1/2

DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2

Hakan Bozdemir 2.01.2014 - 17:02
Oyuna başlamadan önce mutlaka okunması gereken bir yazı
BÖLÜM 1
İNCELEME & GİRİŞ
Dayz oyundan daha çok bir hayatta kalma simülasyonu sayılabilir. Bu dünyada düşmanlarla baş etmek bir yana hayatta kalmak bile zor. Ölmek aslında bu oyun için bir kurtuluş sayılır. Ölmekten daha beter şeyler geliyor oyunda başınıza. Mesela bacağınız kırılabilir, hasta olabilir,zehirlenebilir, kan uyuşmazlığı yaşayabilir, üşütebilir,  hasta olabilirsiniz. Bu acımasız dünyada yaşamak için gerekli olan bilgileri sunmaya çalışacağız bu rehberde. Merlin'in Kazanı desteği ile Dayzfan.net tarafından hazırlanan bu rehberde hayatta kalmanın sırlarına vakıf olacaksınız.

Girişi geç dediğinizi duyar gibiyim. Tamam geçiyorum. DayZ Standalone nihayet çıkışını gerçekleştirdi. Erken erişim de olsa oyun elimize geçti. Büyük bir hevesle oynadık, yorumladık, yapımcıları konuştuk. Peki sizce oyun beklediğimize değdi mi ? Yoksa büyük bir hayal kırıklığı mı yaşadık ?

Bana sorarsanız beklediğimize değmiş diyebilirim. "Diyebilirim" deki kasıt Dean Hall beyefendinin biraz uyuşuk ve vurdumduymaz olması. O kadar zamanda bu kadar mı iş yapılır diyenler benim gibi çoktur herhalde. Ayrıca verdiği sözleri tutmayarak oyunu 30 dolar gibi bir fiyattan erken erişim olarak satışa sundu. Evet biraz kötülediğimin farkındayım ama hak ediyor bence bu kötülemeyi. Belki elinden geleni yapıyor ama birçok kişi benim gibi düşünüyordur buna eminim. 

DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2
DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2
"Eski günler... Pardon, eski zombiler..."
Evet biraz daha kötülemeye devam edelim. Bu kadar zamanda bu kadar iş yapabilmek ? Başka bir yapımcı olsaydı eminim daya iyi işler yapabilirdi. Tamam o kadar büyük bir yapımcı yok karşımızda küçük bir gruptan bahsediyoruz ama Dean Hall'ın gezmelere tozmalara gitmesi de ayrı bir konu. Adam gibi yapacaksan yap, yapmayacaksan da yapma bu kadar basit. Buglar hala daha devam ediyor, optimizasyon yerlerde. Aslında Dean Hall'ı bu konularda suçlamamak lazım. Sorun ArmA'nın kıytırık Real Virtuality motorunda. Ah bu motor yok mu bu motor ömrümüzü yedi. Ayarlar low'da olmasına rağmen hala kasıntı oluyor. Şehirlerden bahsetmiyorum bile. Resmen PC'niz bu motor karşısında eziliyor, büzülüyor. Az kalsın sistemi değiştirecektim, neyse ki çok iyi bir bilgisayarım olduğunu diğer oyunlarda farkettim ve vazgeçtim siz düşünün artık.

Oyunu yerden yere mi vurmaya geldin yoksa bize rehber hazırlamaya mı geldin dediğinizi duyar gibiyim. Evet biraz oyunu yerden yere vurdum kabul ediyorum ama bana hak veren birçok insan bulabilirim buna emin olun.
 
DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2
"Eski karakterler bir arada ! Ama maalesef yeni oyunda yoklar."
Bilmeyenler için konusunu söyleyeyim. Aslında oyunun bir konusu yok. DayZ zombi felaketinden sonra Chernarus adlı bir haritada geçiyor. Yani post apokaliptik bir dünyaya sahip. Herhangi bir göreviniz, yapmanız gereken bir iş vs. hiçbir şey yok. Amacınız sadece hayatta kalmak. Daha doğrusu kalmaya çalışmak. Çünkü bu gerçekten zor bir iş. Modda da zordu ama Standalone sürümde bu iş iyice zorlaşmış.
 
DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2
"Gözüm bir yerden ısırıyor ama..."
Öncelikle haritadan bahsedelim. Chernarus yaklaşık 225 km2 civarında (eğer yeni oyunda değişmemişse) bir alana sahip. Evet gerçekten dudak uçuklatacak cinsten. DayZ modu oynamış olanlar bilir zaten harita ArmA 2'den alıntıdır. Oyunu yapanlarda Bohemia'da yani ArmA'nın ekibinde çalışıyorlar zaten söylememe gerek yok herhalde.
 
DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2

"Buralar eskiden hep dutluktu..."
Şimdiki harita Chernarus+ olarak geçiyor. Yanındaki artının sebebi de harita üzerindeki değişiklerden. Bazı yerleşimlere binalar ve su birikintileri eklenmiş. Bazı yerlerde de ufak tefek değişiklikler yapılmış. Ama geri kalanı hala aynı merak etmeyin.

Oyun şuan da alpha aşamasında. Hatta pre-alpha diyelim biz ona. Çünkü versiyon 0.30 civarlarında. Yani v1 olmasına daha çok var. 1 yıl gibi bir süreden bahsediliyor. Ama bu süre içerisinde oyun sürekli güncellenecek ve oyuna yeni özellikler eklenecek. Merak etmeyin diğer yapımcılar gibi paraları alıp kaçmayacaklar.

DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2


Evet gelelim en üzücü kısma (sizi bilemem ama ben çok üzüldüm) oyunda şuan için herhangi bir binilebilir araç yok. Yollarda bir sürü araç görebilirsiniz ama hiçbirine binemiyoruz maalesef. Ama yapımcılar en kısa sürede ekleyeceklerini söylüyorlar. Oyunda araç olmaması gerçekten büyük bir eksiklik. Ve bu eksiklikte oldukça hissediliyor. Her yere yürüyerek gitmek bir süre sonra can sıkabiliyor.

DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2

"Bunlarda kim böyle ?"
Grafiklere gelecek olursak gelişme olduğunu söyleyebilirim. O eski detaysız karakterlerden eser kalmamış. Gayet de iyi olmuş. Animasyonlardan falan bahsetmeye pek gerek yok. Gayet iyi duruyorlar. Karakterin yürüyüşü, hareketleri vs. gayet iyi. O konudan pek bir açığını bulamıyoruz DayZ'nin.

DayZ Dev Rehber - Bölüm 1 ve 2
 
Zombiler ne durumda peki ? Zombilerde gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Artık maraton koşucusu zombiler kalmamış. Biraz daha aptallaşmışlar. Daha iyi olmuş. Zaten zombiler de öyle olur değil mi ? Evet birkaç buglar var ama düzelteceklerdir hiç şüpheniz olmasın.