1/2

Empire: Total War

Yavuz Yüce 28.01.2013 - 15:08
Dünya ne kadar değişirse değişsin...
Atmosfer: 90
Ses&Müzik: 80
Grafik: 90
Genel: 85

Total War serisi, ilk oyun Shogun Total War'dan bu yana oldukça mesafe kaydetti. İlk oyundan sonra gelen Medieval Total War, Rome Total War ve Medieval 2 Total War'un ardından Empire Total War,  Avrupa'nın karanlık çağının sona ermeye yüz tuttuğu bir dönemde bizi karşıladı. Ateşli silahların, devrimlerin ve teknolojik gelişmelerin getirdiği yıkıcı güçle birlikte sömürge arayışları, elbette ham madde ve din yayılmacılığıyla birlikte geldi. İşte oyunumuz da böyle bir zamana bizleri alıp götürüyor. Hem de kendi ulusal dilleriyle oynayabileceğimiz 12 devletle birlikte.
Total War oyunlarına aşina olanlar, sistem mekaniklerini biliyorlardır. Ancak bilmeyenler veya strateji oyunlarına yeni başlayacaklar için, Empire Total War’da bir ülkeyi nasıl yöneteceğimize kısaca bir değinelim.

Empire: Total War
Oyun iki haritadan oluşuyor. İlki strateji haritası; burada seçtiğimiz devletle ilgili her türlü politikayı yürütüyoruz. Ekonomi, bina ve asker üretimi ve en önemlisi diplomasi bu haritamızın ana konuları. Bu harita sıra tabanlı olarak düzenlenmiş. İkinci haritamız ise savaşlarımızın gerçekleştiği, düşman devletin ordusuyla kanlı çarpışmaların yaptığımız savaş haritası. Savaşlarımız, strateji haritasındaki sıra tabanlı oynanış şekli yerine, gerçek zamanlı olarak düşünülmüş. Ancak elbette büyük çaplı savaşlarda oyunu duraklatıp (Pause yapıp) birliklerimizi daha rahat kontrol edebiliyoruz.

Oyunun mekaniğini özetledikten sonra, Empire Total War’u önceki oyunlardan farklı kılan unsurlara gelelim. Öncelikle Empire TW, önceki oyunların aksine gelişmiş, ancak yönetilmesi kolay bir arayüze sahip, Ar-Ge kısmıyla donatılmış. Hemen her konuda gelişmeler yapıp ülkemizi daha güçlü ordularla donatabiliyor, ordularımızı da sağlam bir ekonomiyle destekleyebiliyoruz. Sonrası ise diplomatik yeteneklerimize kalıyor. Empire TW’yi farklı kılan diğer bir özellik ise çok büyük bir strateji haritasına sahip olması; Amerika Kıtası’nın tamamına yakın bir kısmı ile Arabistan Yarımadası bize fethetmemiz için sunulmuş. Diğer bir yenilik ise ticaretin bu oyunda ön plana çıkarılması olmuş. Dolayısıyla ticaret filoları ve denizde üstünlük, gerçekten de o dönemde olduğu gibi oyunda da çok önemli hale getirilmiş. Tabiatı ile bu, artık deniz savaşlarını da kontrol edebiliyoruz anlamına geliyor.