1/6

Dragon Age Kronolojisi

Murat Halilbeyoğlu 29.08.2010 - 21:05
Ejderhaların köklerine iniyoruz
“Günlerce, haftalarca hatta aylarca oynadık. Ferelden denilen topraklarda basmadık yer, görülmedik güzellik bırakmadık. Her gittiğimiz yerdeki kütüphanelerde, evlerde, kiliselerde; rafta, masa üzerinde, yerde, nerede görürsek görelim bulduğumuz en ufak kağıt parçasını bile okuduk. Yaptığımız her eylemin veya tanıştığımız her insan/yaratığın ardından ortaya çıkan codexleri dikkatle inceledik, hatta öyle ki oyun sonunda hepsini açamadığımızı görünce sırf geri kalanları bulmak için bir daha okuduk. Sanki oynadığımız şey bir bilgisayar oyunu değil de, sıkıcı bir derste matematik kitabının altından gizlice okuduğumuz fantastik bir bir roman gibiydi. Ama yetmedi. Asla da yetmezdi. Thades denilen bu koca kıtanın bir tek Ferelden’dan ve topu topu 333 codexlik bir tarihten ibaret olması tarihin kendisine bir hakaretti ve biz bu kadarı ile yetinemezdik. Mesela Tevinter İmparatorluğu nasıl ortaya çıktı, büyücüler neden sevilmiyorlar, Qunariler ne zamandan beri var ve sevgili Andastre’nin masum davası aslında nelere yol açtı?

Eğer bu topraklarda yürüyeceksen senden önce yürüyenleri de bilmen gerek Warden....”

Dragon Age II’nin duyurulması, oyuncuların Bioware’ın epik fantazisinde ileride neler olacağına dair meraklanmasına yol açtı, ancak bazı cevaplar geçmişi araştırarak ta bulunabilir. Yapımcılar Thedas’ın (Dragon Age serilerinin vuku bulduğu kıta) birkaç asırlık hikayesinin haritasını çıkarttılar, Bioware’in oluşturduğu zaman çizelgesinden alınan pasajlar, ileride karşılaşacağınız temalar ve kilit noktalar hakkında birçok ipucu barındırmaktadır.

NOT:Burada okuyacağınız bazı isimler ve kelimeler oyunda da aynı şekilde geçtiğinden ve/veya Türkçe’ye çevrilince anlamında kayıp ya da değişmeler olduğundan hem Türkçe’sini hem de parantez içinde İngilizce’sini (oyunda geçtiği şeklini) yazdım.

1195 Kıdemli Zamanlar: Büyü ve çelik yardımı ile, Darinius muhteşem şehir Minrathous’u ele geçirdi ve kendisini “Kral ve Yüksek Büyücü” (Archon) ilan etti. Onunla birlikte savaşanlara “Diyarların Büyücü Lordlar’ı” (Magister) denildi. Darnius’un komutasında, Magister’lar komşu toprakların hepsini istila ettiler ve böylece Thedas kıtasında “Tevinter İmparatorluğu” (Tevinter Imperium)  başlamış oldu.

981 Kıdemli Zamanlar: Tevinter İmparatorluğu ve elfler arasındaki düşmanlık en sonunda açık savaşa dönüştü. İmparatorluğun orduları efsanevi elf şehri Arlathan’ı altı yıl sürecek bir kuşatmaya hapsettiler, en sonunda Magister’lar dehşet verici kan ritüellerini gerçekleştirip şehri dünyanın derinliklerine gömdüler. Elf krallığının fethi tamamlanmıştı. Hayatta kalan elfler köleliğe mahkum oldu, cesaretleri tamamen kırıldı ve bütün kültürleri sonsuza dek yok edildi.