Diablo 2 geliştirme sürecindeki krizi bir de böyle dinleyin

Alparslan Gürlek 25.08.2020 - 14:48
Blizzard North eski başkanı David Brevik, efsane Diablo 2 geliştirilirken ekipte yaşanan krizden bahsediyor. "Diablo 2 kötü bir karardı"

Blizzard North'un eski başkanı, Diablo 2 oyununun bir klasik olabileceğini ancak geliştirme ekibine büyük zararlar verdiğini kabul ediyor. Uzun zamandır Blizzard'ın en iyi oyunlarından biri olarak kabul gören Diablo 2'ye geri dönüyor ve oyunun yayınlanma sürecindeki kriz dönemine bakıyoruz.

Diablo 2 geliştirme sürecindeki zorluklar ekibi krize sürüklemişti

Diablo 2, 2000 yılının en iyi oyunlarından biri olarak sevgiyle anılıyor ve 20 yıldır hala Blizzard'ın en iyi oyunlarından biri olarak kabul ediliyor. Şimdi, oyuna geri dönerek eski Blizzard North başkanı David Brevik, oyunun yaratılışından ve takımın bunu yapmak için üstlendiği korkunç kriz döneminden bahsediyor.

Gamesindustry.biz tarafından bildirildiği üzere, Devcom Digital'de konuşan Brevik, oyunun geliştirme sürecinden bahsetti ve ekibin bunu başarmak için "üç veya dört ay" boyunca nasıl çalıştığını anlattı. Buna takiben, geliştiricilerin bir devam oyunu yapmayı düşünmesinin birkaç ay sürdüğünden bahsetti. Diablo 2'nin yıpratıcı geliştirme süreci geliştiricileri bir devam oyunu yapmakla ilgili tereddüte düşürmüş olmalı.

Diablo 2 geliştirme sürecindeki krizi bir de böyle dinleyin

Brevik, devam oyunu için "gerçek bir ekonominin olduğu, eşya ticareti yapabileceğiniz ve bunun anlam ifade ettiği" bir çevrimiçi çok oyunculu oyunu uygulamak istediklerini söyledi. "Oyunun insanlar tarafından ne kadar sevildiğini görmek ve -haklı olarak- oyunun çevrimiçi kısmında işlerin nasıl işlediği konusunda oyuncuların eleştirel olması bizim için en büyük motivasyondu" şeklinde durumu açıkladı.

Geliştirme ekibi 20 kişiden 40'a, yani iki katına çıktı -ki bu elbette modern standartlara göre küçük bir takım- ve "en az iki kat daha büyük" bir oyun yapmaya başladı. Ancak oyunun iddialı boyutu, üretimin sonunda büyük bir eziyet olacağı anlamına geliyordu.

Brevik, "Bu iyi bir karar değil" diye itiraf ediyor. "Bunu tavsiye etmiyorum. Bana pahalıya mal oldu. Herkese pahalıya mal oldu. Ama öyleydi. Çatlamıştık." Oyunun Nisan sonundan Haziran 200'de piyasaya sürülmesine kadar geçen sıkışma döneminde haftada yedi günde ortalama 12 saat çalıştığını söylüyor. Bu süreç içerisinde herkesin hafta sonları da dahil olmak üzere çalıştığını, hatta bazı çalışanların ofiste uyuduğunu söylüyor. "Kendim, ilişkilerim, hayatım ve ruhum için inanılmaz bir eziyetti" diyor. Oyunun 2000 yılına erteleneceği netleşince eziyetin biraz gevşediğini, ancak tüm bu süre içinde yalnızca üç gün izin aldığını da ekledi.

Brevik, geliştirme süreci son derece zor olmasına rağmen bugünü yansıtan Diablo 2'nin hala çok popüler olmasından memnun. "Çok sevilmesi harika bir deneyim. Buna sahip olduğumuz için çok mutluyuz" dedi. Serinin son oyunu Diablo IV de şu anda çalışmalarda, ancak Blizzard artık oyunlara çok önceden çıkış tarihleri belirleme alışkanlığını bıraktı. BlizzCon 2021 dijital etkinliğinde daha fazlasını öğrenmeyi umuyoruz.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 17:53
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2020 18:25
Kriz mriz oyun çıkı ya ona baksınlar... Uğraştıklarına değdi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2020 18:07
Bu David günlük hayatta da böyle konuşuyorsa karşısındakine Allah yardım etsin. Bu nasıl çeviri looo :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2020 18:08
sanki beleşe çalıştılar
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2020 15:57
Türkiyedeki birçok insanın mesaisi o kadar zaten.
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2020 09:59
Umarım bir gün sende böle bir mesai programında çalışırsın da görürsün beleşe çalışmayı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.08.2020 09:46
İnanılmaz yoruldum okurken, direkt çeviri yapıcam diye bukadar devrik cümle kullanılmasaydı keşke.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2020 18:21
ahhh eski güzel günler saatlerce başından kalkmadan 1.09B patchi ile gelen yeni uniqe itemları düşürebilmek için Mephisto keserdik. Mazi kalbimizde yara.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Diablo 2 geliştirme sürecindeki krizi bir de böyle dinleyin
İlginizi Çekebilir