1/5

Efsane oyun firmaları - Bölüm 3

Murat Sağlam 25.05.2011 - 16:19
Sırada yine bir dev, Activision var
Dünyanın en büyük oyun firmalarından bahsederken, Activision’u es geçmek olmaz. Sadece sahip oldukları önemli yapımcı firmalarla değil, aynı zamanda rekor seviyede elde ettikleri satış gelirleriyle de çok önemli bir isim Activision...

Mahşerin altı atlısı

Activision’ın kuruluşuna geçmeden önce önemli bir detayla yazıma başlamak istiyorum. Activision’ın kurulduğu yıllarda oyun piyasası bugüne göre oldukça farklıydı. Öncelikle PC’ler oyun araçları olmaktan oldukça uzaklardı ve yerlerine Atari gibi oyun bilgisayarları üreten firmalar vardı.

Oyunlar bu firmaların denetimi olmadan üretilmez, başka hiçbir platforma hazırlanamazdı. Zaten hazırlanması da düşünülemezdi çünkü Atari 2600’de çalışacak bir oyunu Atari firması hazırlardı. Bu durum oyun geliştiricileri arasında büyük bir krize yol açıyordu ve birçok deneyimli ve yetenekli oyun geliştiricisi Atari firmasından ayrılmayı seçmişti.

Efsane oyun firmaları - Bölüm 3
İşte Activision, 1979 yılının 1 Ekim’inde, böyle bir dönemde kurulan ilk bağımsız oyun geliştirici firmadır. Activision’ı kuranlar, eski bir müzik endüstrisi çalışanı Jim Levy, kapitalist girişimci Richard Muchmore (soyadından da kapitalist olduğu anlaşılabiliyor) ve eski Atari programcıları, David Crane, Larry Kaplan, Alan Miller ve Bob Whitehead’dir.

1979 yılında hayata gözlerini açan Activision, 2007 yılında Amerika’nın en büyük oyun dağıtımcısı, dünyada ise ilk üçte bulunan en büyük dağıtımcılar arasında kendine yer bulmuş bir firma olarak hayatına devam etmektedir. Şu anki başkanı ve CEO’su Bobby Kotick’tir ki oyunseverler bu ismi hemen hatırlayacaklardır. Firma 2008 yılında Vivendi tarafından satın alınmış olsa da, halen Activision markası altında oyunları piyasaya sürmeye devam etmektedir.

Sonuç olarak yazıya neden Atari firmasından bahsederek başladığımı da bu şekilde anlatmış oldum. Acaba o dönem Atari’nin bu garip tekel politikasını beğenmeyen dörtlü, Jim Levy ve Richard Muchmore’un da katkılarıyla oyun dünyasını kökten değiştirebileceklerini biliyorlar mıydı?