Doom sonunda bir Lego parçasında da oynatıldı

Efdal Erdem 26.06.2022 - 00:52
1993 yılında çıkan FPS klasiği Doom’un neredeyse her yerde oynanabildiğini gördük. Artık asıl sorulması gereken soru “Doom nerede oynanmaz?”

1993 yılında çıkan FPS klasiği Doom’un neredeyse her yerde oynanabildiğini gördük. Şaşırtmaya devam eden oyun şimdiye kadar hamilelik testinde, Apple Watch’ta, Macbook Touchbar’da, bir yazıcıda, hesap makinesinde, bankamatiklerde ve çeşitli açık hava reklam tabelalarında oynatıldı. 

Günümüzde gerçekten minimum sistem özellikleri gerektiren bu klasik için aslında sorulması gereken soru “Doom nerede oynanamaz ki?” olması gerekirken, Lego parçalarını da artık bu listeden silebiliriz. Çünkü yapıldı.

Doom’u bir Lego parçasında nasıl çalıştırdılar?

Bir Lego parçası aslında yalnızca plastikten ibaret. Dolayısıyla haklısınız, yalnız normal bir Lego parçası ne bir dijital göstergeye sahip, ne de içerisinde donanımsal anlamda devreler barındırıyor. Yine de yaratıcılığın ve yeteneklerin önünde hiçbir engel durmuyor. Ne kadar çılgınca da olsa fikriniz. Yani, Mars’a gitmekten bahsediyorlar bu sıralarda mesela.

Yeni Zelandalı sınır tanımayan FPS ve Lego sevdalısı James “ancient_james” Brown, aklına getirdiği bu fikri gerçekleştirdi. Bunun için gerekli parçaları toplayan James’in malzemeleri arasında: STM32F030F4P6 devre kartı, ARM Cortex M0 işlemcisi, 16K’lık bir Flash bellek, 4K’lık bir RAM vardı.

Aslen animatronik ve grafik programcısı olan James, ufacık Lego parçasına sığdırabileceği ekran olarak 0,42 inç büyüklüğündeki bir OLED ekranını seçti. Göstergenin çözünürlüğü 72x40 Piksel. Bütün parçaları üç boyutlu yazıcısıyla özel bastığı mavi Lego parçasına sığdıran James’in yine de oyunu tamamen Lego parçasında oynatma imkanı yoktu. 

Python komutları sayesinde devresini bilgisayarına bağlayan James, bilgisayarındaki içeriği Lego parçasındaki ekrana yansıtmayı başardı. Son derece küçük olan bu Lego parçası Doom oynamayı biraz sevimli kılıyor ama kesinlikle çok zahmetli.

Başta saymadık ama Doom bir Porsche 911’de ve bir tost makinesinde de oynandı, acaba sırada ne var?

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 10:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
Doom sonunda bir Lego parçasında da oynatıldı
İlginizi Çekebilir