En İyi Oyun İşlemcisi Hangisi? Intel mi AMD mi işlemci almalı?

Murat Oktay 7.12.2020 - 19:09
Oyun bilgisayarı toplayacaksanız, bütçenizin elverdiği sürece en iyi oyun işlemcisi ve ekran kartı için araştırma yapmanız gerekmekte.

Oyun bilgisayarı toplamak için kurgumuzu yaparken öncelikle ya işlemcimizi seçeriz ya da ekran kartını. Ancak En İyi Oyun İşlemcisi seçimimizi yaparken dikkat etmemiz ve bilmemiz gereken önemli detaylar var. Bugün size "Doğru CPU Nasıl Satın Alınır?", "AMD mi yoksa Intel mi?", "Hangi nesil CPU'yu almalıyım?" gibi sorularınıza cevap vereceğiz.

En İyi Oyun İşlemcisi Hangisi?

Sisteminizde oyun oynamak istiyorsunuz ve en iyi oyun işlemcisi hangisi diye karar veremiyorsanız, ana ihtiyacınızın ekran kartı olduğunu önce bilmeniz lazım. Zira işlemciler, ekran kartlarını tam potansiyeline taşıyabilmek için yardımcı rol üstlenmeye başladılar. Özellikle 4K oyun çağına girdiğimiz şu dönemde, doğru CPU'yu seçmek, bilgisayarınızda gerçekleştireceğiniz diğer işlemler için de oldukça önemli. Bu sebeple daha çok çekirdek daha çok performans anlamına gelmiyor. Tercihimizi yaparken öncelikle marka belirlemek gerekiyor.


En İyi Oyun İşlemcisi Hangisi? Intel mi AMD mi işlemci almalı?

Intel mi AMD mi tercih etmeliyim?

CPU alanında büyük değişiklikler oldu: AMD, Intel'in hakimiyetine son veriyor. AMD, özellikle son birkaç yıldır Ryzen işlemcileriyle övgüler alıyor. Zen 3'ün piyasaya sürülmesiyle birlikte, AMD artık oyunlarda da Intel ile eş seviyeye geldi hatta zaman zaman Intel'i geride bırakan modellere de sahip. AMD, iki nesildir oyun konsollarında tercih edilen işlemcileri sayesinde çok ciddi bir deneyim de elde etti. AMD'nin getirdiği diğer yetenekler göz önüne alındığında, doğru fiyatlandırma ile bugünlerde AMD'nin daha iyi bir seçenek olduğu anlamına geliyor. Elbette Intel'in de ürün gamında çok güçlü işlemciler bulunuyor. Ancak fiyat/performans grafiklerine baktığımızda aradaki uçurum kapanmış durumda gibi görünüyor.

İşlemcinizi Ne Amaçla Kullanacaksınız?

Bir işlemci için karşılayabileceğiniz kadar harcamak cazip gelebilir, paranızın bir kısmını diğer bileşenlere ayırmanız daha iyi olabilir. Bilgisayarınızın ne yapması gerektiğine bağlı olarak işlemci türünüzü ve maksimum bütçenizi belirleyin.

En İyi Oyun İşlemcisi Hangisi? Intel mi AMD mi işlemci almalı?

Temel görevler

50-100 dolar aralığındaki bir işlemci ile yalnızca video izlemenize, Web'e göz atmanıza ve ofis yazılımlarını olanak tanıyacaktır. İki veya dört çekirdekli bir giriş seviyesi çip ihtiyacınız olan işlemci olabilir. Ancak sık sık kendinizi bu temel görevlerden birden fazlasını aynı anda yaparken bulursanız, bir veya iki modeli yükseltmek daha iyi olacaktır. Bu fiyat aralığının üst ucunda AMD Ryzen 3 1300X veya AMD Ryzen 3 2200G veya Intel Pentium gibi bir Ryzen 3 ve düşük uçta AMD Athlon 200GE gibi bir Intel Celeron veya yongalar düşünün .

Oyun

150-250 dolar aralığında alacağınız bir işlemci ihtiyacınız rahatlıkla karşılayacaktır. Üst düzey oyun performansı elde etmek için, grafik kartının işlemciden daha önemli olduğunu düşünürsek, orta sınıf bir Intel Core i5 veya AMD Ryzen 5 CPU tercih edebilirsiniz.

Video İşleme veya hız aşırtma

Oyun için ihtiyacınızı biliyorsunuz. Peki ya Youtube ya da Twitch gibi ortamlarda da yayın açmak istiyorsanız? O zaman biraz daha iyisine ihtiyacınız olacağı kesin. 250-350 dolar aralığında tercih edeceğiniz bir işlemci ile ekstra yükü kaldırabilecek hızlı, yetenekli bir işlemciye ihtiyacınız var demektir. Ryzen 7 yongasına sahip işlemciler ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Grafik Tasarım ve Anismasyon

Oyun bilgisayarı diyoruz ama bunun sadece oynama kısmı değil, üretim kısmı da bulunuyor. Oyun tasarımcısı ya da animatörü iseniz, bütçenizi en üst seviyelere göre ayarlamanızda fayda var. 3D animasyon veya 4K video oluşturmak, kimi zaman saatler hatta günler alabilir. Bunu rahatlatabilmek için işlemcinin gücü çok önemlidir. Bütçenizin de 350 doların üzerinde olacağına emin olabilirsiniz. Intel Core X veya AMD Threadripper işlemcileri değerlendirmenizde fayda var. Kurumsal kullanıcılar Intel Xeon serisini veya AMD EPYC'yi düşünebilir. Ancak bunlar evde işlem yapacaklar için pek de tüketici dostu değil. Binlerce dolarlık bir işlemci istemiyorsanız AMD'nin 16 çekirdekli Ryzen 9 3950X veya 12 çekirdekli Ryzen 9 3900X tercih edilebilir ürünler arasında bulunuyor.

Elbette bu gruplama sizin beklentilerine göre farklılıklar gösterecektir. Gruplama, ortalama ama ancak her oyunu kaldırabilecek düzene göre yapılmıştır. Mesela birazdan aşağıda okuyacağınız listede en iyi sıralamasında Ryzen 9 serisi işlemci listenin ilk sırasında olacak. O sıralamayı yaparken de yüksek performans göz önünde bulundurduk.


CPU'ların özellikleri nelerdir?

İşlemcinlerin özelliklerine bakarken birçok sayıda rakam görürsünüz. Bunlardan hangilerine fikkat etmeli ve karşılaştırmalarını neye göre yapmalısınız? İşte dikkat etmeniz gerekenler.

Saat Hızı

Gigahertz (GHz) cinsinden ölçülen bu değer, çipin çalıştığı hızdır, dolayısıyla daha yüksek değerler, daha hızlıdır. Çoğu modern işlemci, işleme ve sıcaklıklarına göre saat hızlarını yukarı veya aşağı ayarlar. Bu sebeple minimum ve maksimum saat hızı görürsünüz.

Çekirdekler

Çekirdekler, işlemcinin içindeki işlemcilerdir. Modern CPU'larda iki ila 64 arasında çekirdek bulunur. Genellikle çoğu işlemci dört ila sekiz çekirdek içerir. Her biri kendi görevlerini yerine getirebilir. En az dört çekirdekli işlemcileri tercih etmeniz işinize yarayacaktır.

İş Parçacığı / Sanal Çekirdek (Thread)

Bu, bir çipin aynı anda idare edebileceği bağımsız işlemlerin sayısıdır. Teoride çekirdek sayısıyla aynı olacaktır. Bununla birlikte, birçok işlemcinin, tek bir çekirdeğin iki iş parçacığı oluşturmasına olanak tanıyan çoklu okuma özelliği vardır. Intel bunu Hyper-Threading, AMD ise SMT (Simultaneous Multithreading) olarak adlandırır. Daha fazla iş parçacığı, video düzenleyiciler ve kod dönüştürücüler gibi yoğun iş parçacıklı uygulamalarda daha iyi çoklu görev ve gelişmiş performans anlamına gelir.

TDP

Termal Tasarım Profili / Gücü ( TDP ), bir çipin watt cinsinden ölçülen stok hızlarında ürettiği (veya oluşturması gereken) maksimum ısı miktarıdır.TDP'nizin değerini bilmek önemlidir, böylece CPU'nuzu desteklemek için doğru soğutma ve güç ekipmanına sahip olabilirsiniz.

Önbellek

Bir işlemcinin yerleşik önbelleği, CPU ve RAM'iniz arasındaki verilere ve talimatlara erişimi hızlandırmak için kullanılır. Üç tür önbellek vardır: L1 en hızlı ancak sıkışık, L2 daha geniş ancak daha yavaştır ve L3 geniş, ancak nispeten ağırdır. Bir CPU'nun ihtiyaç duyduğu veriler bu yerlerden hiçbirinde bulunmadığında, çok daha yavaş olan RAM'e ulaşır. Önbellek boyutu çok da önemli değildir. Zira gerçek dünya performansına eşitlemek zordur ve dikkate alınması gereken daha önemli faktörler vardır.

IPC

IPC, CPU'nun mimarisine büyük ölçüde bağımlıdır, bu nedenle yeni nesil yongalar (örneğin: Zen2 ile bir Ryzen 7 3700X ve Zen + ile bir Ryzen 7 2700X) daha eski olanlardan daha iyi olacaktır. Genellikle bir özellik olarak listelenmez ve genellikle kıyaslama testi yoluyla ölçülür.

Peki En İyi Oyun İşlemcisi Hangisi?

Artık işlemciler hakkında biraz da olsa bilginiz oldu. Bu bilgiler doğrultusunda alabileceğiniz en iyi oyun işlemcilerini de aşağıda sıralıyoruz.

AMD Ryzen 9 5900X

Çekirdek: 12
Sanal Çekirdek: 24
Hız: 3.7GHz
Boost Hızı: 4.8GHz
Hız Aşırtma: Evet
L3 Önbellek: 64MB
TDP: 105W

Oyununuz hangi çözünürlükte olursa olsun, bu işlemci bunun üstesinden gelebilir ve seçtiğiniz grafik kartınızın rahatlıkla beslenmesini sağlar. 12 çekirdekli olması, vereceğiniz her her görevin üstesinden gelebileceği anlamına gelir. Dolayısıyla, 3B oluşturma, video düzenleme veya daha zorlayacak işleriniz varsa, bunun üstesinden gelmek için işlemciye sahip olduğunuzu bileceksiniz. Oyun oynarken sizi yarı yolda bırakmayacağı gerçeği onu daha al benisi olacak hale getiriyor.

Intel Core i7 10700K

Çekirdek: 8
Sanal Çekirdek: 16
Hız: 3.8GHz
Turbo Hız: 5.1 GHz (tek çekirdekli)
Hız aşırtma : Evet
L3 önbellek: 16MB
TDP: 95W

Intel, 10 çekirdekli 10900K ve 6 çekirdekli 10600K'ya odaklanmak istediğinden, Core i7 10700K, Comet Lake, ilk çıktığında tam istediğimiz ürün değildi, ancak fiyat açısından Intel tarafındaki en iyi oyun çipi. Çok daha pahalı olan Core i9 CPU ile daha fazla performans elde edebilirsiniz, ancak oyun tarafında farklılığı anlamanız pek olası değil.

AMD Ryzen 5 5600X

Çekirdek: 6
Sanal Çekirdek: 12
Hız: 3.7GHz
Boost Hızı: 4.6GHz
Hız Aşırtma: Evet
L3 Önbellek: 32MB
TDP: 65W

Oyun söz konusu olduğunda, 5900X'in sunduğu önemli özelliklerin çoğunu, daha uygun fiyatlı Zen 3 yongasında da bulabilirsiniz. Oyunlarda Ryzen 5000 yongalarının arasında çok fark yoktur. İlk sırada belirttiğimiz 5900X ile aynı kare hızlarına ulaşacağınız anlamına geliyor.

Intel Core i9 10900K

Çekirdek: 10
Sanal Çekirdek: 20
Hız: 3.7GHz
Turbo Hız: 5.3GHz
Hız aşırtma : Evet
L3 Önbellek: 20MB
TDP: 95W

Intel'in en iyi oyun çipi Core i9 10900K, Zen 3'ün piyasaya sürülmesiyle onu özel kılan özelliklerin çoğunu kaybetti. 10900K piyasaya çıktığında, 'dünyanın en hızlı oyun işlemcisi' olarak çıkmıştı. Ancak bu bir AMD'nin Ryzen 5900X'i ile birçok oyunda daha yüksek skor alabildiğiniz gerçeğini değiştirmiyor.

Intel Core i5 10400F

Çekirdek: 6
Sanal Çekirdek: 12
Hız: 2.9GHz
Turbo Saat: 4.3GHz
Hız Aşırtma: Hayır
L3 Önbellek: 12MB
TDP: 65W

Core i5 10400F, önceki nesil Core i5 9400'e göre biraz daha hızlı, ancak sonundaki F eki, Intel entegre grafiklerini tamamen ortadan kaldırdığı anlamına gelir. Bu, oyuncular için bir sorun değil, ancak QuickSync'i kullanmak istiyorsanız, şansınız yok. Genel olarak, bir Core i3 işlemcisindenn daha pahalı olmayan bütçe dostu seçimdir.

AMD Ryzen 5 3400G

Çekirdek: 4
Sanala Çekirdek: 8
Hız: 3.7GHz
Turbo Saat: 4.2GHz
Hız aşırtma : Evet
L3 Önbellek: 4MB
TDP: 65W

İşlemciler düşünüldüğünde uygun fiyatlı çok sayıda seçenek var. Ryzen 5 3400G, nispeten güçlü entegre grafikler içermesi nedeniyle giriş seviyesi için uygun bütçeli oyun çözümüdür. 3300X'ten 10 $ daha fazla bir fiyata, 80 $ 'lık bir grafik kartının eşdeğerini elde ediyorsunuz. Özel bir GPU kullanmayı planlıyorsanız, 3300X'e bağlı kalmanızı tavsiye ederiz, çünkü bu aynı zamanda PCIe şeritlerini sınırlamakta.


Sonuç: En İyi Oyun İşlemcisi Tercihi

Oyuncuların, kuracakları sistemde dikkat etmesi gereken en önemli kalemlerden biri olan işlemci, sistemin temel taşını oluşturuyor. Sizlere sunduğumuz seçenekler arasında AMD'nin Ryzen 9 5900X, Ryzen 5 5600X ve Ryzen 5 3400G ile Intel'in Core i7 10700K, Core i9 10900K, Core i5 10400F modelleri bulunuyor. Elbette "mutlaka bunları alın" gibi bir söylemde bulunmamız mümkün değil. Ancak seçeceğiniz işlemcinin bunlar ile benzer özelliklerde olması, oyunlardan alacağınız performansı etkileyecektir.

Sisteminizi kurmaya başladınız diyelim, ancak daha çok performans istiyorsanız, verilerinizi tutacağınız birim de oldukça önemlidir. Bilgisayarınızı hızlandıracak SSD'ler yazımızda konuyu elimizdenm geldiğince sizler için açıkladık. Ayrıca önerdiğimiz ürünlerin karşılaştırmanısı da buradan yapabilirsiniz.

Yorumlar 18
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 06:08
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.02.2021 14:54
Tanrı cok cekirdekli işlemcileri korusun.
Müdür adamlar laf olsun diye cok cekirdekli işlemcileri pahalıya satmıyorlar. P4 2m 1 cekirdek. 3600x cekirdek 32mb. Birde tabi ghz var. Ama genelde hep en son cıkanı övülüyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2020 09:32
Cidden uygun diye 10100 yerine 3400g mi önerdiniz? Tek mantıklı koşulu ekran kartı alınmayacaksa kullanılması gereken bir işlemci olması
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.12.2020 08:29
Ucuz diye AMD alırsın, 2 yılda bir parça yenilemen gerekir. Çünkü bozulur, yanar, performansı düşer. Intel donanımı teknolojisi eskiyene kadar kullanırsın. Gençlere abi tavsiyesi, 1-2 yılda bir bilgisayar değiştirecek maddi imkanınız yoksa Intel-Nvidia kombinasyonundan şaşmayın. En az 5 yıl götürür.
MK Okuru
MK Okuru 9.12.2020 00:48
Şöyle cahillere yorum yazmaya deymez Spider_hp yazsanda anlamaz çünkü karacahil
Spider_hip
Spider_hip 8.12.2020 12:15
33 Yaşındayım. Türkiye'de bilgisayar denilince o ne ki yenir mi denilen 90-91 yılından beridir evimde bilgisayar var. İşim bilgisayar ve teknolojileri üzerine. Defalarca pc topladım kullandım, etrafıma da kullandırttım. 3xxx serisine kadar hiç kimseye amd tavsiye etmedim. Ama 3xxx ile beraber amd ciddi anlamda oldu. Gençlere bilirkişi tavsiyesi, amd rahatlıkla alabilirsiniz. Öyle 2 yılda bir parça yenilemen de gerekmez. Senelerce amd(ati) ekran kartları da kullandım. Siz muhtemelen yaşı küçük fan boylara bakmayın, gerçeklere bakın. Amd'nin hisseleri boşuna 2 dolardan 80 dolara fırlamadı. Çocuk oyunu değil bu. Son 1 senede dünyanın en büyük marketlerinde boşuna en çok satan işlemcilerin ilk 5 listesini istisnasız amd işlemcileri almadı. Son 1 senede intel'in işlemci satış oranı %10 gibi çok ciddi rakamlara kadar düştü. Ha bakmayın Tr'de pek bilgisayardan anlayan yok. Yazık çoğunluk zaten fakir, kalkıp vatan, mediamarkt gibi yerlere de hayatında düzgün pc toplayamamış insanları çalışan diye koyuyorlar. Donanımlardan, özelliklerinden haberleri yok ama fikir veriyorlar, tavsiye veriyorlar. Sakın onların tavsiyelerine de bakmayın. Açın araştırın. Her gün bir ton benchmarklar yayınlanıyor. Tr'de çok bakmayın, çünkü çoğunluk uzanamadığı ciğere mundar diyor. Çoğunun üst düzey sistem toplamışlığı yok ama sanki deneyimi varmış gibi fanboyluk yapıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.12.2020 23:46
amd işlemcim vardı... yandı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 7.12.2020 20:16
kesinlikle amd den uzak durulmalı hem ekran kartı hem işlemci bakımından
MK Okuru
MK Okuru 8.12.2020 19:41
Allah aşkına bir susun kardeşim. İnsanları yanlış yönlendirmeyin. Çok biliyorsanız yada deneyiminiz varsa bilginizi konuşturun, fanboyluğunuzu değil.
Spider_hip
Spider_hip 8.12.2020 12:09
30 senedir neredeyse pc toplarım. Başlarda nvidia kullanırken, ge force 2 mx 400 den sonra ati(amd) kullanmaya başlamıştım. O gün bu gündür çevremde de çok kullandırttığım oldu, en ufak problem yaşamadım. bu sırada kronik ısınma gibi sorunlardan geri toplatılan nvidia modelleri bile oldu. Ama özellikle son bir kaç senedir nvidia ciddi öne geçti. O yüzden tekrar nvidia tercih ettim. Amd geri dönüş zorluyor ama bakalım. Yani objektif olmak lazım. Öyle amd kullanmayın falan saçma söylemler. Kaç amd kullandın. Kaç intel kullandın. Kaç samsung kullandın. Ben işim gereği yüzlerce kullandım ve kullandırttım. İntel'de alınır amd'de. Ha benim terciğim bu sıralar amd'den yana olur ama bu demek değil ki intel çöp oldu. Amd daha yeni teknolojilere sahip, çoklu çekirdekte de çok daha iyi performansı var. Son 10 senedir intel'de sürekli çıkan güvenlik açıkları, yamalanmalar ile %5-10 performans kaybı gibi rezaletleri de olmadı. Yani unutuyorsunuz galiba. Son 10 senedir, her sene intelin güvenlik açığı ortaya çıktı. 3 serisi, 4 serisi 6 serisi 9 serisine kadar hepsi etkilendi, rezil oldular.
MK Okuru
MK Okuru 8.12.2020 09:28
Belki ekran kartı bakımından olurda işlemci ne alaka .
JosefStone
JosefStone 8.12.2020 03:31
21:42 gerekeni söylemiş
MK Okuru
MK Okuru 7.12.2020 21:42
Bunun gibi cahillerden uzak durun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
En İyi Oyun İşlemcisi Hangisi? Intel mi AMD mi işlemci almalı?
İlginizi Çekebilir