eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?

Murat Oktay 23.09.2021 - 16:14
Konami'nin PES yerine konumlandırdığı ücretsiz futbol oyunu eFootball 2022 nasıl olacak? Test ettik ve deneyimlerimizi sizler için yazdık.

Konami'nin Winning Eleven serisi ile başlayan nerede ise 25 yıllık futbol macerası, Pro Evolution Soccer'a evrildikten sonra geçtiğimiz sene eFootball'a dönmüştü. Temelde hep aynı kalan yapım, isim değiştirse de aynı fan kitlesine hitap etmeye devam etti. Diğer futbol oyunlarında olduğu üzere, birkaç yenileme ve güncellemeler ile her sene yeni sürümlerini piyasaya sunarak, ömrünü sürdürdü. Ancak geçtiğimiz sene büyük bir evrim geçirerek hem adını hem de birçok mekaniğini değiştiren yapımda, biz oyun severleri, özellikle de futbol oyunu severleri neler bekliyor, birlikte bir bakalım. eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?

eFootball 2022 nasıl olacak?

Hemen baştan söyleyeyim, bir futbol kabızı olarak, ne yazık ki yeni yapımı deneme şansı bana düştü. Futbol oyunlarını sevsem de nedense kontrollerine istediğim kadar hakim olamıyorum. Belki de öğrenmek ve el alışkanlığı kazanabilmek için gereken sabrı gösteremediğim için de olabilir. Ya da her zaman kazanmak istediğim için de... Ama etkinlik İngiltere'deki Konami ofisinde gerçekleşeceği ve İngiltere'de Merlin ekibinden şu an sadece ben olduğum için de başka bir şansımız yoktu. İşin ilginç yanı, diğer ülkelerden de gelebilen yoktu.

eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?

Etkinlik günü geldiğinde toparlanıp, beş kat maske eşliğinde yola çıktım. Zira Konami'nin ofisine tren ile gidebilecektim. 2,5 saatlik yolculuğun ardından ofise vardım. Benimle birlikte bekleyen tek bir gazeteci vardı. O da başka bir ülkenin yayını için gelen, normalde garsonluk yapan bir arkadaşımız idi. Pandemi tüm sektörleri derinden etkiledi, ancak yine de normale dönebilmek için firmaların gösterdiği çabaları alkışlar ile karşılıyorum. Neyse, bir süre sonra bizi içeri aldılar, o sırada iki gazeteci daha aramıza katılmıştı.

Kısa bir sunumun ardından bizi PS5'ler ile başbaşa bıraktılar. Hemen söyleyeyim, en sonunda PS5'in geliştirme kitini de dünya gözü ile görebildim. Hani, daha önce görselleri sızdırılan, ortasında V'i simgeleyen bir boşluk olan versiyonu.

- Hani Futbol oyunlarından pek anlamıyorum dedim ya, o yüzden lafı dolandırıyormuşum gibi gelmesin. Ancak oyunu hangi koşullar altında test ettiğimi bilmenizde fayda var diye, ortamı da gözünüzde canlandırmaya çalışıyorum. -

Sunumda oyuna yeni getirilen özelliklerden bahsettiler. Test ettiğimiz versiyonda, ilk çıkışta olmayacak özellikler de bulunuyordu. Ancak hangilerinin oyun çıktığında olacağını bilmediğimiz için ben verilen özellikleri anlatacağım. Diğer özellikler için üç büyük yama gelecek ve her yamada oyun genişleyecek.

Öncelikle belirtilen ilk konu, oyunun tamamen yenilendiği, daha doğrusu değiştiği yönünde idi. Yapım simülasyon olarak karşımıza çıkıyor. Gerçeklik üzerine kurgulanmış. Gerçekçi hız ve akışa sahip. Firmanın ana fokusu ise 1 vs 1 Duel modu ile yenilenen kontrol sistemi üzerine olmuş. PS5'in haptic feedback sistemini oyuna entegre etmişler. Bu sayede oyuncuların her vuruşu ya da hareketi hissedebilmelerini hedeflemişler. Oynadığımız versiyonda ne yazık ki bu özellik aktif değildi. Söylenene göre, bu özellikle de güncellemeler ile gelecekmiş.

1 vs 1 Duel sistemi olarak tanıtılan, nokta kamera açısı. Oyuncu bire bir durumdayken kamerayı otomatik olarak yakınlaştırıyor ve bire bir sahnenin keyfini daha yakın bir mesafeden çıkarmanıza olanak tanıyor. Oyuncu serbest durumdayken de, görüş alanını genişletip, oyuncunun uzun pas göndermesini sağlıyor. Tabi bu durum oyuncuların hızını da temel alıyor. Çok hızlı pas çeviren bir oynama stiline sahipseniz, bu özelliği pek yakalamanız mümkün olmayacaktır. Bu pozisyonları yakalayabilmeniz, oyuncunun hızına, topun pas verilebilir durumda olmasına ve birkaç değişkene daha bağlı.

Bu durum, yapım açısından bir riskli gibi görünse de, Konami'nin Fifa serisi önüne geçebilmesi için bazı riskli hamleler yapması gerektiğini de anladığını gösteriyor. Ayrıca, isterseniz bu kamera açısını da kapatabilme şansınız zaten var.

eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?

Oyun geliştirilirken, profesyonel futbolculardan da destekler alınmış. Mesela orta saha oyuncularının hareketlerini yapıma aktarabilmek için, İspanyol futbolcu Andrés Iniesta kullanılmış. Futbolcunun hareketleri, hareket yakalama kameraları ile kayıt edilerek, oyuna aktarılmış. Bunlar da, firmanın kendi tabiri ile, süper gerçekçilik katıyor.

Defansta anime edilecek hareketlerin tasarımı için de Gerard Pique'nin danışmanlığı kullanılmış. Modern bir defans oyuncusu ve çok iyi bir görüş kabiliyetinin olması sebebi ile tercih edildiği söylendi. Onun yeteneklerine bağlı olarak eFootball 2022'nin defans sisteminin bir adım daha ileriye taşındığı söyleniyor. Bunlar dışında, diğer pozisyonlar için başka danışmanlık yapan oyuncular da var elbette.

Tüm bunları bir araya koyduğumuzda "eFootball 2022 nasıl olmuş?" sorumuzun cevabı ortaya çıkıyor. Gerçekçilik ön planda.

Gerçekçiliğin bu kadar ön planda olması, oyunun içine daha çok girmenizi de sağlıyor. Geliştirmeler sadeca oyuncuların hareketleri ile sınırlı değil elbette. Top fizikleri ve sesleri de özellikle üzerinde çalışılan alanlardan biri olmuş. Yukarıda da belirttiğim üzere, eFootball 2022'de simülasyon öğelerinin daha çok olabilmesine odaklanılmış.

Benim için en can alıcı noktalardan birini de en sona bıraktım. Cross platform oynayabilme özelliği. Ancak bu PC ve PS5 ya da PS5 ile XBS arasında sınırlı değil. Andorid ve iOS oyuncuları da bu çoklu platform özelliği sayesinde oyuna dahil olacaklar. Sadece bir kontrolcüye sahip olmaları yeterli olacak. Bence bu devrim yaratacak en büyük özelliklerden biri. Zira mobil platformların en büyük eksikliklerinden birini kapatacak bir teknoloji ile geliyor yapım. İsterseniz sahilde, isterseniz okulda öğle arasında (hangi okul izin verir bilmiyorum ama) turnuvalara dahil olup, oyununuza devam edebileceksiniz.

eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?

eFootball 2022 güncellemeler ile büyüyecek

Konami ilk başta bu özelliklerin tamamını sunmuyor. Ancak güncellemeler ile yerel takımlar, crossplay gibi özellikler gelecek. Üç büyük güncelleme yapılacağını söyleyen yapımcılar, bunların, oyun gibi tamamen ücretsiz olacağının altını özellikle çiziyorlar.

Erken Güncelleme

Bu güncellemelerin ilki oyundan hemen sonra gelecek ve nesiller arası crossplay özelliği, yeni oyun motoru ve bilinen kulüpler arası maçlar yapabilmeye imkan verecek. Bu yamada, Yaratıcı Takımlar, 600 temel ekip daha, çevrimiçi bir Yaratıcı Lig, AI'ya karşı oynamak için bir Tur Etkinliği, Mücadele etkinlikleri, çevrimiçi hızlı maç ve çevrimiçi lobi ekleyecektir. Yaratıcı Takımlar, esasen oyuncuların oyunda bulunan oyuncuları kullanarak kendi takımlarını oluşturabilecekleri bir FIFA Ultimate Team biçimi. Oyun, eFootball Coins (premium para birimi), GP (oyun yoluyla kazanılan) ve eFootball Points (oyun yoluyla kazanılan) olmak üzere üç oyun içi para birimine sahip olacak. Bunlar, performans ve efsane durumuna bağlı olanlar gibi farklı kategorilere ayrılacak olan oyunculara harcamak için kullanılabilir.

Sonbahar Güncellemesi

Bu güncellemede takım oluşturabilme, farklı platformlar ile oynayabilme (XBS vs PS5 gibi), Match Pass sistemi gelecek.

Kış Güncellemesi

Sonuncu güncelleme ile de mobil platformlar oyuna dahil edilecek. Ayrıca bu platformlar için kontrolcü desteği de bu yama ile getirilecek.

eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?

Oyuncuların satın alabilecekleri şeylerden biri, eFootball 2022'de hiçbir şey için ödeme yapmayı seçmeyenlere kıyasla daha fazla ödüle erişim sağlaması açısından Battle Pass gibi görünen Gelişmiş Maç Bileti. Play eFootball PES 2021, mobil cihazlarda otomatik olarak eFootball 2022'ye yükseltilecek ve kaydedilen ilerlemelerin çoğu aktarılacak. Gelecekteki diğer güncellemelerde Konami, oyuncuların kulüplerinin nasıl göründüğünü, PS5'te dokunsal geri bildirim, gelişmiş top yakalama, tam çapraz platform oyunu, güçlü pas, güçlü vuruş ve diğer vuruşları düzenleyebilecekleri bir düzenleme modu yayınlamayı planlıyor.

Peki gelelim sorumunuz cevabına. "eFootball 2022 nasıl olacak?" ve "Almaya değer mi?". İşin güzel yanı bu olsa gerek. Zira oyun satın almanıza gerek yok. Sadece girip Steam'den kütüphanenize ekleyeceksiniz. Zira ücretsiz olarak geliyor. Ayrıca Türkçe desteği de (spiker hala yok) oynamamızı kolaylaştıran diğer bir etken olarak da karşımıza çıkıyor.

eFootball 2022, PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One ve PC (Steam üzerinden) için ücretsiz olarak sunulacak.

Dün yayınlanan "Aç gözlü oyun firmaları, oyun sektörünü öldürüyor" başlıklı yazımda Free2Play yapımların, oyun dünyasına nasıl zarar verdiğini yazmıştım. Umuyorum, eFootball 2022 bu yapımlar arasında yer almaz.

Yorumlar 26
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 00:58
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2021 18:56
Unreal engine 5 le gelmediği için kul hakkına giren konamiyi Allah'a havale ediyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.09.2021 12:46
Yeni nesil konsollar grafiksel manada beklenen sıçramayı yapamadı
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2021 16:46
Fifa yıllardır aynı oyunu piyasaya sürüyor . Konami ise ondan beter , her geçen yıl geriye gider grafikler.
f8r7t
f8r7t 24.09.2021 18:35
Kesinlikle özellikle Fifa serisinde hiç yapamadı. Maç başlangıcında stadyuma bakar mısın hocam grafikler içler acısı derecede kötü ve özensiz. Aşırı yapay bir oyun. :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 01:08
Yahu futbol oyunu bu yahu. Grafiği ne yapacaksınız Allah aşkına ? :) 5-0 iken tribünler boş olmalı. Maç 5-0 iken 80. dakikada ilk golü atan futbolcu ve tribünler mal gibi sevinmemeli. Oyuncular daha fazla talimatları uygulamalı falan bunları konuşsak daha faydalı değil mi ?
MK Okuru
MK Okuru 27.09.2021 16:45
Grafiği ne yapacaksak neden yeni nesil konsol alıyoruz zeki arkadaşım? Hatta istersen Atari zamanlarına dönelim çöp adamlarla oynayalım ne dersin?
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2021 01:39
grafik talebinde bulunan arkadaş oynanış açısından birşey demiş mi ? :)
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 18:46
değil. oynanış açısından tek kelie edememişsin
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.09.2021 16:39
Ücretsiz ama demo sürüm gibi kesinlikle adım gibi eminim.
Sonrada daha çok takım için şunu al ana lig için şunu online için şu paketi.
Dahası ilerde online maç başına parada isticek aç gözlüler.
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2021 23:34
Ücretsiz adı altında algı yapmasın ozaman kardeşim.Normal oyun ile aynı şeyleri sunsun.Ozaman eleştirmeyelim.Hem ücretsiz de hem 4 takım koy sonra diğer takımlar için dlc analig için dlc online için dlc ama çıkmadan eleştirmeyelim.Git bak bakalım 21 sürümünde aynısını yapmamışlarmı.Avukatsın heralde
MK Okuru
MK Okuru 23.09.2021 19:21
Ya zaten ücretsiz olur da istemediğin gibi olursa silersin.Nedir daha tadına bakmadan sikayetlenmek anlamadım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2021 06:26
Yazıda pes'in 12 yönlü hareket sınırlamasından bahsetmemişsiniz. Simulasyon gibi olacak derken artık karakteri 360 derece hareket ettirebileceğiz anlamına mı geliyor? Normalde pes oyuncuyu her versiyonda karakterlerin yukarı aşağı, sağ üst çapraz vb. gibi yönlerle sınırlandırır. Bunda durum nasıl?
f8r7t
f8r7t 25.09.2021 17:33
Tamamen özgürsün. Belli açılae yok artık.
Kalan Karakter: 300 Gönder
eFootball 2022 nasıl olacak? Almaya değer mi?
İlginizi Çekebilir