Elektrikte yeni dönem

Yavuz Can 3.06.2010 - 12:31
Elektrikte yeni dönem
Yeni yıl güzel gelişmeleri de beraberinde getiriyor. Bunlardan birisi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2007'den itibaren geçerli olan 'Elektrik Piyasasında Dağıtım Sisteminde Sunulan Elektrik Enerjisinin Sürekliliği, Ticari ve Teknik Kalitesi' yönetmeliği.

Yeni yönetmelikle elektrik dağıtım şirketi vatandaşa kontrol, bakım amaçlı kesintileri 48 saat önceden bildirmek zorunda. Bunun dışındaki sebeplerden dolayı oluşan kesintiler yılda toplam 14 saati geçemeyecek. Aksi takdirde abonelere tazminat ödenecek. 2010’dan sonra ise sınır değer olan 14 saat, 11 saat’e düşürülecek.

Yönetmeliğin getirdiği 2. ve en önemli yenilik ise yüksek voltaj, voltaj dalgalanmaları sonucu zarar gören cihazlarla ilgili. Kullanıcı, zarar gören cihazının tamir masrafını belgeleyen faturanın ibraz etmesi, zararın elektrik kesintisi veya dalgalanmalarından kaynaklandığını belgelemesi ve bu durumun dağıtım şirketinin kesinti yer ve zamanına ilişkin tuttuğu kayıtlarla uyuşması durumunda dağıtım şirketi kullanıcını zararını karşılamak zorunda.

Tazminatların ödenebilmesi için tazminat talep eden tüketicilerin faturalarının kendi adına olması, dağıtım şirketlerine herhangi bir şekilde borçlarının olmaması, usulsüz elektrik kullanımlarının ceza almamış olması, en son aya ait elektrik faturasını ibraz edebilmesi gerekecek. Kesinti tazminatları, tazminatın kesinleşmesini takip eden ilk elektrik faturasının toplam meblağından indirim yapılmak suretiyle tüketiciye ödenecek. Tazminat bedelinin elektrik faturasının toplam meblağını geçmesi durumunda ise, artan kısım bir sonraki elektrik faturasına yansıtılacak.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.10.2024 06:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
Elektrikte yeni dönem
İlginizi Çekebilir