1/5

Dante's Inferno

Ertunga Gündüz 3.06.2010 - 12:31
Cehennem yolculuğu
Oyun dünyasında, hatta sadece oyun da değil; diğer tüm sektörlerde dahil olmak üzere, bugüne kadar Cehennem ve isminden esinlenerek farklı atmosferlerin yaratıldığı birçok yapımla karşılaştık. Bunların bazıları iyi oluyorken, bazıları ise ne yazık ki bekleneni veremeyebiliyor. Her şeye rağmen hangi sektöre hizmet veren bir yapımcı olursanız olun, bu tip belli kalıplar için de hayatımız da var olan, iyi veya kötü tüm kaynaklar ortaya bir şeyler çıkartabilmek için büyük fırsattır. Sonuçta ilhamın gelmesini beklemek zaman kaybı, geleceği varsa zaten gelir, ama sizin de bir şeyler yapmanız gerekir. Hani ertesi günkü sınava çalışmayıp, dualardan medet ummak gibi bir durum bu… Dolayısıyla ortaya yeni bir eser çıkartmak yerine, bazı anlar hazır yapılmışını sunmak daha mantıklı ve doğru bir seçenek olabiliyor. Bu olay yeri gelir çok eskiden çekilmiş bir film, yeri gelir roman, hatta şiir bile olabilir.

Hatırlarsanız geçtiğimiz sene Dead Space adında muhteşem bir oyun evlerimize konuk olmuştu. Yapım; çalışmayı seven ve gerçekten iyi işler çıkartmayı isteyen bir ekipten kurulmuş olan, eski adıyla EA Redwood Shores yeni adıyla Visceral Games tarafından geliştirilmişti. Aslında ilk başta klişe bir içeriğe sahipmiş gibi görünse de, içine girdikçe fark edilen ilginç ve etkileyici yapısıyla tüm oyun severleri kendine hayran bırakmıştı. İşte aynı ekip ne kadar doğru yolda olduklarını fark etmiş olacak ki, yeni projeleri Dante’s Inferno’yu duyurdu. Edebiyat dünyasında çok önemli bir yeri olan İlahi Komedya’dan esinlenerek ortaya çıkacak olan yapım, ilk başta büyük bir heyecan yaratsa da, açıklanan yeni bilgilerle aslında eserin tam olarak aynı şekilde yansıtılmayacağı belirtildi. Peki arada nasıl bir fark ne olacaktı? Gelin bunu hem okumuş olduğum İlahi Komedya ve yapılmakta olan Dante’s Inferno’yu karşılaştırdığım yazıda cevaplayalım.

Dante's Inferno
"Cehennem'in nasıl bir yer olduğunu hiç birimiz bilmiyoruz, ama Cehennem'i çiz deselerdi herhalde hepimiz böyle birşey çizerdik."

“Dante ile Shakespeare dünyayı aralarında paylaşır; bu iki ada eklenebilecek üçüncü bir ad yoktur.”

Thomas Stearns Eliot

İlahi Komedya’yı açtığınız da, ilk önemli bilgi olarak dünyaca ünlü İngiliz şair Thomas Stearns Eliot’ın bu sözü gözünüze çarpar. O an anlarsınız ki, gerçekten önemli bir yapımla karşı karşıyasınız. Peki nedir bu İlahi Komedya ve kimdir bu Dante Alighieri? Takdir edersiniz ki günümüzde oyunlar olsun, filmler olsun, hatta kitaplar, şiirler ve benzeri her şey için gerçekten etkileyici ve çalışan bir hayal gücüne sahip olmak gerekir. İnsanları hayran bırakacak mekanlar, karakterler yaratmak hani derler ya her babayiğidin harcı değildir. Hele ki bu tip eserleri zor dönemlerde hayata geçirmeye çalışmak işleri daha da güçleştirir. İşte Dante de böyle bir ortamda yazmıştır bu şiiri…

Gerçek ismi aslında Durante’dir. Sevdiği kadınla değil, başka biriyle evlenmek zorunda kalır. Papa Bonifazio VII’nin Floransa kenti üzerinde kurmak istediği egemenlik politikasına karşı çıkınca para ve sürgün cezası alır. Ancak parayı ödemeyince bu ceza idama dönüşür. Çok sevdiği Floransa şehrinden ayrılmak zorunda kalır. Defalarca tekrar girebilmek için büyük çaba sarf eder, ancak başarılı olamaz. Hatta zaman zaman sürgünlerin geri dönebilmesine ilişkin kararlar alınmasına rağmen, Dante’nin ismi affedilenler arasında yer almaz. 20 yıllık sürgünün sonunda Dante’ye gelen af ise onu memnun etmez ve Floransa’ya geri dönmeyerek son altı yılını Verona ve Ravenna’da geçirir. Hatta bu sürgün zamanında “Dante Alighieri Exul Immeritus” (Haksız sürgün) adında mektuplar yazmıştır. 13 Eylül 1321 yılında da sıtmadan ölmüştür.