Ekran kartında veriyolu genişliği ?

Furkan Demirci - Hetfield 20.12.2012 - 11:01
Cilalı sözlere kanmayın, ne aldığınızı iyi bilin
Aşağıda yer alan "Ekran Kartları" hakkındaki güzel makale, Hetfield nick'li okurumuz Furkan Demirci tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Ekran kartı alırken sürekli 1 GB - 2 GB mükemmel gibi sözler duyuyorsanız bu sözlere sakın kanmayın ve yazıyı dikkatlice okuyun :)

Ekran kartlarının bellek arabirim performansı temel olarak iki parametreden etkilenir; birincisi veri yolu genişliğidir, ikincisi ise efektif hızlarıdır. Şimdi gelin veri yolu genişliğini yani bit sayısını ele alalım.

Veriyolu genişliği, her aktarımda kaç bitlik verinin geçtiğini gösterir. Örnek vermek gerekirse 256 bit bellek veri yoluna sahip bir ekran kartı için bellek ile GPU arasında her aktarımda 256 bit veri iletilir.

Ekran kartında veriyolu genişliği ?
Efektif frekans ise bu aktarımlardan saniyede kaç tanesinin gerçekleştiğidir. Yani bellek arabirim bant genişliği, ekran kartının işlemcisi ile belleği arasında saniyede aktarılabilen toplam veri miktarını belirtir ve oldukça önemlidir. Bant genişliği ne kadar fazla ise o kadar akıcı oyun deneyimi demektir.

Başka bir konu ise bilgisayar parçası satıcılarının bellek miktarını öne çıkararak satma eğilimi. Şöyle ki; 128 bit DDR2 1GB ekran kartını size "1GB çok yüksek, çok iyi" gibi cümlelerle sanki tek önemli husus bellek miktarıymış gibi aklınızı çelebiliyorlar.

Örnek vermek gerekirse iki tane depo düşünelim, A deposunun kapasitesi 2000 metrekare olsun, çalışan işçi sayısı da 64 olsun. B deposunun kapasitesi 1000 metrekare olsun, çalışan işçi sayısı da 256 olsun (Buradaki işçi sayılarını veriyolu genişliği yani bit olarak düşünebiliriz)

2000 metre karelik A deposunda işler çok yavaş ilerleyecektir alan ne kadar fazla olursa olsun sonuçta 64 işçinin yapacağı taşıma işi çok yavaş olacaktır. B deposunda ise işlemler gayet hızlı ilerleyecektir yapılan taşımalar çok hızlı bi şekilde gerçekleşecektir.

Şu anda gittiğimiz teknoloji mağazalarında, bilgisayarın RAM'ini sömüren paylaşımlı 2GB diye bağırdıkları ekran kartları malesef A deposundan farksızdırlar.Daha akıcı bir oyun deneyimi için veriyolu genişliğine ve bellek tipine çok dikkat edin, 256 bit altındaki ekran kartlarından uzak durun...

Umarım bu yazı sizlere ileride yapacağınız ekran kartı alışverişleri için yardımcı olur.

Yarın, Murat Tamer'den'den "Skyfall" film eleştirisi sizlerle olacak...
Yorumlar 38
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 11:47
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ekran kartında veriyolu genişliği ?
İlginizi Çekebilir