1/3

D&D dedikleri

Yusuf Ünal 3.06.2010 - 12:31
Abi, D&D Türkçeleştirildi diyorlar doğru mu acep?

Selamlar,

Vay be, baya bir uzun olmuş bir yazı girişi yazmayalı. Tabi insan ister istemez kasılıyor. Evet, farkındayım artık bende alışkanlık haline gelmiş olan, bazı zamanlarda yazı yazamama enstantenesi yine oldu, fakat bu seferki inanın kişisel veya tekniksel sorunlardan değildi, tamamen okul yüzünden oldu. Yani geçen hafta benim vize haftamdı ve ben son bir kaç haftadır deliler misali ders çalışıyorum. Üniversiteye giden arkadaşlarında pek çoğunun şu sıralar müzdarip olduğu vize haftası sorunu bende de ister istemez kalıcı tahribata yol açtı tabi ve bende yazılarımı birazcık aksattım- yuh be ne yüzsüzüm birde birazcık diyorum. Yazıklar olsun bana- , ama artık böyle bir sorunumuz olmadığına göre buyrun yazıya...

Aramızda başlığı okumayan var mı? Konumuz Zindanlar ve Ejderhalar...

Bilemiyorum kaçınız bu seti bekliyordu, yada kaçınız bu setin anlamını biliyordu ama Arka Bahçe yine yapacağını yaptı ve Türk FRP tarihinin kilometre taşlarından birine daha imzasını atmış bulundu. Evet, aramızdaki pek çok kişinin hayal dahi edemeyeceği hatta '' Abi, biz hayatta bu oyunu Türkçe oynayamayız'' gibi yorumlarda bulunduğu olay gerçekleşti ve biz kitapçılarda ilk Türkçe FRP setini görebildik. Daha bir kaç sene öncesine kadar, amatör uğraşlar haricinde es geçilen ve FRP' nin Türkiye' de yayılamamasının temel nedenlerinden biri olan yabancı dil sorunuda bu başlangıç ile aşıldı. Bu başlangıç seti bir ilk adımdı ve beklendiği gibi ses getirmeyi de başarabildi, çok da güzel oldu..

Tarih dersi istiyoruz biz...

Ülkemizde fantezi ürünlerinin türkçeleştirilmesi ilk defa fantezi romanları ile oldu. Altı Kırkbeş yayınlarından çıkan ve bir JRR Tolkien eseri olan Hobbit bu anlamı ile ilk Türkçe fantezi romanıydı. Daha sonra, bu romanın ülkemizde gördüğü ilginin de büyük katkısıyla yayın evleri fantezi kültürüne daha çok önem vermeye başladılar. Hobbit'in arkasından Metis yayınları tarafından türkçeleştirilen ve yine bir Tolkien klasiği olan, efsanevi Yüzüklerin Efendisi üçlemesi biz Türk okuyucuları ile buluştu. Zaten bu üçleme ile de beklenen oldu ve Türkiye'de fantezi kültürü oldukça tanınmaya başlandı. Bu seriler ile Türk okuyucuların ilgisini çeken fantezi kültürü, Arka Bahçe yayıncılık tarafından çıkarılan ve yine başka bir efsane olan Ejderha Mızrağı serisi ile daha çok ilgi görmeye başladı. Zaten bu üçlemenin arkasından da ardı ardına pek çok yayıncı kuruluş onlarca fantezi romanını bizlerle buluşturdu. Bu serilerin başında da David Eddings'in Tamuli Üçlemesi- Elenium Üçlemesi, Micheal Moorcock'un Elric Destanı, Fred Saberhagen'ın Kılıçlar Üçlemesi, Tolkien'in Orta Dünya Kitapları( Silmarillion, Güç Yüzüklerine Dair, Roverandom) Margeret Weis ve Tracy Hickman ikilisinin Ölüm Kapısı Serisi- Karakılıç Üçlemesi ve R.A Salvatore'un Unutulmuş Diyarlar serileri sayılabilir. Sonunda tüm bu işlerin arkasından tüm FRP oyuncularının rüyası olan Dungeons and Dragons ( Nam-ı değer Zindanlar ve Ejderhalar) 'un ilk Türkçe seti olan Macera Oyunu kutusu Arka Bahçe yayıncılık tarafından bizlere sunuldu.

Nedir kardeşim bu Zindanlar ve Ejderhalar dedikleri şey?

Aslında Zindanlar ve Ejderhalar- ki ben artık kısaca Z&E diyeceğim- TSR firmasının çıkardığı bir FRP oyun sistemi ve diğer bir adıda 3rd Edition. Bu ikinci isim TSR- ki artık Wizard of the Coast oldu (Bu firma satın aldı TSR'ı da o açıdan yani...) - tarafından çıkartılmış dördüncü tür sistemi ifade ediyor. Sanırım anlaşılmadı, şöyle söyliyim; TSR'ın ilk çıkardığı oyun sisteminin adı Dungeons&Dragons'tu ve bu sistem 1989 yılında piyasadaydı, arkasından 1995 yılında Advanced Dungeon&Dragons oyun sistemi geldi ve bu seriyi bir iki yıl sonra çıkan Alternity izledi. Yıl 2001 olunca TSR tarafından Dundeons&Dragons 3rd Edition çıkarıldı. Yani Arka Bahçe yayıncılıkta, TSR tarafından çıkarılan en yeni sistem olan Z&E' nin maceraya giriş setini türkçeleştirdi. Bu setin amacı ise, oyuna yeni başlayan bir oyuncunun hem oyunu öğrenmesi hemde arkadaşlarıyla keyifli saatler yaşaması. Yani kutu size oyunun temel kavramlarını, kurallarını ve amacını anlatan bir başlangıç seti konumunda. Bu set ile hem oyuna bir giriş yapıyorsunuz hemde oyunun temel ironiği olan noktaları kapıyorsunuz diyebilirim kısaca.