1/9

En iyi 9 bağımsız oyun

Erhan Kahraman 13.05.2011 - 11:47
Yaratıcı fikirlerin kendi yağında kavrulmuş halleri
Bağımsız geliştiricilerin hayal gücüyle yükselen indie oyunların mutlaka denemeniz gereken örnekleri…

İnanması güç olsa da, günümüz video oyunları dünyasında hala Electronic Arts veya Activision Blizzard gibi devler tarafından satın alınamamış, hayalleri ve oyuncu ruhları ticari kaygılardan zarar görmemiş onlarca geliştirici mevcut. Bağımsız çalışan bu geliştiricilerin ortaya koydukları oyunlara da İngilizce’de “bağımsız” anlamına gelen “independent”ın kısaltması olarak “indie” deniyor.

Eskiden çok daha zor şartlarda piyasaya sürülen ve toplam oynayanı 1000’i bulmayan bu cevherler, dijital alışverişin gelişmesiyle birlikte gerek Xbox Live Arcade, gerekse Steam platformlarında sahne şansı bulabiliyor.

Çoğu zaman ortak özellikleri tehlikeli derecede yenilikçi yaklaşımları, el emeği göz nuru görselleri, çok daha makul olan ücretleri ve yıllar öncesinin tadını veren “oyun ruhu” olan bu bağımsız yapımlardan en güzellerini sizler için bir araya getirdik. Bu yazının istediğiniz noktasında Steam’e girerek, listedeki oyunları aratıp edinmekte özgürsünüz...

Braid

Bağımsız stüdyoların cenneti haline gelen Xbox Live Arcade için 2008’de, Windows platformuna ise Steam üzerinden 2009’da konuk olan Braid, basit platform elementlerinin yanı sıra barındırdığı yenilikçi yaklaşımlarla da büyük ilgi gördü.

Jonathan Blow adlı bağımsız geliştirici tarafından hazırlanan Braid’de genel kurgu zamanı manipüle etme yeteneği üzerinde dönüyor. Oyuncular, yağlı boya tablosunu andıran hoş bölümlerde, zamanı ileri veya geri almaya dayalı bulmacaları çözerek ilerliyor. Braid, sadece yapımcısını saygın bir konuma getirmekle kalmadı; aynı zamanda indie oyun türünün video oyunları dünyasında bugünkü yerini almasında büyük rol oynayarak bir sembol haline geldi. Eğer bu müthiş oyunu henüz oynamadıysanız kesinlikle denemenizi tavsiye ediyoruz.