Donanım parçalarına ABD yüzünden yeni zam yolda olabilir

Furkan Güler 6.09.2018 - 13:38
Amerika ne yapacağını şaşırdı.

Hali hazırda dolar kurunun yüksek olmasından dolayı ateş pahalı haline gelen donanım fiyatlarına bir zam etkisi de ABD tarafından gelebilir. ABD'nin uyguladığı kaba tabirle yabancı ürünlere uyguladığı zam kanunu bugün yürürlüğe giriyor. Firmaları zora sokacak olan bu sistem, global anlamda ürünlerin fiyatını yükseltebilir. Teknolojinin tüketimi anlamında dünyanın kalbi olan Amerika'da eğer ürünler eskisi gibi satmazsa, bunun sonucunda analistler geriye kalan ülkelerde de ürünlerin pahalı olabileceğine dikkat çekiyor.

Donanım parçalarına tekrar zam gelebilir

Diğer bir yandan üreticiler ise üretim kısmında kısabildikleri kadar maliyetleri kısıyorlar. İş gücünün ucuz olduğu Asya ülkelerini tercih eden üreticiler, karşılaştıkları bu zam sonrasında ürünlerin fiyat etiketini pek fazla yüksek göstermek istemiyor. Yeni dönemde piyasaya çıkacak olan Çin menşeili ürünlere zam uygulayacak olan Amerika, bakalım bu kararından ne zaman geri dönecek?

Eskiye nazaran üretim ve tüketimin ülkeler arasında daha entegre olduğu böyle bir dünyada büyük ülkelerin kendini soyutlamaya çalışması oldukça ilginç. Ortaya konulan ürüne bu kadar kolay ulaşılıp kolayca tüketebiliyorken, Amerika'nın bu tutumu muhtemelen uzun vadede kendine zarar vermesine yol açacaktır.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 11:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.09.2018 14:53
Tam bugün sihirbazdan topladım bakıyordum 7-8 binden aşağı kurtarmıyor, alacak durumu olana bile pahalı.
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2018 07:07
Ben 9200TL'ye topladım. i5 8600 işlemci, kingston 16gb 3000mhz cl 15 ram, Gigabyte H370M D3H anakart, 500gb 960 evo ssd, gigabyte rx 580 gpu, Thermaltake View 27 kasa, SmartPro 750W Tam Modüler 80+ Bronze power, dvdrw. Yani hiç pc parçası olmayanın 0 dan iyi sistem toplaması bayağı zorlaşmış.
MK Okuru
MK Okuru 7.09.2018 00:19
1 maaşa millet araba alırken biz anca pc yi zor topluyoruz. Hep dıj verecek 100 dolar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
hakande84
hakande84 7.09.2018 12:48
TL'nin değer kaybı sonrasında böyle fiyatların oluşmasında en büyük suçlu yine bizim ülkemiz. Dış ülkeler yüzünden palavrası ise trajikomik. Türkiye'nin mevcut ikili ilişkilerindeki kötü yönetimi bu krizi yarattı. Kendi içinde yatırım yapılamaz bir ülke haline gelmesinin ana nedenleri arasında AB ülkeleri ve ABD'nin (ki bu adamlar ticaret hacmimizin %80'ine yakınını oluşturuyor diye biliyorum) Türkiye'de hukukun bağımsızlığını yitirmesi, bireysel özgürlüklerin sınırlandırılmasını gösteriyor.

Bunu bir örnekle açıklamak mümkün. Türk yatırımcılar Özbekistan'da iş kuruyor ve bu insanları sudan sebeplerle hapse atıyorlar, işkence ediyorlar ve tüm yatırımlarına devlet eliyle el koyuyorlar. Hukuk sistemi doğru işlemediği için bunlar oluyor. Basit bir google aramasıyla bulabilirsiniz bunu. Türkiye de bu hale gelir mi endişesiyle kimse para yatırmıyor. Kimse sıcak para sokmayınca ticaret hacmi düşüyor. Alım gücü azalıyor ve kur yükseliyor. Kurun yükselmesinin yegane sebebi bu. Aslında kur yükselmiyor, TL değer kaybediyor da diyebiliriz.

ABD'nin ise son dönemde yaptığı zeka noksanı hamleler, tabii ki ekonomiye bir miktar zarar verdi. Burada kuru esas yükselten olay, Türkiye'ye ve Türk lirasına olan güvensizliğin apaçık ortaya çıkması, yani uygulamaya geçmesi. Bunun devamı da gelecek endişesiyle kurlar yükseldi. Türkiye, hiçbir zaman harcanabilir bir ortak değil; çünkü orta doğu bataklığıyla medeniyet arasında tampon bölge durumunda. Türkiye'nin ekonomik olarak çökmesi, bunun yönetilememesi demek ki AB ülkeleri bundan korkuyor.

Umarım bu bataklıktan kurtuluruz; ancak bundan kurtulmanın yolu biraz da kendimizi değiştirmekten geçiyor.
etemelkuran
etemelkuran 7.09.2018 16:23
Çok doğru tespit, gelişen ülke ekonomilerinde en kırılgan para birimi haline gelmemiz(tarihte böyle değildik), kırılgan 5'li arasına girmemiz sadece ABDnin korumacılık politikalarından dolayı değil. Eskiden para bu kadar değer kaybetse hükumet değişirdi şimdi klasik aşırı sağ neo islamcıların dış güçleri imdada yetişiyor. Rahip olayı falan tuzu biberi, ki salınmasını da istemiyorum bu tip kişilerin İlber Ortaylıya göre Anadoluda 1000'lerce bu tip rahip var ama öyle derin kişiler de değiller.. Ama ne olacak salınacak ve aramız düzelmeyecek çünkü Dünya'da hiç bir ülke din ağzıyla siyaset yapanlara güvenmiyor ki haklılar, Sümer masallarını kendine klavuz edinenlere ne kadar güvenilebilir ki?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.09.2018 00:01
sanki çok uygundu da,eskiden 2000 liraya en kral sistemi toplayabiliyorduk ,şimdi bunun için 20000 tl gerekiyor maalesef...
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.09.2018 20:42
eyyy Amerika sen kimsin?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.09.2018 19:46
Gramajdan kıssınlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Donanım parçalarına yeni zam yolda olabilir
İlginizi Çekebilir