EA: PC, dünyanın en büyük oyun platformu olacak

Sami Türk 3.06.2010 - 12:31
EA: PC, dünyanın en büyük oyun platformu olacak


Electronic Arts geçen mali yılını rekor bir hasılat ama diğer yandan da 1 milyar Dolar’ın üzerinde bir zararla kapattı. Firma müdürü John Riccitiello, oyun piyasasının geleceği üzerine alışılmışın dışında bazı görüşlerini aktardı.

Aktüel mali rakamların beyanından sonra EA müdürü John Riccitiello şöyle konuştu: “PC hızlı bir şekilde dünyanın en büyük oyun platformu oluyor, fakat bu kutulu ürünler için geçerli değil.” Tahminlere göre yaklaşık bir milyar PC mevcut olduğunu ilave eden Riccitiello, dijital distribitörlüğün daha geliştirilip yeni iş modelleri kullanılacağını duyurdu. Ubisoft’un müdürü Yves Guillemot’un aksine Riccitiello, mevcut üç büyük konsolun daha uzun müddet piyasada kalacağını ve yeni donanım neslinin o kadar da hızlı gelmeyeceği beklentisini paylaştı, fakat buna dair rakam açıklamadı. Bununla birlikte EA için internetin önemi de artıyor: firmanın online ticareti geçtiğimiz sene takribi %60 artış göstermiş.

Bunlar dışında Riccitiello’nun dilinden iyi haber dökülmedi. Gerçi firması 31 Mart 2009’da biten son mali yılında hasılatını %15 artışla 4.212 milyar Dolar’a çıkarabilmiş, fakat zarar bundan daha hızlı yükseliş göstermiş: önceki yıl 454 milyon Dolar’ken 1.088 milyar Dolar’a çıkmış. Riccitiello bu yüksek zarara dair somut bir sebep belirtmezken yüksek masrafların önemli derecede düşürüldüğüne dikkat çekti. EA daha 2008 yılında personelinin %10’uyla yollarını ayırmıştı.

Son mali yıl çeyreğinde masraf düşüşleri kendini göstermiş. Hakikaten EA, gerçi 860 milyon Dolar ile 267 milyon Dolar kadar daha düşük bir hasılat elde etmiş, fakat zarar da 94 milyon Dolar yerine 42 milyon Dolar seviyesinde kalmış.

Önümüzdeki mali yılda Riccitiello, global mali kriz dolayısıyla daha düşük toplam hasılat bekliyor, bilhassa ABD’de ticaret çok gerilemiş. Ama sonuçta 3,7 ila 3,85 milyar dolar arası gelir beklentisi var. Beklenen zarar ise 270 ila 465 milyon Dolar arasında seyrediyor.

EA, ürünlerinden 31 adedinin bir milyondan fazla sattığına ve bunun geçen sene 27 adet olduğuna dikkat çekti. Fifa 09, Madden NFL 09 ve NfS: Undercover ürünlerinden firma 5 milyondan fazla kopya satabilmiş.

Şirket özel başarı olarak hasılatının %14’ünü Nintendo Wii’ye hazırladığı ürünlerle sağladığını ve bu değerin önceki yıl %8’te bulunduğunu belirtti. PlayStation 3 ile hasılatının %23’ünü sağlayan EA (önceki yıl: %19), Xbox 360 ile %15 (önceki yıl: %21) ve PC ile de %21 (önceki yıl: %16) değerlerine ulaştı.

KAYNAK
EA: PC, dünyanın en büyük oyun platformu olacak
golem.de

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 12:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
EA: PC, dünyanın en büyük oyun platformu olacak
İlginizi Çekebilir