1/2

Darkest Dungeon

Ersin Kılıç 9.02.2016 - 14:38
Zindan olmuş dünya bana..
Platformlar Mac, Nintendo Switch, PC
Darkest Dungeon
  • Yapımcı - Yayıncı Red Hook Studios - Steam
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Korku,Role Playing Game,Sıra Tabanlı Strateji
Merlin Puanı 80
15 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%69
Artılar Roguelike türüne iyi bir örnek. Oyunun sunum tarzı ve anlatımı. Psikoloji sisteminin oyuna etkisi
Eksiler Savaş sistemi rus ruleti gibi. Karakter gelişimi yavaş ve Roguelike kuralları çok katı
Fakir fukaralığın dibe vurduğu bir kasaba, evin altındaki madende kazı çalışmalarını devam ettiren ailemiz, tünelin ucunda adeta Mahmut Hoca'yla karşılaşıyor. Evin altında yatır mı varmış bilinmez ama yapılmaması gereken bu kazı sonucu tünel içerisinde bir portal açılıyor ve ailemiz, ne idüğü belirsiz binlerce yaratığın dünyaya salınmasına önayak oluyor. İşte Darkest Dungeon maceramız da ailemizden aldığımız bu yardım mektubu ile açılışını yapıyor. "Biz durumu toparlayamadık, gel sen şuna el at ve ailemizin iki paralık olan şerefini kurtar" olarak özetleyebildiğimiz bu mektup sonucu memlekete doğru yola çıkıyoruz.

Darkest Dungeon daha ilk saatlerinden itibaren acımasız bir oyun olduğunu sert bir şekilde vuruyor suratınıza. Ailenizin yardımına koşarken daha yolda zorlu bir mücadeleye girişiyor ve oyunun bu acımasız yapısı altında ezildiğinizi hissediyorsunuz. Neyse ki bu ilk mücadele sizi yıldırmak yerine, daha da konsantre bir şekilde yolunuza devam etmenizi sağlıyor. Çünkü işin ucunda ailenizin şerefi söz konusu.

Darkest Dungeon
Kickstarter'dan başarılı bir şekilde ayrılan Darkest Dungeon, uzun süren erken erişim sürümü sonrasında nihayet tam sürüm versiyonu ile karşımıza çıktı. Roguelike türünün, yani öldüğünüzde karakterinize veda ettiğiniz oyun türünün son dönemdeki en sert örneklerinden biri olan Darkest Dungeon, yine de sırtını tam olarak bu dinamik üzerine yaslamamış. Oyunu oynadığınız her an yeni bir özelliğini keşfediyor ve bu özellikleri kullanırken bile yapmak zorunda kalacağınız seçimler altında ezilmeye başlıyorsunuz.

Tabi ki bu özellikler grubunuza katacağınız yeni karakterler ile birlikte kendini gösteriyor. Kasabanıza gelen farklı karakterleri bu zorlu görev boyunca kiralamanıza izin verilmiş. Her biri farklı sınıf ve özelliklere sahip oılan bu karakterleri birkaç görev sonrası daha yakından tanıyor ve sahip olduğu bu özelliklere göre hangi durumlarda ihtiyacınız olduğunu çözmeye başlıyorsunuz. Tabi onları yapacağınız yanlış strateji sonucu erkenden eşşek cennetine göndermediyseniz.
Kiraladığınız bu karakterlerin isimlerini değiştirmenize de olanak sağlanmış. Bu opsiyonu yaptığınızda ve karakterlere tanıdık isimler verdiğinizde onlara olan bağınız da artmaya başlıyor ve rogulike türünün en zor anlarıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Çünkü uzun süredir çarpıştığınız bir karaktere veda etmek ve onu geri getiremeyeceğinizi bilmek insana gerçekten koymaya başlıyor. İlk 4-5 saatin sonunda kasaba mezarlığını doldurmaya başlayacağınızın garantisini şimdiden verebilirim. Tabi görevleri yaptıkça kasabanıza benzer sınıfta onlarca karakter geliyor. Onları kiralayıp yolunuza ve bu onurlu göreve devam etmeniz gerekmekte.

Darkest Dungeon sıra tabanlı bir dövüş dinamiğine sahip. Karakter kütüphanenizden seçeceğiniz dört kişi ile zindanlara giriş yapıyorsunuz. Tabi karakterinizin sıralamalarından sahip olduğu özelliklere kadar herşey hayati önem teşkil ediyor. Örneğin Crusader, Hellion ya da Man at Arms gibi güçlü sınıfları en önde konuşlandırıp tank görevi görmelerini sağlarken  Houndmaster, Highwayman ya da Plague Doctor gibi sınıfları ise hem sağlık, buff gibi özellikleri hem de uzaktan atak yapan özellikleri sebebiyle arka saflarda konuşlandırmanız gerekiyor. Tabi savaşlarda hem sizin hemde rakiplerinizin sıralamasını değiştiren etkenler de bulunmakta. Sıralama ve taktikler oldukça önemli bir yer teşkil etse de ne yaparsanız yapın bazen oyun sizi aşırı zorlayabiliyor. Hele ki çok emek verdiğiniz bir karakter bunun üzerine ölünce saç baş yolmaya başlıyorsunuz.

Darkest Dungeon
Oyunda giriş yaptığınız zindanlar ise Randomly Generated yani rastgele değişen bir sistem ile oluşturulmuş. Yani oyunun harita sisteminde açtığınız ve belli bir yüzdesini geçtiğiniz bir zindanın ikinci girşinizde bambaşka bir şekilde karşınıza çıktığını görebiliyorsunuz. Bu durum hem oyun süresini yükseltiyor hem de oyundan aldığınız keyfi arttırdığı gibi ezbere zindan mantığını da çürütüyor. Zindanları bir kenara bıraktığımızda ise oyunun büyük çoğunluğunu kasabamızda geçiriyoruz. İlk etapta belli bölümleri kapalı olan kasabanızı adam etmekte bize bırakılmış. Oyunda kazandığınız para ile hem karakter güncellemelerini yapıyor hem de kasaba için gerekli adımları atabiliyorsunuz. Bu durum oyundaki en önemli görevlerinizden birisi ve karakterlerinizin bu zifiri zindanlara girmeden önce buradaki bazı binalara ihtiyacı oluyor. Gerek karakter geliştirme dinamikleri gerekse de akıl sağlığımızı dengeleyen unsurlar kasabanın farklı binalarına serpiştirilmiş.