Dreamhaven ve Warchief Gaming: Blizzard'ın Küllerinden Doğdular

Murat Oktay 4.12.2020 - 18:46
Eski Blizzard yöneticileri ve kurucuları Mike Morheime ve Chris Metzen, ayrı ayrı firmalarını kurdu. Dreamhaven ve Warchief Gaming bize gelecekte neler gösterecek?

Blizzard'ı aranızda bilmeyen yoktur. İsimlerini çok iyi bileceğiniz Diablo, World of Warcraft, Overwatch, Starcraft ve Heroes of the Storm gibi oyunlara imza atıp, birçok oyunseveri uzun yıllar boyunca PC başına bağlayan efsanevi firma desem, kimsenin karşı çıkacağını da düşünmüyorum. Yapımlarını seversiniz ya da sevmezsiniz, ancak firmanın geçmiş başarısını tartışmamız mümkün değil. Milyonlarca oyunseveri yıllar boyunca bir arada tutabilmek hiç de kolay değil. Bir yanda Mike Morheime yönetiminde, bir araya gelen eski Blizzard çalışanlarından oluşan Dreamhaven, diğer yanda ise Chris Metzen'in Mike Gilmartin ile ortaklığı sonusunca çıkan Warchief Gaming ekipleri şu günlerde yeni projeleri ve firmaları için heyecanlı.

Blizzard'ın Küllerinden Doğan Firmalar: Dreamhaven ve Warchief Gaming

Bir dönemin efsane firmalarından olan Blizzard, Activision'a hisse devrinden sonra, özellikle kemik kitlesinde büyük yaralar açacak projelere ve işten çıkartmalara imza attı. Bir de bunların yanına Tencent'in yatırımı üzerine tuz biber oldu. Her sene Anaheim Convention Center'da gerçekleşen Blizzcon'u dolduran firmanın fanları içinde bile ciddi tepkilere sebep olacak adımlar atıldı. Sonucu olarak da, Chris Metzen, Frank Pearce, Mike Morheime gibi firmanın hem kurucuları hem de ağır topları birer birer ömürlerini adadıkları firmadan kopmaya başladılar.

Tabii bu durum firmayı seven ve takip eden birçok kişide üzüntü yarattı. Sonuçta, marka onlar ile büyümüş, insanlar kendilerinden bir parça gibi görmüş ve empati kurmuştu. Hali ile ayrılan yönetim kadrosu, fanlarının firmaya olan bağlılığını ve güvenini azalttı.

Metzen ve Morheime Yeniden Sektördeler

Blizzard'ın eski CEO'su Mike Morheime ve Warcraft, Diablo ve StarCraft'a muhteşem hikayeleri ile hayat veren Chris Metzen birkaç yıl uzak kaldıktan sonra, sessiz sedasız bir şekilde geri dönüş yaptılar. İkisinin de önceki çalışmalarından farklı bir yol izlediğini baştan söylemek lazım. Video oyun geliştiriciliğinden çok, sektörün içinde kalıp, başka bir alanında yer aldıklarını görüyoruz. İlk olarak Chris Metzen ile başlayalım.

Chris Metzen ve Warchief Gaming

Blizzcon'da herkesin "For the Horde" diye bağırmasını bekleyen Chris Metzen, yine Blizzard'ın önemli isimlerinden Mike Gilmartin ile bir araya gelerek kurduğu Warchief Gaming daha çok masaüstü oyunlar ve turnuvalarına odaklanacağını söylüyorlar. Yaptıkları açıklamada "ürünleri hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu" belirten kurucular, şirketin masaüstü ile sınırlı kalıp kalmayacağı hakkında net bir bilgi vermiyorlar olsalar da "eski, tutkulu günlerimizi özledik" derken, video oyunlarına gireceklerinin de sinyallerini veriyorlar. Warchief Gaming'in ilk ürün tanıtımının da çok yakında olacağını söyleyen ikili, bunun için önümüzdeki birkaç ayı işaret ediyorlar.

Dreamhaven ve Warchief Gaming: Blizzard'ın Küllerinden Doğdular

Mike Morheime ve Dreamhaven

Blizzard'ın eski CEO'su Mike Morheime ise kıdemli Blizzard çalışanları Dustin Browder, Eric Dodds, Jason Chayes ve Chris Sigaty'ı da yanına alarak Dreamhaven isimli oyun geliştirme dağıtım şirketini kurdu. Ana firma Dreamhaven oldu ve altında da Moonshot ve Secret Door isimli iki alt firma kurdu. Stüdyaların başına da Jason Chayes ve Chris Sigaty geçti. Bu isimleri Blizzard'ın Hearthstone oyunundan tanıyoruz. Yapılan açıklamalara ve firmanın websitesinden anladığımız kadarı ile oyun geliştirme işine odaklanacaklar. Muhtemelen Blizzard'da getirdikleri dağıtım yapısını da yönetebilmek için kendi içlerinde yürütecekler. Ancak, gameindustry.biz'e verdikleri bir röportajda "İnsanların ellerinden gelenin en iyisini yapabilecekleri bir ortam yaratmak, oyun yaparken en çok meydana gelebilecek şeylerden biri, belirli zaman dilimlerini veya belirli iş modellerini vurma baskısından uzak olmak istiyoruz." demişlerdi. Bu sebeple ana amacın Activision'dan uzaklaşıp, işe kaldıkları yerden devam etmek ana hedefleri gibi görünüyor.

Dreamhaven ve Warchief Gaming: Blizzard'ın Küllerinden Doğdular

Warchief Gaming de olduğu gibi Dreamhaven'ın da projeleri henüz belli değil. Ancak her iki firma da websiteleri üzerinden şu an eleman arayışlarına devam ediyorlar. Ancak Dreamhaven tarafında paylaşılan bazı görseller var. Daha çok fantastik ancak fütüristik öğeler içeriyor gibi görünüyor.

İki firmanın da gelecekte önemli işlere imza atacağından eminim. Ancak, Mike Morheime'ın Dreamhaven'ı hedefe daha odaklı ve hızlı içerik çıkartacak gibi görünüyor. Chris Metzen'in Warchief Gaming'i ise biraz daha risk alıp, daha küçük kitlelere hitap edecek ve onu büyütecek bir strateji ouşturmuş gibi görünüyor. Zaman bize iki firmanın da projelerini gösterecek.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 03:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.12.2020 14:54
Sonunda iyi haberler gelmeye başladı umarım güzel işlere imza atarlar da biz de güzelce oynarız.
MK Okuru
MK Okuru 6.12.2020 13:57
Nerden biliyosun acaba güzel oyunlar yapacaklarını?? Daha öncede blizzardan ayrılıp kendi stüdyosunu kuran kişiler oldu. Ve bir oyun yaptılar. O oyunun sadece sinematiği güzeldi ama oyun knight online gibi grafikler ve berbat bir oynanışla çıktı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.12.2020 11:23
Aynı b.kun laciverti olmasalar... Blizort gibi milleti sövüşleyen oyunlar yapmasalar bari. Birde 5-10 sene bekletmeseler bir oyun için... Yoksa Blizort denen b.ktan farkları kalmaz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Dreamhaven ve Warchief Gaming: Blizzard'ın Küllerinden Doğdular
İlginizi Çekebilir