Deus Ex'in teknolojisi gerçek oldu

Cem Süer 7.09.2012 - 17:49
Biyonik teknoloji tüm engelleri bitirmeye hazırlanıyor

Sağlınızın zirvesinde bir yaşamanız olabilir. Doktor tavsiyeleri ve iyi bir yaşam için gerekli olan her şeyi pür dikkat yerine getirebilirsiniz. Tüm bunlara rağmen geçireceğiniz bir kaza sizi sağlınızdan sadece bir kaç saniye içerisinde edebilir.

Elinizi ve kolunuzu kaybederseniz, yıllarca uğraşıp kurduğunuz hayat tamamen değişecektir. 80'li yıllarda bu sorunlara karşı teknolojinin çözüm bulacağını düşünen senaristler, biyonik adam (6 milyon dolarlık adam) ve Robocop gibi akılda kalıcı projelerle engellilere umut aşıladılar.

Deus Ex'in teknolojisi gerçek oldu

Star Wars ve Star Trek gibi evrenlerde zaten, insanlar artık engelli olamıyordu bile. Hayal gücümüzde insanları kurtarırken, gerçekte engellileri sosyal hayatta eksiksiz şekilde adapte edecek sistemlerin bulunması 30 yıldan fazla süren bir zaman diliminde başarıldı. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Deus Ex: Human Revolution oyun tutkunlarına, engelsiz bir dünyayı anlatmıştı. 

Bu yıl yatırımları artan biyonik teknolojisi de Deus Ex'e giden yolda artık ememeklemediğimizi gösteriyor. Kısa süre önce, yıllardır görme engelli olan bir kadının biyonik göz sayesinde ışığa kovuştuğuna tanık olduk.  Şimdiyse, kollarını ya da ellerini kaybeden hastalar normal insanlardan bile daha etkili şekilde sosyal hayatlarını sürdürebilecek.


Biyonik kollar, geliştirilen teknolojileri sayesinde ayakkabı bağlamak gibi hasas işleri bile yaparken, normal insanlara göre iki kat daha fazla güç sağlayacak. Fiyatları, 25 bin ile 35 bin dolara arasında değişen bu kol şimdilik tüm engellilere umut vermiyor. Artan yatırımlar ve devlet teşvikleriyle çok yakın gelecekte biyonik teknolojileri protez vücut parçaları kadar ucuz hale gelebilecek.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 16.05.2024 12:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
Deus Ex'in teknolojisi gerçek oldu
İlginizi Çekebilir