E3 2020 iptali oyun sektörünü nasıl etkileyecek? Şimdi ne olacak?

Ersin Kılıç 12.03.2020 - 11:57
Oyun sektörünün en önemli fuarlarından biri olan E3, Koronavirüs sebebiyle resmi olarak iptal edildi. Peki bu durum oyun sektörünü nasıl etkileyecek?

E3 2020 için ortaya çıkan iptal haberlerinden sonra fuarın arkasında yer alan ESA resmi bir açıklama yaptı ve iptal haberini doğruladı. Peki bu önemli fuarın iptali ne anlama geliyor. Dahası firmaların bu durum karşısındaki açıklamaları ve planları nasıl?

E3 2020 iptali oyun sektörünü nasıl etkileyecek?

Çoğunuzun yakından bildiği gibi E3 fuarı oyun dünyasının en köklü ve büyük fuarlarından birisi. her ne kadar son yıllarda biraz kan kaybetmiş olsa da duyuru ve mevcut oyun hakkında en çok bilgiye bu fuarda kavuşuyoruz. Bunun en önemli sebebi ise büyük firmaların bu fuar döneminde konferanslar düzenliyor oluşu. E3 fuarı her ne kadar Los Angeles Convention Center'da yapılıyor olsa da fuar kapılarını açmadan önce Hollywood'un en bilinen noktalarında büyük konferanslar düzenleniyordu. 

Çin'in Wuhan kentinden başlayan ve ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyaya yayılan Koronavirüs Salgını ise tüm sektörleri vurduğu gibi oyun sektörünü de vurdu. Ertelenen oyunlar, yapım aşamasında aksaklıklar yaşanan yapımlar ve iptal edilen organizasyonlar. Şimdiye kadar birçok iptal haberi duymuş olsak da bunların en büyüğü şüphesiz E3 2020 oldu. Peki şimdi ne olacak?

E3 2020 iptali oyun sektörünü nasıl etkileyecek? Şimdi ne olacak?

Öncelikle firmaların yapmış oldukları açıklamalara bakalım. Sony her ne kadar geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu fuarı es geçecek olsa da Microsoft, Bethesda, Ubisoft ve Devolver Digital gibi birçok firma doğal olarak konferans düzenleyemeyecek. Hatta Warner Bros şirketinin tarihinde ilk defa E3 fuarında, bu sene bir konferans düzenleyeceği bilgisi de gelmişti. Hatta bu konferansta yeni Batman oyunu ve Harry Potter oyunundan bilgiler gelecekmiş. Tabi E3 iptali ile bu konferansın durumu da muallak oldu.

E3 2020 iptalinden sonra ortaya bazı seçenekler çıkıyor. Bunlardan ilki firmaların kendi özel konferanslarını düzenleyecek olması. tabi tamamen dijital olarak. Aksi halde fuar iptalinin bir anlamı kalmazdı, değil mi? Nitekim Microsoft ve ubisoft gibi firmaların dijital sunuma yönelebileceğine dair açıklamalar gelmeye başladı. İptal kararı ile ilgili konuşan Microsoft yetkilileri "E3, Team XBox ekibi için her zaman büyük bir öneme sahip olmuştur. İptal sonrası bu yıl Xbox topluluğuyla yeni nesil oyunculuğu kutlamak amacıyla bir dijital sunum yapma kararı aldık. Önümüzdeki haftalarda zamanlama ve sunumla ilgili detayları paylaşacağız." açıklamasını yapmış. 

E3 2020 iptali oyun sektörünü nasıl etkileyecek? Şimdi ne olacak?

Tıpkı Microsoft gibi Ubisoft'ta dijital sunum yapılabileceğini vurgulamış durumda. Ubisoft açıklamasında E3 fuarının kendileri için ne kadar önemli olduğunun vurgulanması dışında "planladığımız heyecan verici haberleri paylaşmak için dijital sunum dışında diğer olanakları da araştırıyoruz" açıklamasına yer verilmiş. Yine aynı şekilde Nintendo, Devolver Digital ve EA Games gibi firmalar da detayları yakında paylaşabileceklerini dile getirmiş.

Tabi dijital sunum dışında bir seçenek daha ortaya çıkabilir, o da Gamescom. Bilmiyorum hatırlayanınız var mı ama bundan seneler önce tıpkı E3 fuarlarında olduğu gibi Gamescom fuarında da firma konferansları yapılıyordu. Özellikle Sony'nin Gamescom fuarından elini eteğini çekmesinden sonra bu konferansların yapılmadığını görmeye başlamıştık. E3 fuarının iptal edilmesi Gamescom fuarını daha önemli bir hale sokabilir. Tabi burada virüsün yayılma veya kontrol altına alınma durumu da çok önem teşkil ediyor. Zira Gamescom için online bilet satışları dün itibari ile başladı ve şimdilik bir iptal durumu söz konusu değil. E3 fuarının Haziran başında yapıldığını, Gamescom'un ise Ağustos sonu yapıldığını göz önüne alırsak durumun ilerleyişini takip edebilmek için daha fazla zaman olduğunu da söyleyebiliriz.

Ayrıca Gamescom'un E3 fuarına göre çok daha büyük bir alana yayılıyor olması firmaların bu sene daha fazla yatırımla bu fuarda yer almasını da sağlayabilir. Sonuç olarak bu sene oyun sektörü açısından da Koronavirüs Salgını sebebiyle ilginç bir yıl yaşayacağız gibi duruyor. Konferansların dijitale kayması bir yana üretim tarafındaki sıkıntılar, yeni nesil konsolların çıkışını bile engelleyebilir. Tabi bu konuda resmi açıklamaları beklemekte fayda var. Siz ne düşünüyorsunuz?

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 24.04.2024 16:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
emc
emc 26.03.2020 09:02
E3'den önce durum nasıl gelişiyorsa, yine aynı gelişir merak etmeyin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.03.2020 11:13
corona virüsü nedeniyle last of us 2 ertelendi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.03.2020 14:57
biz zaten gidemiyorduk e3'e vize dolayısıyla..paramız olsada olmasada
şimdi gamescom almanyada değilmi? onlar hiç vermiyor zaten
ama iki kelimeyi bir araya getiremeyen kerkenez almancılar elini kolunu sallaya sallaya gidebiliyor işin ilginci
o yüzden e3 önemli...yeterki almanya pastaya el koymasın.
MK Okuru
MK Okuru 13.03.2020 09:50
Ne saçmalamışsın be arkadaş. Almancı dediğin adam zaten alman vatandaşı tabi ki o gidecek. Şakamısın sen
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.03.2020 04:27
hiç birşey olmaz güzel arkadaşlar hakkettiler zaten saçma sapan teaser yada trailer videolar vardı olan bağımsız stüdyolara oldu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.03.2020 22:46
Oyun fiyatları dip yapsın.
Kalan Karakter: 300 Gönder
E3 2020 iptali oyun sektörünü nasıl etkileyecek? Şimdi ne olacak?
İlginizi Çekebilir