Detroit: Become Human E3 sonrası düşüncelerimiz

Merlinin Kazanı 20.06.2017 - 16:53
Oyun oldukça iddialı geliyor
Sanıyoruz ki oyun dünyası denildiğinde uzun süredir en çok gelişmesini beklediğimiz özelliklerden biri yapay zekanın kendisidir. Yapay zekaları oyunlarda geliştirmek, oyunun gerçekçi gözükmesi, bizlere karşımızdaki düşmanların veya dostların, gerçek birer karakter olduğunu hissetirmesi bakımından çok önemli. Ancak grafiklerde gördüğümüz bu yükseliş ne yazık ki yapay zekalarda aynı oranda gözükemiyor. Peki konunun tamamen yapay zekalar olduğu bir oyun nasıl gözükür? İşte Detroit: Become Human bizlere bunun cevabını verme iddiası ile geliyor.

Detroit: Become Human E3 sonrası düşüncelerimiz
Quantic Dream tarafından geliştirilen Detroit: Become Human, Quantic Dream'in önceki oyunları Fahrenheit, Heavy Rain, Beyond: Two Souls gibi hikaye odaklı bir oynanışı bizlere sunacak. Yapımcının önceki oyunları gibi hikayeye bire bir şekilde etki edeceğimiz yapım, oynayan her oyuncuya farklı bir deneyim sunma iddiası ile geliyor. Oyun içerisinde yaptığımız her bir eylem, çok farklı sonuçlara yol açabilecek. Bu sayede demin de belirtmiş olduğumuz gibi hiç kimse aynı tecrübeyi yaşamayacak. Tekrar oynanabirlik açısında da çok önemli olan bu durum, oyunun uzun ömürlü olmasını ve bitirdikten sonra dahi yeniden oynanabilir olmasını sağlayacak. Hikaye bazlı oyunlarda bu durum oldukça önemli, aksi takdirde yüzlerce lira verdiğimiz bir oyunu birkez oynayıp bir köşeye kaldırmak hoş bir durum olmuyor. Bunun en kötü örneklerinden birini yine bir PlayStation 4 Exclusive'i olan The Order: 1886'da yaşamıştık.

Detroit: Become Human, daha önce beyaz perde de sıkça rastladığımız yapay zekalar ve onların haklarını konu alan bir yapım. Gelecekte de karşılaşma ihtimalimizin oldukça ciddi olduğu bir dünyada, yapay zekaların tıpkı insanlar gibi düşünebildiği, üretebildiği ve yaşadığı bir toplumda, onları gerçekten birer birey olarak görmeli miyiz? Yoksa onlar sadece bir ürün mü sorusunun cevabını aratan bir oyun. Şöyle bir oturup düşündüğümüzde gerçekten bizlerin elinden çıkan ve bizim ürettiğimiz bir cismin, bizim gibi düşünüyor olması onu gerçekten bir insan yapar mı, yoksa bir ürün olarak kalır gibi düşüncelerin içinde kaybolmamıza neden oluyor.

Detroit: Become Human E3 sonrası düşüncelerimiz
Detroit: Become Human işte tam olarak burada devreye giren bir oyun, içerisinde karşımıza çıkacak olan ahlaki seçenekler ile bizleri ikileme düşürme potansiyeli olan bir oyun. Şahsen bir çok oyunun bizleri ikilemde bıraktığını gördük. Ancak bu ikilemlerde genel olarak bir seçenek ahlaki olarak doğru diğer seçenek ise yanlış oluyordu. Detroit'te ise gerçekten bizleri ikileme düşürecek seçenekler olması heyecanlandıran bir detay. Bir oyunun bizleri gerçekten ne seçeceğimize karar vermek için düşünmeye itmesi oldukça etkileyici bir deneyim olacaktır.

Tabii ki Detroit: Become Human yalnızca hikayesi ile değil, teknik anlamda da bizleri heyecanlandırmayı başarıyor. E3 2017'de bire bir deneyimleme şansına eriştiğimiz yapımda özellikle karakter modellemeleri ve yüz animasyonları muhteşem bir deneyimin kapılarını aralıyor. Özellikle E3 fragmanınında gördüğümüz kadarı ile, uzaktan bakıldığında haklı bile görünse, ahlaki olarak kafa karıştırıcı seçeneklerin karşımıza çıkacak olması, bizleri heyecanlandıran detaylardan biri oldu. Oyun içerisinde bu gibi seçeneklerin sayıca oldukça fazla olacak olması yine Detroit: Become Human'ı beklemek için haklı sebeplerden biri.

Detroit: Become Human E3 sonrası düşüncelerimiz
Tabii ki Detroit: Become Human'ı yalnızca yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı beklemiyoruz. Detroit: Become Human, Quantic Dream'in elinden çıkıp PlayStation 4'e özel olarak hazırlanan ilk oyun. Quantic Dream'in yetenekli ellerinde ve PlayStation 4'ün gücünü arkasına alarak nasıl bir deneyim sunacağı ise kafamızdaki en merak edilen sorulardan biri. Çünkü önceki nesle göre çok daha fazla işlem kuvvetine sahip olan Quantic Dream, teknik anlamda çok daha farklı mekanikleri önümüze sunma imkanına sahip. Bunlardan ilki ise ilk oyunun aksine çok daha geniş bölgelerde bizlere oyunu sunma olasılığı. Genellikle dar alanlarda geçen önceki oyunlara kıyasla, Detroit: Become Human bizlere derin bir nefes alacak kadar geniş mekanlar sunabilir.

Uzun lafın kısası bizlerin de E3 2017'de gördüğü kadarı ile Detroit: Become Human gerçekten heyecanlandıran detaylara sahip. Keyifli bir oyun deneyimi yaşamak için ellerinden geleni yapan Quantic Dream'e de güvenimiz sonsuz. Bakalım yapım hepimizin beklentilerini karşılayıp bizlere keyifli bir deneyim sunmayı başarabilecek mi?
Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 05:44
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.06.2017 05:47
Graifkleri çok güzel ya inşallah türkçe gelir
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.06.2017 21:44
Bence fazla hypelandı beyond cacık çıkmıştı bu da öyle olabilir
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.06.2017 20:17
quantic dreamin kötü oyunu yok ki bu da güzel olacak bence yapay zeka falan etkileyici bişeye benziyor
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.06.2017 18:48
Gerçekten bekledim oyunlardan biri E3 videosuda çok güzeldi
Kalan Karakter: 300 Gönder
Detroit: Become Human E3 sonrası düşüncelerimiz
İlginizi Çekebilir