En Hızlı Bağlantı PC'lere Geliyor

Emre Demiray 27.12.2011 - 18:02
USB 3.0'dan yaklaşık 4 kat daha hızlı olan Thunderbolt bağlantısı MacBook'lardan sonra PC'lere de geliyor.
Intel’in geliştirdiği yüksek hızlı veri aktarım arayüzü Thunderbolt şimdilik sadece Apple ürünlerinde yer alıyor. MacBook Pro, iMac ve MacBook Air modellerinde yer alan bu bağlantı arayüzü, USB 3.0 ve eSata gibi bağlantılardan bile daha hızlı bir veri aktarımı sunuyor.

Rakamlarla konuşmak gerekirse, Thunderbolt arayüzünün ulaşabildiği mevcut hız 20 Gbit/sn ve bunun zaman içinde 100 Gbit/sn’ye çıkacağı belirtiliyor. Öte yandan, hızına hayran kaldığımız USB 3.0 bağlantısı ise en fazla 5 Gbit/sn hıza ulaşabiliyor.

En Hızlı Bağlantı PC'lere Geliyor
Nisan'dan Sonra
Sadece veri değil görüntü ve ses aktarımı için de kullanılabilen Thunderbolt bağlantısını kullanan cihaz sayısı şu an için çok az. Ancak bu durum yakında değişecek. Bileşen üreticilerine yakınlığı ile bilinen Tayvan merkezli Digitimes’ın haberine göre Thunderbolt bağlantısını önümüzdeki Nisan ayından itibaren PC’lerde de görebileceğiz.

Thunderbolt bağlantı arayüzüne ürünlerinde yer verecek ilk markalar arasında Sony ve ASUS’un bulunacağı belirtiliyor. Bu iki marka da Thunderbolt’a üst seviye dizüstü bilgisayar modellerinde yer verecek. ASUS’un ayrıca Gigabyte’la beraber anakartlara da Thunderbolt bağlantısı yerleştireceği bildiriliyor.

En Hızlı Bağlantı PC'lere Geliyor
Önü Açık mı?
Nisan ayında Intel’in Ivy Bridge işlemcileri ile beraber yeni yonga setini piyasaya sürmesinin beklenmesi akıllara bu yonga setinin Thunderbolt’a doğal destek verebileceğini getirse de Intel yetkilileri bunun olmayacağını söylüyorlar. Bu da Thunderbolt desteği verebilmek için üretici firmaların anakartlara ayrıca bir kontrol yongası yerleştirmesi anlamına geliyor. Elbette bu durum fiyatlara da yansıyacak.

USB 3.0 bile henüz tam olarak yaygınlaşamamışken, Thunderbolt’un ne kadar kullanılacağı şimdilik merak konusu. Ancak Intel’in Thunderbolt’un önünü açmak için yine zamanında kendi geliştirdiği USB 3.0’a destek vermeyi ertelediği iddiaları düşünüldüğünde Thunderbolt’un çok daha hızlı yaygınlaşabileceği tahmini yapılabilir.
Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 06:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
En Hızlı Bağlantı PC'lere Geliyor
İlginizi Çekebilir