1/2

Create

Erkut Köse 26.11.2010 - 10:35
Kendi hayal dünyanıza hoş geldiniz!
Platformlar PC, PlayStation 3, XBox 360, Wii
Create
  • Yapımcı - Yayıncı EA Bright Light - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Bulmaca
Merlin Puanı 70
13 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%73
Artılar Beklenenden daha uzun oyun süresi. Hoş grafikler ile süslü. Yer yer zorlayan bulmacalar.
Eksiler Belirli bir süre sonra kendini tekrar ediyor. Fizik motorundaki bazı hatalar. Karışık menü tasarımları.
Yazıya öncelikle oyunun türünü biraz açıklayarak başlamak istiyorum. Son dönemlerde revaçta olan bu oyun türünün piyasada birçok örneği mevcut. Aslında bu türe biz bulmaca diyebiliriz, ancak olaya fizik sistemininde girmesiyle daha değişik bir tür halini alıyor. Bu türü genel olarak tanımlamak gerekirse bir objeyi ya da bir aracı hayalgücümüzü kullanarak, istenen hedefe ulaşmaya çalışmaktayız. Anlatımda kolay gibi gözükse bile oynarken gayet zorluk çekebiliceğiniz bir tarz. Eğer bir de başarılı bölümler mevcutsa sizi ekran başına kilitlememesi için hiçbir neden yok.

Hayal gücü her kapıyı açar

Oyunumuzun sloganı budur, eğer hayalgücünüz varsa dünyalar sizin oluyor. Hayır mecazi anlamda değil, geçtiğiniz bölümler sonucunda yeni dünyalara girebiliyorsunuz. Kafanız karıştıysa baştan alalım. Başladığımızda güzel bir yardım menüsü bizi karşılıyor. Temel amaçlarımızdan bahsettikten sonra nihayet menümüzdeyiz. Menü dediysek, aslında menü bile bir oyun. Etkileşimli olan menümüze ağaç dikebilir, yeşillendirebilir, roket yapıp uçurabiliriz. Hayalgücü dedik o kadar, normal bir menü beklemek yanlış olur.

Hemen ilk bölüme girip maceramıza başlıyoruz. Genel amaç, bir arabayı, motorsikleti ya da buna benzer bir aracı, bazı engelleri aşıp bitiş noktasına ulaştırmak. Ulaştırmaya çalışırken de yoldaki yıldızları da toplamamız gerekiyor. Çünkü diğer bölümlere geçmek için belirli bir yıldız sayısına ulaşmamız gerek. Bunun için tabii ki bazı nesneler kullanıyoruz. Bu nesneler bazen bir kutu, bazen bir top, bazen bir roket olabiliyor. Örneğin bir arabayı karşıdan karşıya geçirmek için, arabamıza bir balon bağlayıp havaya iki tane fan tutturup uçurarak bitiş noktasına indirebiliyoruz. Her şey tamamen sizin hayal gücünüze bırakılmış. Bölümleri geçtikçe sürekli olarak yeni eşyalar açılıyor. Bu eşyalarıda oyunda etkin şekilde kullanmamız mümkün. Ancak tabii ki her bölümde bütün nesneleri kullanamıyoruz.

Create
Dünyalar farklı, amaç aynı

Her ayrı dünyada 10 adet bölüm mevcut. Bu bölümleri bitirdiğimizde diğer diğer dünyalara geçişimizi yapabiliyoruz. “Esc” tuşuna bastığımızda açılan menüden nereyi değiştirmek istiyorsak ona uygun kategoriyi seçiyoruz. Kategoriyi seçtikten sonra ekranımızın alt tarafında nesneleri görüyoruz. Eğer nasıl kullanılacağını anlamadığımız bir nesne varsa imlecimizi biraz üzerinde bekleterek açıklamaları görebiliyoruz.

Diğer dikkat çekici tarafsa, araç tasarımı yapılabilmesi. Bazı görevler bir nesneyi bir yerden bir yere taşımamızı istiyor. Bunu yapmak için de bir araç tasarlamamız gerekiyor. Araç tasarlamak için  tekerleğimiz ve demir çubuklarımız mevcut. Burası tamamen sizin hayalgücünüze kalmış. İsterseniz 30 tane tekerleğe sahip koca bir tır yapın, isterseniz iki tekerlekli bir motorsiklet yapın. Ayrıca yaptığınız ilginç tasarımları arkadaşlarınızla paylaşabilme imkanınız da var.