1/2

Dex Nintendo Switch İnceleme

Samet Basri Taşlı 27.07.2020 - 10:28
Daha önce PC platformunda oynama şansına eriştiğimiz Dex bu sefer Nintendo Switch için çıktı. peki oyun Nintendo Switch'te ne kadar başarılı?
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PS Vita, XBox One
Dex Nintendo Switch İnceleme
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Platform
Merlin Puanı 65
Artılar + Cyberpunk atmosferini güzel yansıtmış
+ Her oyuncunun farklı bir tecrübe yaşamasını sağlayan çeşitlilik
+ Tamamı seslendirilmiş karakterler
+ Neredeyse sıkıntısız bir şekilde Switch’e portlanmış
Eksiler - Dövüş sistemi hantal ve sıkıcı
- Konuşma altyazıları fazla küçük
- Gizlilik seçeneği olmasına rağmen oyuncuya bir katkısı olmaması
- Klişe bir hikaye

Dex Nintendo Switch İnceleme: İlk olarak PC platformunda çıkış yapan ve zaman geçtikçe birçok farklı oyun platformunda  yer bulan cyberpunk aksiyon oyunu Dex, Switch kullanıcılarının beğenisine sunuldu. Cyberpunk 2077 çıkana kadar oyuncuların heyecanını yatıştırabilecek bir oyun mu yoksa sıradan bir indie oyunu mu birlikte göreceğiz.

Dex Nintendo Switch İnceleme

2 boyutlu platform-aksiyon oyunu olan Dex, RPG unsurları, seçimimize göre değişen oynanış biçimleri, Blade Runner ve Neuromancer gibi klasiklerden ilham almış hikayesi ile dikkat çekiyor. Oyuna ana karakterimiz Dex ile, cyberpunk dünyaların vazgeçilmez düşmanlarından olan büyük bir şirketin güvenlik güçlerinden kaçarak başlıyoruz. Neden peşimizde olduğunu bilmediğimiz şirketten kaçarken bize yardım eden Raycast isimli hacker aktivist sayesinde peşimizdekilerden kurtulup, Decker ve Tony isimli karakterler ile tanışıyoruz. Komplolar, çatışmalar ve yozlaşmış gruplar arasında geçen hikayemizde bize eşlik edecek olan yoldaşlarımız ile birlikte macera başlıyor.

Dex Nintendo Switch İnceleme

Seçilmiş Hacker

Öncelikle Dex’i tanıtmak gerekirse, nasıl içine düştüğünü bilmediği bir maceranın içinde, en efsanevi hackerların bile başaramadığı işler başarabilen bir karakteriz. Neredeyse kimsenin ulaşamadığı Raycast bize ulaşıyor ve en iyi hackerların bile giriş yapmak için bir bağlantı noktasına ihtiyaç duyduğu sanal dünyaya, fazla bir efor harcamadan bağlanabiliyoruz. Oyun boyunca yapacağımız geliştirmeler ile Dex’i iyi bir hacker, sağlam bir dövüşçü ya da işleri konuşarak çözen bir karakter haline getirebiliyoruz. 

Her ne kadar 2 boyutlu bir dünyada, Metroid tarzı bir oynanış ile hareket etsek de, görevler konusunda oyun Deus Ex serisini akla getiriyor. Bir görevin birden fazla çözümü mevcut ve seçim şansı tamamen bize bırakılmış durumda. Daha oyunun en başında içine girdiğimiz kanalizasyondan çıkmak için geçmemiz gereken yolda kilitli bir kapı ile karşılaşıyoruz. Kapının anahtarına sahip olan kişi ise, kanalizasyonda gezen serserileri temizlemezsek kapıyı açmayı reddediyor. Bizden istenen görevi yapmak, adamı öldürüp anahtarı almak ya da kilit açma yeteneği ile kapıyı açmak mümkün. Hiçbirini yapmak istemeyen oyuncular için, ölümcül tehlikelerle dolu, biraz daha uzun bir yol da mevcut. Oyunun ilerleyen görevlerinde, seçtiğimiz yeteneklere göre oyunun akışı da çeşitlilik kazanıyor. 

Dex Nintendo Switch İnceleme

Görevleri geçmek için farklı seçenekler olsa da, gün sonunda mutlaka birileri ile çarpışmak zorunda kalıyoruz. Burada oyunun en sıkıcı yanlarından birisi ortaya çıkıyor. Hantal dövüş mekanikleri. Oyun içerisinde düşmanlar ile mücadele etmenin çeşitli yöntemleri bulunsa da, yakın dövüş en sık başvurduğunuz kısım olacak. Düşmanın yanına yaklaşıp saldırı tuşuna basıyor ve rakibin bloklamamasını umuyoruz. Benzer bir şekilde, rakip saldırınca da, saldırısı bitene kadar blok tuşuna basıp bekliyoruz. O sırada durdurulamaz bir saldırı yaparsa, geriye doğru yuvarlanıp kaçıyoruz. Aslında çok fazla bir şey beklemesek de, dövüşlerin en iyi ihtimalle sıkıcı geçtiğini söyleyebilirim. Ayrıca düşmanın arkasından gizlice yaklaşıp, onlar fark etmeden bir harekette işlerini bitirmek de mümkün. 

Yakın dövüş ile uğraşmak zor ya da sıkıcı gelirse, oyunda ateşli silahlar da mevcut. Diğer alternatife göre daha eğlenceli olan ateşli silahlar, istediğim kadar etkili olmasa da, oldukça faydalı. Mermiden tasarruf etmek için yakın dövüş ile ateşli silahları kombine edip, savaşları hem hızlı hem de eğlenceli hale getirmek mümkün. Rakiplerin yanından koşup geçmek yerine, onları etkisiz hale getirmek önemli, çünkü her bir zafer, karakterimizi geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz tecrübe puanları olarak geri dönüyor.