Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021

Murat Oktay 8.09.2021 - 12:17
Yeni bilgisayar alacaklar, hazırladığımız Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021 sayesinde daha rahat karar vereceklerdir. Satın almadan önce mutlaka okuyun.

Okuldan uzun süredir ayrı kalan bizler, yeniden arkadaş ve öğretmenlerimiz ile kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Pandeminin etkilediği en önemli kurumlardan biri olan eğitim kurumları yeniden aktif oldu sonunda. Bir çoğumuz sınıflardaki ilk günün ardından eve gelip bacaklarımızı uzattık ya da bilgisayarımızın başına oturduk. Okullar açılmış olsa da bu sene, salgın dolayısı ile, arada aksamalar olacaktır. Bu sonucu olarak, önümüzdeki dönemde uzaktan eğitim, var olan sistemin içine daha çok entegre olacaktır. Sizler için hazırladığımız Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021 makalemiz, satın alma konusunda sizlere yol gösterecektir.

Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021

Teknoloji firmaları da yeniden başlayan yüzyüze eğitim ile birlikte, öğrencilerin kaybettiği süreç içindeki eğitim sürecine katkıda bulunabilmek için ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Özellikle NVIDIA tarafında gerçekleştirilen ARGE çalışmaları, hem eğitim anlamında hem de oyun anlamında biz oyunculara çok fazla yenilik sunuyor. Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021 makalemizin ilerleyen bölümlerinde teknik olarak dikkat etmeniz gereken noktaları göreceksiniz.

Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021

Hazırladığımız bilgisayar satın alma rehberi sayesinde, bilgisayarınızı yenilecek ya da güncelleyecekseniz, öncelikle nasıl bir sisteme sahip olmanız gerektiğini anlayacaksınız. Rehberimizde GeForce RTX 30 serisi ile donatılmış bilgisayarlar üzerinden ilerleyeceğiz. Aşağıda sıraladığımız üzere bunun birkaç sebebi bulunuyor.

  • Daha hızlı sonuç elde etme
    GeForce RTX GPU'lu dizüstü bilgisayarlar, yapay zeka kullanarak mühendislik, bilgisayar bilimi, veri bilimi ve ekonomide kullanılan uygulamalar için hızlandırma sağlar. Bu, karmaşık bileşen tasarımları ve simülasyonları için etkileşimli, gerçek zamanlı işleme, görüntü işleme ve sinyal işleme için daha hızlı çözümler ve daha büyük, daha doğru yapay zeka ve veri bilimi modelleri geliştirme yeteneği anlamına gelir. GPU hızlandırma, işinizi daha hızlı tamamlayabileceğiniz, öğrenmeye daha fazla ve beklemeye daha az zaman harcayabileceğiniz anlamına gelir.
  • İçerik oluşturucular için özel ürünler
    NVIDIA Studio dizüstü bilgisayarlar, içerik oluşturucular için özel olarak tasarlanmış. Performansı artırmak, uygulamaları güçlendirmek için yapay zeka kullanırlar. NVIDIA GeForce RTX GPU'lar, Adobe Photoshop, AutoCAD, Blender, Premiere Pro, Lightroom, DaVinci Resolve gibi uygulamalarda performans artışları ve AI hızlandırma sunuyor. Bu sayede, kullanılan uygulamaların performanlarında da oldukça ciddi performans artışları gerçekleşiyor.
  • Yapay Zeka sayesinde daha verimli uzaktan eğitim
    NVIDIA Broadcast uygulaması, uzaktan öğrenmeyi geliştirmek için yapay zekayı kullanmakta. Ses gürültüsü ve oda yankısının giderilmesi, çevrimiçi dersleri dinlemeyi ve bunlara katılmayı kolaylaştırıyor. Ancak bunu sadece eğitim için değil, aynı zamanda iş sunumların için de kullanabilirsiniz.
  • Oyuncular için ideal performans
    Şu ana kadar hep performans konuşsak da bunun altında yatan teknolojileri de oldukça önemli. Mesela DLSS teknolojisinin GPU'larda özel Tensör Çekirdekleri kullanarak kare hızlarını artıran ve görüntü kalitesinden ödün vermeden oyun performansını 2 kata kadar artırması gibi. DLSS teknolojisini daha iyi anlamak için "Ray Tracing Nedir? DLSS Nasıl Sonuç Verir?" makalemize göz atmanızı tavsiye ederim.

    Ayrıca Dynamic Boost özelliği sayesinde de, GPU, GPU belleği ve CPU arasında gereken gücü otomatik olarak sağlar. Dynamic Boost 2.0'daki AI ağları, gücü kare başına yönetir, böylece dizüstü bilgisayarınız siz oyun oynarken ve içerik oluştururken maksimum performans için sürekli olarak optimize edilir.

Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021

Tüm bu özellikleri yanyana koyduğumuzda görüyoruz ki, GeForce RTX GPU'lu dizüstü bilgisayarlar, yapay zeka kullanarak mühendislik, bilgisayar bilimi, veri bilimi ve ekonomide kullanılan uygulamalar için hızlandırma sağlıyorlar. Bu, karmaşık bileşen tasarımları ve simülasyonları için etkileşimli, gerçek zamanlı işleme, görüntü işleme ve sinyal işleme için daha hızlı çözümler ve daha büyük, daha doğru yapay zeka ve veri bilimi modelleri geliştirme yeteneği anlamına gelir. GPU hızlandırma, işinizi daha hızlı tamamlayabileceğiniz, öğrenmeye daha fazla ve beklemeye daha az zaman harcayabileceğiniz anlamına gelir.

Monochroma ve Circadian City oyunlarından tanıdığımız Nowhere Studios'un kurucusu Burak Tezateşer "Eskiden ARGE çalışmalarını oyun stüdyoları yapardı. Bu işi artık donanım ve yazılım üreticisi (Unity, Epic, Adobe vs) firmalar üstlendi" diyor.

Bilgisayarın özellikleri neler olmalı?

Çoğu dizüstü bilgisayar birkaç farklı konfigürasyonda mevcuttur, böylece sizin için en önemli özellikleri seçebilirsiniz. Dizüstü bilgisayar satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı temel özellikleri aşağıda bulabilirsiniz.

Ekran

Ne kadar büyük bir ekrana ihtiyacınız olduğu, dizüstü bilgisayarı nerede kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Cihaz, çoğu zaman çalışma odanızda bir masada oturacaksa, daha yüksek çözünürlüklü daha büyük bir ekranın keyfini çıkarabilirsiniz. Bir çantaya kolayca atabileceğiniz veya yolculukta katlanan bir tepsi masasında güvenle dengeleyebileceğiniz bir şey istiyorsanız, daha küçük ve daha hafif bir şey seçin.

Burada dikkat etmeniz gereken konu küçük dizüstü bilgisayarların doğal olarak daha küçük klavyeleri olması. Uzun süreler boyunca kullanılması rahatsız edici hatta oyun deneyiminizi zorlayıcı olabilir.

Grafik Kartı

Hareket halindeyken bilgisayarınızı kullanma ve oyun oynama konusunda ciddiyseniz, bir oyun dizüstü bilgisayarı seçmek en iyisidir. Üst düzey video oyunları, ekstra soğutma ve daha büyük fanlar gerektiren çok fazla işlem gücü gerektirir. Grafik olarak yoğun yazılım, daha ince dizüstü bilgisayarların pilini hızla tüketirken, aynı zamanda bir jet motoru gibi ses çıkarmasını sağlar.

Grafik işlem biriminin CPU'nun bir parçası olduğu bilgisayarlar bu aşamada tamamen alanınız dışında olmalı. Pil ömrü olarak daha uygun bir süreç sunsa da bir tabletten daha öte kullanımı olmayacaktır.

İşlemci

CPU bilgisayarın beynidir. Günümüzde çoğu işlemci iki veya daha fazla fiziksel çekirdekten oluşur. Ne kadar çok çekirdeğe sahipseniz, dizüstü bilgisayar o kadar güçlü olur. GPU ile birbirini iyi destekler ve daha hızlı sonuç elde edersiniz.

Temel ev kullanımı için (e-postaları kontrol etmek, Twitter'da gezinmek, YouTube'da video izlemek) çift çekirdekli bir işlemci bir cihaz yetecektir. Video düzenleme ve oyun oynama gibi daha yoğun görevler için dört veya daha fazla çekirdeğe sahip bir CPU seçmek performansı artıracaktır.

Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021

Hafıza

Bellek veya RAM, dizüstü bilgisayarınızın aynı anda kaç görevi yerine getirebileceğini belirler. Düzenli olarak çok büyük belgelerle çalışıyorsanız, örneğin birden fazla gigabayt boyutundaki dosyaları düzenlerseniz, RAM dizüstü bilgisayarınıza işlerin durmasını önlemek için ihtiyaç duyduğu alanı verecektir.

Ne kadar ihtiyacınız olduğu, dizüstü bilgisayarı nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. 8GB minimum değerdir ve günlük kullanımı mutlu bir şekilde halleder, ancak mümkünse bunu 16GB'a çıkarmaya değer. Bellek, makinenin yükseltilmesi daha ucuz parçalarından biridir, o sebeple ilerleyen dönemlerde de artırım sağlayabilirsiniz.

Depolama

Burada iki farklı alternatif bulunuyor. SSD ve HDD harddiskler bilgisayarda en yoğun kullanılan ürünlerdir. Tavsiyemiz bu ikisini hibrit olarak kullanan sistemlerdir. SSD kısmında işletim sisteminizi saklarken, SATA'da da programlarınızı bulundurmak yönünde. Ancak render alma gibi bir amaçla kullanacaksanız iki adet SSD'li notebook kullanmanızda fayda var. Arada çok ciddi performans farkı olabiliyor.

Henüz ülkemizde yaygın olarak kullanılmasa da stream servisleri de, oyun açısından ikinci harddiski yakın gelecekte gereksiz kılacak gibi görünüyor.

Pil

Piller büyük, ağır ve pahalıdır ve kapasiteleri son yıllarda büyük ölçüde gelişirken, dizüstü bilgisayarlar daha fazla güce aç hale gelerek bunu dengelemiştir. Genel olarak konuşursak, çoğu modern dizüstü bilgisayar, bir şarja ihtiyaç duymadan tam bir iş günü boyunca dayanacak şekilde üretilmiştir. Yine de bu değerler günlük kullanım için geçerli olan süreçlerdir. WoW oynayıp da zindana girecekseniz, yarıda kalmanız ve hem raidden hem de klandan atılmanız mümkün.

Eğer oyun ve profesyonel grafik uygulamaları kullanacaksanız, pil ömrü bakmanız gereken son nokta olacak. Zira prize muhtaçsınız.

Tercihimi nasıl yapmalıyım?

Bizler oyuncu olduğumuza göre, en önemli ihtiyacımız cihazımızın bugünün tüm yapımlarında iyi sonuç verdiği gibi, önümüzdeki döneme de hazır olması gerekliliğidir. Bu sebeple GeForce RTX 30 serisi grafik kartına sahip bir dizüstü bilgisayar aramanızda fayda var. Önümüzdeki süreçte Machine Learning ve AI destekli yapımların sayısı oldukça artacak, bu da yatırımınızın uzun yıllar size iyi hizmet etmesini engelleyecek. Bunu bir derece eğitim yatırımı gibi olarak da görmenizde fayda var. Zira uygulamalar her geçen gün gelişerek daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyor.

Bunu basit bir örnek ile açıklayabiliriz: Pandemi sebebi ile çok popüler hale gelen Zoom uygulaması, benzeri uygulamalara göre daha kolay ve daha çok özellik sunması ile tercih sebebi oldu. Ancak bu özellikleri de sunabilmek için de sürekli olarak artan bir GPU ve Ram desteğine ihtiyaç duyuyor. Bugün alacağınız bilgisayarın kısa sürede ihtiyaçlarınızı karşılamaz hale gelmesini istemezsiniz. İşin daha da üzücü yanı, teknoloji çöplüğüne dönüşen bir evinizin olmasını istemeyeceksinizdir. Hali ile bütçenizi biraz zorlamak ve iyi bir sistem tercihi yapmak elinizde.

Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021 makalemizin sonunda sizler için indirimde olan bazı ürünlerden -marka bağımsız- seçimler derledik. İhtiyacınıza uygun ürünü seçebilir, diğerleri ile karşılaştırabilirsiniz.

Monster ABRA A5 V17.1 - RTX 3050 - ?8999

HP Pavillion 15 - RTX 3050 Ti - ?9999

ASUS TUF Gaming F15 - RTX 3050 Ti - ?9839

Lenovo Legion 5 - RTX 3060 - ?12533

Monster Tulpar T5 V20.2 - RTX 3060 - ?13139

HP Omen 15 - RTX 3070 - ?15899

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 02:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dizüstü Satın Alma Rehberi 2021
İlginizi Çekebilir