1/2

Doom 3: BFG Edition

Mahmut Saral 31.05.2012 - 10:13
id'in yeni kabusuna ilk bakış
Doom 3, 13 Ağustos 2004 tarihinde satışa sunulmuştu. Hatta oyuncuların heyecanı o kadar fazlaydı ki, birçok noktada gece satış etkinliği bile düzenlenmişti Doom 3 için. İlk etapta PC'ye çıkan yapım, bir yıl sonra da Xbox konsoluna gelmiş, onu da Resurrection of Evil isimli eklenti paketi izlemişti.

Doom 3'ün ardından an itibarıyla tam 8 sene geçti. Oyunun hayranları, 7 Mayıs 2008'te ilk kez resmi duyurusu gelen Doom 4'ü beklerken, bugün Bethesda'dan sürpriz bir duyuru geldi. Evet, Doom 3: BFG Edition duyuruldu. Peki neydi bu?

Aynı oyunun daha iyisi geliyor

Doom 3: BFG Edition, 2004'te çıkan Doom 3'ün daha geliştirilmiş bir versiyonu. Aslında biliyorsunuz, son zamanlarda bir hayli moda oldu eski oyunlara ufak tefek efektler ekleyerek yeniden "HD" ibaresiyle satışa sunmak. Bu durumdan id Software'ın da haberi var tabii ki, ancak BFG Edition biraz daha farklı, daha genelci bir yapıya sahip.

Öncelikle paketin içinde neler var, onları sıralayalım:

* Doom 1
* Doom 2
* Doom 3
* Doom 3: Resurrection of Evil
* Doom 3: The Lost Missions

Doom 3: BFG Edition
Yapımcılar, Doom 3'te fanlardan gelen geri bildirimler neticesinde neler eksik, neler kötü, bunları ele almış ve oyunun daha iyi bir sürümünü ortaya çıkarmak için harekete geçmiş. Hem oynanışsal, hem de görsel olarak. Bu bağlamda Doom 3'ün konsoldaki kontrol mekanizmasından checkpoint sistemine, bazı bölümlerdeki eksik içeriklerden tutarsızlıklara kadar her şey yeniden elden geçirilmiş. Hatırlayın, Doom 3 oynarken el feneri kullanıyorsak silah kullanamaz, silah kullanıyorsak da fener kullanamazdık. Bu sayede her daim savunmasız hissedebiliyorduk kendimizi, ancak bu pek memnun etmemişti oyuncuları. Oyunun bu yeni sürümünde, el feneri zırhımıza entegre olarak geliyor. Böylece silah kullanırken aynı zamanda önümüzü de aydınlatabileceğiz. Tabii oyunun çözünürlüğü, kaplama kalitesi, ışıklandırmaları da yeniden düzenleniyor. Artı olarak eklenen stereokoskopik 3D sayesinde, şimdiye kadar ki en derin Doom deneyimi vaat ediliyor. John Carmack'in Twitter hesabını takip edenler, Carmack'in aylar evvel yayımladığı bir resimde modifiye edilmiş bir gözlük görmüştür. İşte o gözlükle Doom 3'ü test ediyormuş Carmack abimiz. Paketin 5.1 ses sistemlerine göre düzenlendiğini de ekleyelim.

Doom 3'ün senaryosunu, oyunu oynayanlar zaten biliyor. Oynamayanlar için ise, kısaca özetleyelim. Union Aerospace Corporation (UAC), ölü bir gezegen olan Mars'ta çok gizli araştırmalar yapmaktadır. Bu araştırmalar arasında arkeolojik çalışmalar, süper asker deneyleri ve güçlü silahlar da bulunmakta. Günün birinde arkeolojik kazılar esnasında bir takım gariplikler hissediliyor ve çalışmaların kötü yönde ilerlemesinden ötürü dünyaya yardım çağrısında bulunuluyor. Biz de dünyadan yardım için gönderilen ekipteki Marine karakterini kontrol ederek, istenmeyen olayları engellemeye çalışıyoruz.

Kısaca senaryo böyle, ancak BFG Edition'da senaryo anlamında da eklentiler var. The Lost Missions isimli yeni eklenti, oyuna birkaç saatlik yeni bir senaryo modu dahil edecek. Yedi bölümden oluşan The Lost Missions, Doom 3'ün senaryosuyla eş zamanlı ilerleyerek, senaryodaki bazı eksik kısımları kapatacak. Peki kimi mi kontrol edeceğiz?