1/6

E3 2013'ün ardından

Emin Çıtak 29.06.2013 - 13:11
Yeni nesil konsolları beklerken
Başlık sizi yanıltmasın arkadaşlar, bu yazı yeni konsolları kapsamıyor. Ama, aynı zamanda onlarla da ilgili. Yeni oyuncaklarımıza göz atacağımız zamanlar elbet olacak, fakat çoğunlukla oyunları ele alacağız. Biraz E3'e göz gezdireceğiz, biraz da şimdiki nesli ele alıp sonuca varmaya çalışacağız. Uzatmaya gerek yok, hadi başlayalım.

Aynı Oyun Bu! -Sorunsalı?
Bu işi Call of Duty mi başlattı yoksa başka bir oyun mu bilmiyorum ama artık şöyle bir gerçek var:

Büyük firmalar bütün kaynaklarını ellerindeki markalara yatırıyorlar. Günümüz oyun dünyası şirketler, reklam ve satış gelirleri gibi birçok kola ayrıldığı için yeni bir ismi oyun dünyasında görmemiz iyice güçleşti. Artık önemli olan bir oyun yapımcısının hayalleri değil, ürünün ne kadar satacağı oldu. Gerçi bu söylediğim biraz abartı bir ifade. Aslında olan şu; firmalar, ellerinde zaten yüksek satış başarısı olan bir oyunu kesip yeni bir fikri bize sunmak niyetinde değil. Bir açıdan çok doğru, fakat bazı açılardan - özellikle ilerleme- çok yanlış bir düşünce olduğu kanaatindeyim. Riskleri kaldırmak için iyi bir yol, ama yenilik ve oyunları ileri taşıma konusunda bu tutumun bize herhangi bir şey kazandıracağını sanmam.

Şimdi siz bana, "Piyasadaki ünlü oyunları kesmelerine gerek yok! Hem onu hem de yeni oyunu çıkarabilirler!" diyebilirsiniz, hakkınızdır. Bu o kadar basit bir işlem değil. Size tek söyleyeceğim, yeni bir oyunu sıfırdan ortaya çıkarmak öyle ucuz bir iş değil. Firmanın yeni oyunu için yüksek miktarda kaynak ayırması gerekir. Elinde satan bir ürün varken, kaynaklarını bölmesini istemek hayalcilik olur.

Oyunların üçleme şeklinde yapılıyor olmasına kesinlikle karşı değilim. Olmam da saçma olur. Uzun bir zaman dilimine ihtiyacı olan hikayeleri bir çırpıda anlatamazsınız. Ama bir hikayeyi tüketip, sırf tuttu diye maceraya devam demek... Bana çok garantici bir yaklaşım gibi geliyor.

E3 2013'ün ardından
Naughty Dog, bu konuda verebileceğim güzel bir örnek. En büyük oyun firmalarından biri olmasının yanı sıra, bu adamlar her zaman hikayelerini, oyunlarını tam tadında bıraktılar, özellikle benim için. Üç nesil için üç harika oyun serisi yarattılar. Dördüncü şaheserleri için sonraki nesli bile beklemediler. Crash Bandicoot, Jak and Dexter ve Uncharted gibi üç inanılmaz oyunun ardından şimdi yine bir öncekine hiç benzemeyen yepyeni bir oyunla karşımıza çıktılar. Hem de ne oyun?

Bu olayın tersine örnek vermek biraz çetrefilli. Çünkü liste hayli kabarık ve eminim aynı şeyleri duymaktan sıkılmışsınızdır. Tek diyebileceğim, yeni nesilde aynı güvenilir serilerin artık emekliye ayrılıp, yeni oyunlara yol açmak zorunda olduğudur. Elbette bazı oyun evrenleri bu söylediğim şeyi hak etmiyor. Onların anlatacak daha bir sürü şeyi varken elimizin tersiyle itilmeleri komik olur doğrusu. Bu serilerden beklentim tıptı Bioshock gibi olayın konseptini değiştirmeleri olacaktır.

Kimse kusura bakmasın ama Olympos tanrılarını katlettikten sonra, dur bakayım önce ne olmuştu deyip Ascension oynamak içimden gelmiyor. God of War eğer bir markaysa ve ismine güveniyorsa, tarih birçok mitolojik hazineyle dolup taşarken aynı yemeği pişirmeye çalışmasın lütfen.