Doctor Strange 2 inceleme - Multiverse of Madness nasıl olmuş?

Ersin Kılıç 5.05.2022 - 16:57
Doctor Strange 2 inceleme içeriğimizde yayınlanan fragmanlar dışında herhangi bir spoiler vermeden filmin genel durumuna değiniyoruz.

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki Doctor Strange 2 inceleme içeriğimizde herhangi bir spoiler, yani keyif kaçırıcı bilgiye yer vermeyeceğim. Tabi Marvel'ın daha önce yayınladığı fragmanlarda gösterilen konulara bu yazıda değineceğim. Yani fragmanları bile izlemediyseniz yazı içerisinde sizin için minimum düzeyde spoiler yer alabilir. Hali hazırda fragmanları da izlediyseniz yazımızı da filmin genel yapısı bakımından gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness ya da Türkçe adı ile Doktor Strange: Çoklu Evrenin Çılgınlığında filmi yine son dönemde teorilerin havada uçuştuğu filmlerden biri oldu diyebiliriz. Bu nedenle herkes gibi benim de filme olan merakım bir hayli fazlaydı ve gösterime girmeden hemen önce, bu sabah filmi basın gösteriminde izleme şansına eriştim.

Doctor Strange 2 inceleme - Multiverse of Madness nasıl olmuş?

Doctor Strange 2: Multiverse of Madness inceleme

Doctor Strange 2 inceleme detaylarına geçmeden önce bu filmden tam olarak beklediğimi alamadığımı itiraf etmem gerekiyor. Bunun detaylarına yazı içerisinde tabi ki değineceğim ama bu durum filmin seyir açısından kötü olduğu anlamına gelmesin. Filmi izlerken sıkılmadım, keyifle izledim fakat bazı tercihler ve olaylar beni fazlasıyla üzdüğü gibi filmin kendi içerisindeki tutarlılığı da bir hayli zedelemiş.

Baştan sona keyifle izlesem de salondan ayrılırken beklentimin çok altında kaldığı hissinden bir türlü kurtulamadım. Bunun ana sebebi bu kadar güzel bir başlıktan çok daha komplike bir hikaye bekliyor olmamdan kaynaklanıyor.

Filmde tabi ki sürpriz sahneler, olaylar yaşanıyor ama genel gidişatına baktığımızda daha ilk dakikadan aslında ne olacağının çok net bir şekilde çizildiğini görüyoruz. Infinity War, End Game ya da Spider-Man: No Way Home gibi başarılı Marvel filmlerinde de bu gidişatı tahmin edersiniz, fakat yolculukta sizi şaşırtan çok daha farklı dinamikler olur. Doctor Strange in the Multiverse of Madness maalesef bunu tam anlamıyla başaramıyor.

Doctor Strange 2 inceleme - Multiverse of Madness nasıl olmuş?

Çoklu evrenin çılgınlığı tam anlamıyla hikayeyi dağıtıyor

Bu hissiyatın sebebi ise filmin senaryosunda, bu başlığın çok kolay bir şekilde eziliyor olması. Sam Raimi ve senaryo ekibi eldeki malzemeyi çok kolay bir şekilde harcamış. Tam film şimdi coşacak, çok iyi bir kapışma izleyeceğiz derken tabir-i caiz ise fos geçen sahneleri izleyince bir MCU hayranı olarak üzüldüm diyebilirim. Hani What If dizisinden örnek vereyim mesela.

Eğer bu diziyi izlemediyseniz Spoiler yememek için direkt bir sonraki paragrafa atlayabilirsiniz. What If dizisinde Ultron'un Thanos'la başa çıkması nasıl büyük bir hayal kırıklığı yarattıysa, işte bu filmde de benzer hayal kırıklıkları ile karşılaşacağınızı belirtmem gerekiyor. Üstelik bu durum filme belki de en çok yükseldiğiniz anın hemen sonrasında yaşanınca daha büyük bir düşüş yaşamış oluyorsunuz.

Açık olmam gerekirse ilk Doctor Strange filmi her anlamda beni daha çok şaşırtmayı başarmıştı. Bu filmden beklediğim bir tık karanlık tonlamayı ve şaşırtıcı hikaye detaylarını ise maalesef tam anlamıyla bulamadım.

Doctor Strange 2 inceleme - Multiverse of Madness nasıl olmuş?

Hikayenin odağında fragmanlardan ve daha önce yapılan açıklamalardan anlayabileceğimiz gibi American Chavez yer alıyor. Marvel yine de hikayenin merkezinde bu karakter olsa da odağı Doctor Strange'ten fazla uzaklaştırmamış. Karakter köken hikayesinden parçalar dahil olmak üzere tüm işleyişi Strange üzerinden takip ediyoruz. Chavez'in bu kadar önemli olması onu ve ekibi de çoklu evrenin çılgınlığına sürüklüyor diyebiliriz.

Çoklu evren muhabbeti belli ki Marvel'da daha uzun bir süre işlenecek. En azından MCU Faz 4 filmleri konusunda bu durumun üzerinde zaman zaman durulacak gibi. Çoklu evren işleyişi net bir şekilde anlatılmasa da çizgi roman hayranlarının seveceği bazı detaylar ve açıklamalar da es geçilmemiş.

Filmdeki en sevdiğim noktalardan birisinin de bu olduğunu söyleyebilirim. Diğer taraftan çoklu evren işleyişindeki bazı muhabbetler ve detaylar da filme güzel bir renk katmayı başarıyor.

Doctor Strange 2 inceleme - Multiverse of Madness nasıl olmuş?

Sonuç olarak Doctor Strange in the Multiverse of Madness beklenenin aksine beklentinizi birkaç basamak düşürmeniz gereken Marvel filmlerinden birisi olmuş. Keyifli bir seyre sahip ama o çoklu evren hikayesini tam anlamıyla yaşatamıyor.

Farklı detaylara odaklanarak aslında seyircinin görmek istediği noktaları çok çabuk geçiyor ve geçerken de kendi tutarlılığını elinin tersiyle itmiş oluyor. Filmde tabi ki devam hikayesi konusunda da bazı kapıların açıldığını görüyorsunuz. 

Doctor Strange 2 kaç after credits var?

Unutmadan Doctor Strange in the Multiverse of Madness filminin sonunda iki sahne daha yer alıyor. En sondakini izlemezseniz bir şey kaybetmessiniz fakat mid credits olarak da geçen sahne hikayenin ilerisi için önemli detaylar barındırıyor. Bu yüzden en azından film bitince bunu beklemenizi tavsiye ediyorum.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 02:03
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 01:19
Her sene şampiyon olan takımı kutlayan merlin kazanı bu sene kutlamıyor
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2022 13:48
Maçlar daha bitmedi çünkü
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 15:46
Bir kere olacsk bir başaiydı. Mcu. O da bitti. Sırf yeni avengers yapamadikları icin resetlicekler mcu yu bakın görün yaşlı halleriyle oynarlar yine bi 10 yıl daha
MK Okuru
MK Okuru 9.05.2022 13:47
Türkçe nasıl katledilir adlı çalışma. :))
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2022 17:16
paralel evrenler ve kötü doctur strage dövüş sahnesinden sınıfta kaldı . Ama film güzel tabi
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 10:10
Doctur strage kim??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2022 02:12
izlemeye devam edin, izledikçe bu cgi teknoloji demoları da devam etsin ne diyelim...
dünya sineması resmen krizdedir. nasıl aşılacağını da merak ediyorum.
MK Okuru
MK Okuru 7.05.2022 10:09
Ya sanane sananee.. istediğini izler insanlar. Sen kendi işine bak çok bilmiş. Haddini aşma...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.05.2022 14:02
Böyle olacağı belliydi beklentim bu yönde olduğu için de hayal kırıklığı yaşamam artık
Kalan Karakter: 300 Gönder
Doctor Strange 2 inceleme - Multiverse of Madness nasıl olmuş?
İlginizi Çekebilir