1/10

En iyi RPG oyun dünyaları

Murat Halilbeyoğlu 15.09.2011 - 22:23
Bu dünyalarda kaybolduk biz
RPG oyunları, teknik özelliklerini bir yana bırakırsak, çoğunlukla hikayeleri ile aklımızda kalmışlardır. Yaptığımız görevler, yaşadığımız dramlar, girdiğimiz savaşlar ve ziyaret ettiğimiz şehir ve kasabalardan bahsederiz sürekli. Oysa çoğu zaman gözden kaçırdığımız bir şey vardır ki o da bu hikayelerin yeşerdiği dünyalar. Kimisi antik çağlarda, kimisi günümüzde, kimisi ise uzak gelecekte var olur bu dünyaların ama hepsi ayrı bir güzellikte ve atmosferdedir.

RPG dünyaları çok uzun yıllardan beridir varlıklarını sürdürüyorlar. Teknik açıdan 1950’lerde başlayan bu akım kendini TSR adlı şirketin katkıları ile (daha sonra Wizards of the Coast sayesinde) 80’li yıllarda ciddi anlamda göstermeye başlamıştır. İlk başta Dungeons & Dragons ile adım atılmış ardından Forgotten Realms, Darksun, Planescape, Dragon Lance gibi birbirinden güzel seçenekler sunmuştur önümüze.

Kısa zaman sonra bu dünyalar video oyunlarına konu olmuş ve senaryolar bu kurulumlar üzerine hazırlanmaya başlamıştır. İlerleyen yıllarda oyun dünyası da bu kaynaklar sayesinde ufkunu ve hayal gücünü geliştirip artık daha özgün diyarlarda geçen hikayeler yazmak isterler ve böylece kendi fantastik dünyalarını oluşturdular. Kısa zamanda bir akıma dönen bu çaba doğrultusunda bir anda ortaya birbirinden farklı ve birbirinden renkli kurulumlar ortaya çıkmıştır. Şimdi gelin o kurulumlardan bize göre en iyi 10 tanesine bir bakalım.

Ama başlamadan önce liste hakkında bir iki ufak bilgi vermek istiyorum. Öncelikle liste belli bir sıraya göre gitmiyor yani ilk yazılan birinci (en iyi) son yazılan onuncu (en kötü) diye bir şey yok. Diğer bir hatırlatma ise burada RPG dünyalarını listeliyoruz, oyunlarını değil. Dolayısı ile burada içerik olarak kurulumlardan bahsedeceğiz oyunlardan değil ancak yine de herkesin rahatça hatırlayabilmesi için listeyi hem kurulum isimleri hem de o kurulumun en bilindik oyunuyla tanıtacağız.

Forgotten Realms (Baldur’s Gate)
Ed Greenwood’un çocukken yazdığı hikayelerden esinlenerek 1967 yılında hazırladığı Unutulmuş Diyarlar 1987’de ürün olarak piyasaya sunulmuştur. Dungeons & Dragons markası altında satılan dünya, D&D’nin en meşhur kurulumu olmuştur. Antik çağlardaki fantastik Faerun adlı bir kıtanın üzerindeki farklı şehirlerden, ejderhalardan, golbinlerden, krallardan, büyücülerden ve daha pek çok şeyden oluşan bu diyarlar halen popülerliğini gerek masaüstü FRP’de gerek bilgisayar oyunlarında korumaktadır.

Pool of Radience, Baldur’s Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights gibi oyunlar bu dünya üzerinde geçmektedir.