1/4

Diplomacy

Erdem Maşlak 3.06.2010 - 12:31
Masaüstü Birinci Dünya Savaşı stratejisi
Platformlar PC
Diplomacy
Merlin Puanı 74
Artılar Harika yapay zekâ; ne kaynak üretimi, ne de asker üretmece; çok uzun bir oynanış süresi ve geniş stratejik özgürlük. Dengeler sürekli değişiyor.
Eksiler Grafiklerde bozulmalar oluşabiliyor; sürekli aynı animasyonlar ve sesler de sıkıcı olabiliyor. Bir de oyun birazcık(!) zor.
Paradox Entertainment’i neredeyse tamamımız Hearts of Iron serisi ile biliyoruz. İkinci Dünya Savaşı’nı tüm detaylarıyla işleyen belki de en iyi ve tek oyun olarak onları görüyor olmak gerçekten de ilginç. İlginçliğin nedeni ise sahip olduğu grafiklerle bunu böylesine sağlayabiliyor olmasında gizliydi. Tüm dünya haritası üzerinde askerleri, uçakları ve tankları oradan oraya yönlendirerek savaşı kazanmaya çalışıyordunuz ve oyunda yer alan animasyonlar sadece birimlerin ateş ettiklerine ve hareket halinde olduklarına dair olanlardı. Paradox Entertainment’in Hearts of Iron serisi ile kazandığı İkinci Dünya Savaşı oyunu prestiji bu kez farklı bir oyunla daha karşımıza çıkıyor: Diplomacy. Lakin bu kez oyunumuzda Birinci Dünya Savaşı sırasında strateji üretiyorsunuz ve fakat yine grafik yok!

Diplomacy aslında Hasbro’nun ürettiği bir masaüstü oyunu. Avrupa kıtasını oluşturan bir tahtanız ve bu harita üzerine yerleştireceğiniz piyonlarınız var. Sıra tabanlı ilerleyen oyunda siz askerlerinize taktiklerinizi verdikten sonra sıra diğer oyuncuya geçiyor ve sıradaki de askerlerini yönlendirdikten sonra olaylar gelişmeye başlıyor. Bu konsepti oldukça iyi bir biçimde oyuna aktaran Paradox Entertainment’in Diplomacy’si, 1999 senesinde çıkan Hasbro’nun aynı oynanışa sahip aynı isimli bilgisayar oyunundan oldukça iyi durumda.

İlk hedefimdi Akdeniz!!! İlerledim…

Diplomacy az önce de dediğim gibi bir Avrupa haritasından ve üzerindeki piyonların hareketlerinden oluşuyor; grafik adına başkaca bir şey neredeyse içermiyor. Fakat bunun oyuna negatif bir etkisi olduğu söylenemez; nitekim bir masaüstünde var olan her şey oldukça iyi bir biçimde ve üç boyutlu olarak oyun dünyasına aktarılabilmiş.

Oyunun sade bir ana mönüsü var. Profil yaratma ekranından yeni bir hesap açarak oyuna başlayabilirsiniz; burada oyunda sizi temsil edecek tipi de belirleyebiliyorsunuz. Oyunda yer alan yapay zekâ çeşitlerini simgeleyen bu yüzlerden birini seçerek kendinize ait bir profil yaratabilirsiniz. Yaratacağınız bu yüzle oyun sırasında sürekli karşı karşıya geleceğinizi de belirtmek isterim. İsminizi de alt tarafa yazdıktan sonra single player moduyla oynamaya başlayabilirsiniz. Yalnız bundan önce kesinlikle tutorial kısmına göz atmanızı ve eğer Diplomacy’e masaüstünden ya da önceki oyundan alışık değilseniz, buradaki 7 başlık altındaki bütün oynanış tüyolarını ve stratejileri iyi biçimde öğrenmenizi öneririm; oyun içinde bunun faydalarını görüyorsunuz ve duruma göre bu öğreneceklerinizin hepsini çeşitli yerlerde uygulayacaksınız.

Seçebileceğimiz yedi ülke bulunuyor. Bunlar Birinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa kıtasında etkin rolü oynamış milletler arasından seçilmişler ve her ülkenin çeşitli kısımlardan stratejik önemleri var, her ülke çevresindeki ülkeleri dikkatli biçimde iyi ölçüp biçip ona göre saldırması lazım. 7 ülkeye istediğiniz gibi yapay zekâ dağıtma imkânınız var. Hayvan isimleri ile adlandırılan her yapay zekâyı oyunda size ve diğer ülkelere farklı stratejiler uygularken izlemeniz mümkün; bunun oyuna yansıması ise gerçekten de üst düzeyde. Örneğin kurt, aslan, baykuş, yılan, kaplan, sfenks ve fil gibi seçeneklerden birini herhangi bir ülkenin yapay zekâsı olarak atarsanız ülkeler arasındaki ilişkilerde, savaş stratejilerinde, sınırların büyümesinde bunların nasıl ilerlediğini rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Mesela fil sürekli diplomatik anlaşmalarla işini bitirmeye çalışıyor, yılan yaptığı anlaşmaları hiçe sayarak tarafına aldıklarına da saldırabiliyor, sfenks ise geleceği iyi hesap ederek sahip olduklarına ve gelecekte sahip olabileceklerine uygun stratejiler üretmeye çalışıyor.