1/2

Crusader Kings 2: The Old Gods

Murat Halilbeyoğlu 19.07.2013 - 18:02
...Ve Valhalla'nın salonlarından dünyanın toprağına indiler
Crusader Kings oyununu ne kadar sevdiğimi bilirsiniz. Serinin ikinci oyunu Crusader Kings 2’yi şu an toplamda Steam üzerinden 60 saatin üzerinde oynamış durumdayım. Bu sürede İskoçya ile Britanya adasının yüzde 50’sini aldıktan sonra sıkılıp İrlanda ile tekrar başladım. Şu anda İrlanda ile aynı adanın %70’ine sahibim ve birkaç yıl içinde İrlanda hakimiyetinde Britanya İmparatorluğunu ilan etmek niyetindeyim, ya da niyetindeydim. Fakat sonra bir şey oldu... Gökler yarıldı, şimşekler çaktı, bulutlar güneşi kapattı ve altındaki insanları kör etti. Onlar geri gelmişti, daha doğrusu bizi kendi zamanlarına çekmişti; Eski Tanrılar zamanına.

10 Ağustos’tan itibaren 9 günlük bir süre için aranızda olmayacağım. Nitekim yıllardır planladığım İskandinavya seyyahtimi nihayet bu sene gerçekleştirebileceğim. Sırasıyla Danimarka, İsveç ve Norveç’i gezerek uzun zamandır merak ettiğim Kuzey İnsanları’nı doğrudan tanıma şansını bulacağım. İşte bu yüzden Paradox’un CK2 için yayınladığı son DLC olan The Old Gods’ın varlığı beni epey bir heyecanlandırdı. Bu sanki gitmeden önce kısa biraz kurgusal ancak gerçeklerle temellendirilmiş tarih dersi gibi olacak.

Crusader Kings 2: The Old Gods
O Lo’ do i see my father?
Sword of Islam ek paketi ile müslüman ülkeleri oynamamıza izin veren Crusader Kings 2 şimdi de The Old Gods ile 9. yy’a giderek bizlere pagan tanrılarına tapan kuzeyli ulusları oynama fırsatını sunuyor. Yeni çıkan Vikings dizisinin de baş kahramanı olan Ragnar Lothbrok’un da bulunduğu bu yeni senaryoda mekanik anlamda bir farklılık olmasa da oynanış kısmında oldukça değişiklik bulunuyor.

The Old Gods’da (TOG) henüz Danimarka, Norveç ve İsveç gibi ülkeler yok. Daha doğrusu henüz birlik olup tek bir çatı altında toplanmamış durumdalar.  Dolayısı ile ilk açtığınız anda karşınızda daha önce hiç duymadığınız garip isimli uluslar çıkacak.

Her şeye baştan başlayacak olursak TOG’da arayüzde kozmetik bir değişim direk gözümüze çarpıyor. Normalde taş olan arayüz teması ahşaba dönmüş durumda. Bunun yanında tuş ikonlarının da bazılarında değişimler var ve elbette ekstra bir DLC ile yeni portreler de oyuna dahil oluyor.

Crusader Kings 2: The Old Gods
Konsey tarafında tek değişiklik Chaplin’in isminin Seer olarak değişmesi.  Intrugue kısmında ise yaptığımız bütün olayları ve aile ağacımızı yazabileceğimiz Commission a Runestone adında bir desicion bulunuyor. Bunun haricinde arayüzde bir değişiklik yok.

TOG’daki esas değişiklik özellikle bu tarz oyunlarda sabırsız ve agresif olan oyunculara yönelik güzel bir gelişme. Barbar kabileleri olarak bilinen bu Kuzeyli adamlar, normal oyunda olduğu gibi bir Casus Belli yani Savaş Sebebi’ne ihtiyaç duymuyorlar. Hatta tam tersine ulusunuz siz savaşmadığınız her dakika mutsuz olmaya başlıyor. Nitekim bu kabilelerin veya ulusların damarlarında savaşçı kanı aktığı için hepsi boş boş otururken ölmek yerine elinde bir savaş baltası ile kan dökerek ölüp Valhalla’ya onurlu bir şekilde dönmeyi arzuluyorlar.