1/3

Doom 4 - Beklenti listesi

Mahmut Saral 26.11.2010 - 12:16
Yeni oyunda olmasını istediğimiz güzellikler

Duyurulalı yıllar olmasına rağmen Doom 4 ile ilgili hiçbir görüntü yayımlanmadı, senaryoya dair önemli bir bilgi verilmedi ve ne zaman verileceği de şimdilik belirsiz. id Software yetkililerinin Doom 4 hakkında yaptıkları açıklamalar ve oyuncuların beklentilerinin üzerine Doom 4 için bir beklenti listesi hazırlayayım dedim. Eminim ki çoğu oyuncu Doom 4’te şunları görmek istiyordur:

Daha detaylı bir senaryo

Şimdiye kadar çıkan tüm Doom oyunlarında ana hatlarıyla standart bir hikâye modu bulunuyor ve genellikle oynanışta “öldürme” işlevi ön planda tutuluyordu. Bir zamanlar John Carmack, oyun senaryolarını pornolarla karşılaştırsa da, artık değişiklikler yapılabilir. Doom 4 için iyi bir yazar tutuldu; Graham Joyce. Böylece senaryo modu daha da zenginleştirilebilir ve ayrıca yeni mekânlar kullanılabilir. Önceki oyunlarda da yer alan Easter Egg’leri de unutmamalıyız. Gizli sırları ortaya çıkarmak zevkli oluyor.

Doom 4 - Beklenti listesi
Graham Joyce, id Software'ın Doom 4'teki en önemli kozlarından biri

Açık uzay alanları ve dünyamız

Doom, biraz açık-biraz kapalı mekânlardaydı. Doom 2’de genellikle dış alanlar fazlaydı ve büyüktü. Doom 3 ise, kapalı mekânlardaki gerilimli bir atmosfer sunuyordu. Aslında burada durum, grafik motoruyla alakalı. Doom 3’ün motoru sistemi o kadar zorluyordu ki, geniş haritaları rahatlıkla çizemiyor, ancak kısıtlı alanlarda stabil çalışabiliyordu. Hatta performans düşmesin diye ekranda aynı anda görünen yaratık sayısında bile kısıtlama vardı. İşte bu sebeple Doom 3’te pek de dış mekânlara adım atamadık. Bir diğer hedef de karanlık ve dar koridorlarda oyuncuları yeterince çaresiz bırakmak ve korkutmaktı.

Doom 4 - Beklenti listesi

Carmack sonraki dönemde Megatexture sistemini geliştirerek devasa haritaların rahatlıkla tasarlanmasına imkân sağladı, üstelik performansta da sıkıntı olmuyordu. Muhtemelen Doom 4’te de dış mekânları görebileceğiz böylece. Mars yüzeyinde, Mars’ın yer çekimi kurallarına göre hareket etmek, gezintiye çıkmak bile çok fantastik olabilir. Ayrıca dünyaya da adım atabilmeliyiz. Mesela devasa yıkık dökük bir şehire ışınlandığınızı düşünün. Doom 4’ün dünyada geçeceği tahmin ediliyor.