1/4

David Cage ile oyun dünyası, oyunları ve elbette Beyond hakkında (röportaj)

Murat Halilbeyoğlu 7.07.2013 - 15:37
Quantic Dream patronu sorularımızı yanıtladı
Sizlere hafta içinden beridir David Cage röportajından bahsediyoruz. Fahrenheit, Heavy Rain ve şimdi Beyond: Two Souls gibi bir oyunla karşımıza çıkacak olan Cage ile röportaj yapıp aklımızdaki sorulara yanıtlar aradık.

Kendisinin oyun dünyasına ve oyunlara farklı bakış açısını bildiğimizden oldukça heyecanlıydık bu konuda.  İşte karşınızda David Cage röportajı:

Hollywood yıldızlarını oyun endüstrisine katmak için çok heveslisiniz. Oyunlarınızda yetenekli ve ünlü aktörler görüyoruz. Bu seferkinde Ellen Page ve William Dafoe mevcut. Hollywood aktörleri ile çalışmanın bir farkı var mı? İyi ya da kötü yanları? Aktörleri seçerkenki kriterleriniz nelerdir?

Aktörleri seçmemdeki tek kriterim onların yetenekleri ve role uygunlukları. Asla bir aktörü ününe göre seçmedim. Ellen Page ve William Dafoe ile çalışmayı seçtiğimde bu seçimin sebebi onların yeteneği ve onlara uygun gördüğüm roller için kusursuz olacakları düşüncesiydi

Heavy Rain’de doğaüstü olayları son anda hikaye dışında bıraktınız şimdi ise Beyon’da hikaye doğasütü olaylar barındırıyor. Bu tarz elementleri hikaye içine koyup koymamaya nasıl karar veriyorsunuz?
Beyond, aslında tam olarak doğaüstü olaylarla alakalı değil. Lakin böyle bir olayın oyun içinde var olmasının oyunu bu türe yaklaştırmış gibi gösterdiği de bir gerçek. Fakat aslında oyun daha çok Jodie Holmes'un hayatı ve farklı bir insan olmanın ne demek olduğu ile alakalı. Jodie'nin özel güçleri var. Lakin hepimiz hayatımızın bir döneminde çok kısa, çok şişman ya da çok "herhangi birşey" olduğumuz için kendimizi farklı hissetmez miyiz? İşte Beyond da tam olarak bu his ile alakalı bir oyun. Beyond büyümekle, kim olduğunuzu kabullenmekle, hayatınızın farklı anlarının sizi nasıl siz yaptığı ile ilgili. Bunun yanında ölüm ve sonrasını da konu alıyor.

Dolayısı ile Beyond'un türünün ne olduğunu bilmiyorum ancak umarım paranormal bir hikayeden fazlası olarak görülür.

David Cage ile oyun dünyası, oyunları ve elbette Beyond hakkında (röportaj)
Oyuncular Fahrenheit oyununda sonucun tam olarak netleşmediğini düşünüyorlar. Sizin “Devam oyunu yapmam, ama ürün serim vardır” şeklinde bir sözünüzden yola çıkarak Fahrenheit’ın geri kalanını anlatacak bir oyun yapmanızı bekleyebilir miyiz? Ayrıca en sevdiğiniz hikayeniz hangisi? (Beyond, Heavy Rain, Fahrenheit)
En sevdiğim hikaye her zaman için son yazdığımdır Dolayısı ile bu sorunun cevabı Beyond oluyor. Öte yandan hala Heavy Rain ile de oldukça gurur duyarım çünkü bu aynı zamanda benim oğlumla olan ilişkimi yansıtan kişisel bir hikaye. Ayrıca Heavy Rain hem pek çok oyuncunun hem de oyun oynamaya ilgi duymayan insanların Quantic Dream'i fark etmesini sağladı. Ondan dolayı da Heavy Rain'e müteşekkirim.

Hayatım boyunca asla devam oyunu yapmadım. Çünkü her zaman için o hikayede oyuncuya vermek istdiğim her şeyi verdiğimi hissettim. Sırf para kazanmak için devam oyunu yapmayı asla istemedim. Oyunumu alan insanlara çok büyük saygım var ve onlara tamamen içten gelmeyen bir tecrübe yaratmak istemiyorum.

Bizim yaptığımız oyunlar hikaye anlatımına ve duyguya dayanıyor, dolayısı ile her oyunda yeni ve güçlü bir şey bulmalıyız. Ayrıca her oyunda bir yenilikçilik yaratmalıyız çünkü biliyorum ki hayranlarımızı oyunlarımızdan yenilikçilik ve sürprizler bekliyor. Dolayısı ile şu an için kendimi tekrarlaryıp aynı oyunu ikinci defa yapmaktansa iç güdülerimi dinleyip yeni fikirler üzerinde çalışacağım. Belki iş mantığı bakımından çok akıllıca bir karar olmayabilir ancak yaratıcılık noktasından bakıldığında benim için oldukça mantıklı

Bir defasında oyundan daha çok tecrübe yarattığınızı belirtmiştiniz. Bunu da oyunlarınızdaki yenilikçi hamlelerle yapoıyorsunuz. Yenilikçi bir oyunu yaratmanın ilk kuralı nedir peki?
İlk kural hiçbir kuralın olmaması. Oyunlarda mekanikten oyun sonuna kadar pek çok farklı paradigmalar (konsept, varsayım, düzen) var ki bunlar oyunun neyden yapıldığını belirleyen şeyler. Eğer bu paradigmaları ilk önce kafanızda oluşturursanız sonunda güzel bir video oyunu yapmanız yüksek ihtimaldir. Dolayısı ile ben de kafamdaki tecrübeyi yaratmaya alışıyorum. Bu kuralları kırmak manasına gelse de.

Bugünlerde Hollywood’un daha çok remake ve video oyun filmlerine yöneldiğini görüyoruz. Yakın bir gelecekte sizin geliştirdiğiniz tarzda oyunların bu tarz filmler için ikame olabileceğini düşünüyor musunuz? İleride Final Fantasy gibi bir CG filmi yapma düşünceniz var mı?
Dark Sorcerer’ın PS4’teki demosu gibi bir kalite mesela CG filmleri ne oldukça yakın bir kalite. Bir gün hikayelerimizi filmler yolu ile anlatmayı düşünmek oldukça cezp edici gerçekten bekli bir video oyunu ile bağdaştırarak. İlginç bir konspet olur, lakin Quantic Dream’in planında şu an için bu tarz bir şey yok. Belki bir gün…