El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme

Ersin Kılıç 8.04.2022 - 18:21
Kompakt bir yapıya sahip olan Razer Huntsman Mini Analog modeli, küçük cüssesinde oldukça büyük özellikleri barındırıyor.

Oyuncu aksesuarları konusunda en bilinen firmalardan biri olan Razer, farklı kulvarlara hitap eden ürünler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Daha önce firmanın Huntsman ailesinden Razer Huntsman V2 ve Razer Huntsman V2 Analog modellerini incelemiştik. Bu sefer ise özellikle tasarım anlamında bu modellerden ayrılan ve bu kompakt yapısına rağmen içerisinde önemli özellikler barındıran bir klavye var karşımızda.  Razer Huntsman Mini Analog modeli, küçük cüssesine rağmen önemli özellikler sunuyor.

Razer Huntsman Mini Analog inceleme

El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme

Öncelikle bu klavyenin kullanım amacını iyi tespit etmeniz gerek. Yani ufak boyutlu olduğu için daha çok taşınabilir yönüyle ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Tabi bunun yanında mini klavye severler ya da daha ufak çalışma alanına sahip olan oyuncular için de bir tercih sebebi olabilir. Razer Huntsman Mini Analog, %60 oranında küçülen bir oyuncu klavyesi. Tasarım olarak firmanın bir başka ürünü olan Razer Huntsman Mini modeline oldukça benziyor. Zaten teknik tarafta iki klavyenin ayrıldığını söylememiz mümkün. Bu klavye Razer'ın Analog Optik Anahtar teknolojisini kullanıyor. Peki nedir bu teknoloji?

Analog Optik Anahtar teknolojisi aslında konsol kontrolcülerinde karşılaştığımız bir teknolojiyi bir nevi farklı kullanım alanları ile klavyeye uyarlamış diyebiliriz. Klavye tuşlarında kontrolcülerin tetik tuşuna benzer bir analog bir yapı ile karşılaşıyoruz. Yani sıfır noktası ile tepe noktasında farklı aksiyonlar alabileceğiniz bir yapı sunulmuş. Tuşa basışımıza göre daha hassas bir kontrol yapısı sağlanıyor ve tek bir tuşa iki farklı işlev atayabiliyorsunuz.

El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme

İşte Razer firması Huntsman V2 Analog modelinde de kullandığı bu uygulamayı bu sefer çok daha kompakt bir klavye içerisine sığdırmayı başarmış. Bu prensibi baz alarak bir işleyişe gitmiş ve optik anahtarlar ile donatılan bu klavyede her tuş vuruşunu en ince hassasiyete kadar ayarlamamıza izin vermiş.

Razer Huntsman Mini Analog oldukça düşük bir gecikme süresine sahip. Bu da özellikle rekabete dayalı oyunlarda klavyenin üzerine düşen performansı fazlasıyla yerine getirmesini sağlıyor. Tüm tuşları makro olarak programlayabildiğiniz gibi oyunlardaki analog kullanımını ayarladığınızda çok daha işlevsel bir yapı ile karşılaşıyorsunuz. Yani tuşa hafif bastığınızda karakterin yürümesini, tam bastığınızda ise koşmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu da kontrolcülerde gördüğümüz analog yapının klavyeye aktarılmasını sağlıyor. Nasıl ki oyunları gamepad ile oynadığınızda hafif iteklediğinizde karakterin daha yavaş hareket etmesini sağlıyorsanız, bunda da benzer bir işleyiş karşımıza çıkıyor. Tabi bu yöntem için oyunun da bu işleyişi desteklemesi gerekiyor.

El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme

Tamamen RBG aydınlatmaya sahip olan bu klavyede tasarımın kompakt bir hale getirilmesi için mümkün olduğunca tüm boşluklar alınmış. Tabi tüm tuşlar ayrı bir aydınlatmaya sahip ve Razer Synapse uygulamasından klavyenin ışıklarıyla ilgili gerekli ayarları yapabiliyorsunuz. Farklı renk profillerinden birini seçebiliyor ya da diğer donanımlarınızla uyumlu bir şekilde çalışmasını seçebiliyorsunuz. Büyük klavyelerdeki Numepad tuşları, bu klavyede diğer tuşlara atanmış.

Bu tuşların hemen alt kısımlarında Numepad tuşları net bir şekilde gözüküyor. Çift vuruşlu PBT tuş başlıkları kullanmak gerçekten keyifli. Hem oyun oynarken hem de yazı yazarken o kaliteli yapıyı fazlasıyla hissediyorsunuz.

El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme

Kompakt bir klavye olmasına rağmen tuş aralıkları güzel tasarlanmış ve çok sıkışık değiller. Analog Optik anahtarlar yazı yazarken o direnç hisseiyatını size sunmayı başarıyor. Yeri gelmişken kutu içerisinden çıkan 1.9 metrelik kablo Tip C ucuna sahip ve klavyenin arka kısmından yuvasına oturtabiliyorsunuz. Uygulama üzerinden ayarlayabileceğiniz bir Oyun Modu'na da sahip olan Razer Huntsman Mini Analog modelindeki en büyük eksik ise biraz gürültülü olmasının yanı sıra bir bileklik desteğine de sahip olmaması. Tabi ki bu klavye taşınabilir olarak tasarlanmış fakat klavyenin yüksekliği ve benim kullanım alışkınlığımı da göz önüne aldığımda bilek desteğinin eksikliğini fazlasıyla hissettim.

El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme

Sonuç olarak Razer Huntsman Mini Analog modeli aslında Huntsman Mini avantajını Huntsman Analog özellikleriyle birleştiren bir klavye olmayı başarmış. Hem oyun hem de günlük kullanımda yer sıkıntısı olan ya da sık sık hareket halinde olan oyun severler için iyi bir çözüm sunuyor. Eğer bu tarz kompakt bir klavye arıyorsanız göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 02:02
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.04.2022 23:42
bunu bilmem de artık numlock bölümü olmayan klavyelerin standartlaşması lazım. masada gereksiz yer kaplayan, farenin hareket alanını kısıtlayan kocaman klavyeler 2-3 yıl önce biter diyordum ama hala devam ediyor
MK Okuru
MK Okuru 11.04.2022 16:25
haklsın aslında, neticede bu klavye denen donanımı dünya da sadece oyuncular kullanıyor. bence bu bilgiyi üreticilerle de paylaşmalısın.
MK Okuru
MK Okuru 9.04.2022 23:22
Olmayanından alıver sende neden standart olmasını bekliyorsun
MK Okuru
MK Okuru 9.04.2022 09:38
Numlock bölümü neden kalksın? O bölümü kullanan kişiler ne yapacak peki süper zeka ? Hep bencilsiniz lan.
Kalan Karakter: 300 Gönder
El kadar klavye: Razer Huntsman Mini Analog inceleme
İlginizi Çekebilir