Bunlardan birini seçip haritada istediğimiz yere tıklayarak go’ya tıkladığımız zaman seçtiğimiz eylemi yapması için adamımız hazır duruma geliyor. Bu tüm ünitelerimiz için geçerli. Her ünitemize istediğimiz emri verdikten ve pozisyonumuzu aldıktan sonra ‘Go’ tuşuna tıklıyoruz. Bu sırada bilgisayarda kendi ünitelerini ayarlıyor ve savaş başlamış oluyor. Her Go’ya tıkladığımızda 60 saniye süre sağ alt tarafta çıkıyor ve 60 saniye içinde ünitelerimiz hareket ediyor ve savaşıyor. 60 saniye dolduğunda oyun tekrar duruyor ve yine savaş alanında ki pozisyonumuza göre yeni taktik ve stratejiler üretmeye çalışıyoruz. Herhalde basit bir Red Alert göreviyle bir Combat Mission görevi arasında ki büyük farkı anlamışsınızdır.