1/3

En Güzel Bayramlar

Tolga Canatan 27.10.2012 - 02:02
En güzel bayram bu bayram
Video oyunlarının yaygınlaşmasıyla beraber bayram eğlenceleri de farklı kalıplara girdi. Bayram tatillerinde o dönemin en popüler oyunlarını baştan sona defalarca oynadık.  Her yıl tekrarlanan bu durum kimi yıllar bizi mest ederken, kimi yıllar hayal kırıklığına uğrattı. Öyle güzel oyunlar vardı ki, çıkış dönemleri tam da bayram tatillerine denk geldi.  Peki hangi oyunlardı bunlar ve hangi bayramlara denk gelmişlerdi ?

16 Nisan 1992 – Ramazan Bayramı // Street Fighter II
Capcom’un efsane dövüş oyunu Street Fighter serisinin belki de en önemli üyesi çıkmıştı o yıl. Takvimler  Mart 1992’yi gösterirken sahne alan Street Fighter II, birkaç hafta sonra başlayan Ramazan Bayramı’nı renklendirmişti. İleriki yıllarda oynanmadığı platform kalmayacak olan SF II, karakterlerin yapabildiği özel hareketlerle gönüllerde taht kurmuştu. Street Fighter II SuperNES konsolunun ilk 16 Megabit’lik oyunu olma özelliğini de taşıyor.

En Güzel Bayramlar
01 Haziran 1993 – Kurban Bayramı // The Legends of Zelda : Links Awakening.
The Legends of Zelda serisinin dördüncü oyunu Links Awakening, Nintendo Game Boy için 6 Haziran 1993’de çıkmıştı.  Oyunun çeşitli zindanlarında Super Mario’ya ait düşmanlarla karşılaşabiliyordunuz. Zelda’nın çıkışında çok önemli bir paya sahip olan oyun, o dönemler taşınabilir konsolların (gameboy) baş tacı olarak gösteriliyordu.

16 Mayıs 1994 – Kurban Bayramı // Mortal Kombat II MS-DOS
Siz hiç Sub-Zero’nun elini öptünüz mü ? Bilgisayarların ülkemizde pek de yaygın olmadığı zamanlarda çıkmıştı MK II.  Zaman geçtikçe diğer platformlara da çıkacak olan Mortal Kombat II, DOS versiyonuyla 90-100 arası puan alarak ödüllendirilmiştir.  Oyunun GameBoy sürümünde Baraja, Johnny Cage, Kuhn Lao, Rayden,  Kintaro, Noob Saibot karakterleri çıkartılmıştır. Mortal Kombat II’de ilk oyundan farklı olarak Kano ve Sonya karakterleri bulunmaz. Bu karakterler sadece ‘Kahn’s Arena’da arka planda bulunurlar.

En Güzel Bayramlar
3 Mart 1995 – Ramazan Bayramı // Star Wars: The Dark Forces MS-DOS
15 Şubat 1995’te dünyaya gelen The Dark Forces, iki hafta sonraki Ramazan Bayramı için bulunmaz bir fırsattı.  MS-DOS için çıkan oyun çeşitli dergilerden oldukça yüksek puanlar almıştı. Bilgisayar oyunculuğunun oldukça gerisinde olduğumuz o zamanlarda bu oyunlar, ancak gerçek hayranlarını sevindiriyordu.

Aynı yılın Kurban Bayram’ına (10 Mayıs 1995) denk gelen ilk EXPO fuarını da atlamamak gerekiyor.

En Güzel Bayramlar

20 Şubat 1996 – Ramazan Bayramı // Duke Nukem 3D MS-DOS

Duke Nukem hayranlarının yıllarca unutamayacağı, tarihin en çılgın FPS’lerinden Duke Nukem 3D, 29 Şubat 1996’da çıktığında bayram biteli sadece birkaç gün olmuştu.  Duke Nukem 3D, 2011 yılında Android için de boy göstermişti.

28 Nisan 1996 – Kurban Bayramı // Metal Slug
Platform türünün bir numaralı shooter’ı Metal Slug ilk kez 1996 yılında çıkmıştı. Neo Geo ile ünlenen oyun, daha sonraları neredeyse bilinen tüm cihazlara port edildi. Bunca yıl sonra bile oynamayanlar, Metal Slug oyunlarına mutlaka göz atmalı.

En Güzel Bayramlar


29 Ocak 1998 – Ramazan Bayramı // Resident Evil 2 – PS

1998 yılı, 90’lı yılların en sürpriz dolu dönemi oldu. Fallout’ların, Half-Life’ların, Zelda’ların, Tomb Raider’ların havada uçuştuğu bu yılda, Resident Evil 2 tamda Ramazan Bayramına denk geldi. 21 Ocak 1998’de Playstation için çıkan oyun, tarihin en zevkli Ramazan Bayramlarından birisini yaşattı.  Yapılan incelemelerde 90 puanın altına asla düşmedi. Yeni gelen kuşağın akıllarında öyle bir yer etti ki,  oyunu oynamış insanlar bugün bile oyundan bahsederken gözleri ışıl ışıl oluyor.

En Güzel Bayramlar
07 Nisan 1998 – Kurban Bayramı // Starcraft – PC
Öyle bir oyun düşünün ki şanı şöhreti onlarca yıl sürsün. Öyle bir oyun düşünün ki, adına binlerce turnuva yapılsın binlerce dolar ödül dağıtılsın. Blizzard, tarihin en iyi strateji oyunlarından birisinin altına imza attığında takvimler 31 Mart 1998’i gösteriyordu. Çıkışından hemen bir hafta sonra gelen Kurban Bayramıyla bilgisayar sahipleri çifte bayram yaşamıştı. Kendini oyunun büyüsüne kaptıran oyun severlerden, o gün bu gündür cevap alınamıyor.

En Güzel Bayramlar