1/2

Don't Starve

Mert Günhan 24.04.2013 - 19:26
Acıkma, korkma ve hep saklan!
Platformlar PC
Don't Starve
  • Yapımcı - Yayıncı Klei Entertainment - Klei Entertainment
Merlin Puanı 81
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%100
Artılar -Güzel görsellik, orijinal fikir, başarılı tasarım anlayışı
Eksiler -Bir süre sonra zihni yorucu olabiliyor, akla ister istemez Minecraft ve Terraria'yı getiriyor
Bağımsız oyunlar gerçekten çok ciddi bir şekilde yükselişe geçmiş durumda. Bunun sebebini daha önce Merlin’de çok irdeledik fakat Don’t Starve’ın başarısı ile tekrar üzerinde durmamız gerektiğini düşünüyorum. Peki ama Don’t Starve nedir? Minecraft’ın arkasında bulunan mantığı alın, biraz daha fantastik Tim Burton tadında görsellik ekleyin, oyun sistemini değiştirin, karşınızda Don’t Starve.

Don’t Starve aslında büyük resimde bakıldığı vakit genel olarak görsel sunum ile öne çıkan bir oyun, bu ne anlama geliyor peki? Tim Burton vari görsellikten bahsetmiştim, Don’t Starve gerçekten bu tarz kendine özgü bir görsel kod ile beraber tasarlanmış, 2D ve 3D’nin stilize edilmiş uyumu ile hayatta kalmaya çalışmak, bu oldukça mazbut durumu bile bir şekilde göze hitap ettirmeyi başarıyor.

Don't Starve
Don’t Starve’ı yapanlar kim peki? Klei Entertainment Kanada Vancouver’dan bir ekip. Daha önce Microsoft’a ve Xbox 360’ın Live Arcade servisine oyun yapmışlıkları var, hatta siz onları Mark of the Ninja, Eets ve Shank’tan tanıyorsunuz, yani oldukça işin ehli bir ekip ile karşı karşıyayız.

Genel olarak oyun “Ne kadar süre hayatta kalabilirsin?” sorusuna bir cevap niteliğinde bir yapım bu. Yağmur çamur demeden besin bulup, kafayı yememeye çalışıp geceleri yaratıkların size olan saldırılarından kaçmak Don't Starve'ın ana konseptini oluşturuyor Fakat sadece bunları yapmakla kalmıyor , bunların uzantısı olarak bin tane sıkıntı ile uğraşıyorsunuz.

Örneğin eğer vejeteryan takılacağım derseniz sürekli olarak meyve toplamanız, tarlalar oluşturmanız gerekiyor. Et yerim et derseniz ise tuzaklar kurup hayvanları yakalayıp, balık tutup, arıları kaçırmanız lazım. Tabii bunların bir kısmını çiğ yemek yerine “bilim” kullanarak yemeklerinizi ısıtabilirsiniz. Bilim ciddi iştir.

Don't Starve
Oyun dünyasında karşılaşacağınız çoğu yaratık sizi öldürmeye çalışacak, buna masum görünenler dahil. Bu sebeple silahlanmayı ve zırhlanmayı unutmayın. Önünüze ne çıkarsa çıksın, ya sizi yemek ya da öldürmek için orada (büyük ihtimalle ikisi de)

Don’t Starve’ın önemli yanlarından birisi karakterinizi zihnen ve bedenen sağlıklı tutmak. Bunun zihnen kısmı yaşama devam ettikçe karşılaşılan zorluklara dayanmaktan geçiyor. Basitçe, karanlıktan kaçın. Gece olduğunda ateşin yanında durun ve ateşinizi sürekli olarak besleyin.