Merlin'in Kazanı Merlin'in
Kazanı
Ön İnceleme

Enemy Territory: Quake Wars

Quake'in büyüleyici dünyası online olarak karşımızda!

Enemy Territory: Quake Wars
Quake 1 çıktığı zaman etrafı kasıp kavurmuştu. O zaman için harika grafikleri ve oynanışı ile gönüllerde taht kurmuştu. İlkinin başarılı olmasından sonra Id Software ikinci oyun için kolları sıvadı. Quake 2 çıktığı zaman senaryosu belli bir Single player kısmı içeriyordu. Dünyayı işgal eden Strogg’lara karşı savaşan bir askeri yönetiyorduk. Son olarak Strogg’ların ana üssüne gidip, son yaratık ile mücadeleden sonra orayı patlatıp yok ediyorduk. Oyunun çok oyunculu tabanı ise ilk çıktığı zamanlarda yoktu, bu eksikliği sonradan çıkarılan bir yama ile kapandı. Multiplayer kısmının oyuncular tarafından çok tutulması ile üçüncü oyun için Id yine start verdi. Quake 3: Arena ve onun ek görev paketi Team Arena, serinin öncekilerinden çok daha farklıydı. Multiplayer tabanlı ve konu olarak şeytanın en iyi savaşçıları bir arenada toplayıp, onların birbiri ile dövüşmelerini ele alıyordu. Botlar ile savaştığımız kısır Single player’ı olsun veya online olarak başkaları ile kapıştığımız, zengin içerikli Multiplayer’ı olsun önceki oyunlar ile bağlantısı yoktu. Q3 önceki Q2 gibi grafik motoru çok tutan bir oyun oldu, bu motor bir çok yapım da kullanıldı. Id Software Doom 3 üzerinde çalışıp onu piyasaya çıkardıktan sonra Quake 4’ün yapımını Raven Software’a devretti. Bu firma Id teknolojisini kullanarak, bir çok başarılı oyuna imza atmıştır. Soldier Of Fortune veya Jedi Academy serileri bu yapımlar içindedir. Q4 zengin içerikli bir Single player ve Multiplayer içeriyor, konu olarak ise Quake 2’nin devamını senaryo da işliyor. Grafik motoru ilk 3 oyundaki kendi isimli motoru değil, bunun yerine hazır Doom 3 motorunu kullanıyor. Kapalı alanları ve modellemeleri çizmekte başarılı olan motorun (Bence şu an ki en iyi grafik motorlarından biri), açık alanları çizmekteki marifeti de ortaya çıkmış olacak.

İkinci Tarih Dersi

Kısa bir Quake tarihinden sonra gelelim asıl meselemize, yani Enemy Territory: Quake Wars’a. Yapım Q2 ve Q4’ün konu aldığı evrende geçiyor. Oyunun hazırlanmasını Splash Damage firması üstlenmiş durumda. Id Software kendine ait bazı yapımları anlaşmalı olduğu firmalara verebiliyor. Return to Castle Wolfenstein’ı Gray Matter Studios, Wolfenstein’nın ek paketi Enemy Territory’i Splash Damage, Doom 3’ün ek görev paketi Resurrection of Evil’ı Nerve Software ve son olarak Quake 4’ü Raven Software yaptı. Q4 gibi önemli bir oyunun bir başkasına veren Id, geçen günlerde yeni Wolfenstein’ı da resmi olarak duyurdu. Id yeni oyununun hazırlanması için diğerlerini başka şirketlere vermiş olabilir. Bu son açıklanan projeye iyice yönelmiş durumdalar. Ufak bir yorumdan sonra gelelim Splash Damage firmasına, o kadar eski ve köklü bir şirket değil. Londra tabanlı ve 2001’in Haziran ayında kurulmuş. Online oyunlar ve mod yapımcılarına destek vermek amacı taşıyan bir firma. Quake 3’ün multiplayer’ına ve mod’larında biraz katkıları olunca dikkat çekmişler. Bundan sonra zaten firmanın çehresi de değişmiş, Q3 için 150 tane Tv şovunda çalışmışlar ve prodüktörlüğünü yapmışlar. Counter – Strike içinde haritalar tasarlamışlar ve katkıda bulunmuşlar. Splash Damage en büyük çıkışını ise Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory oyunu ile yaptı. Orjinal Wolfenstein oyunu için ek görev paketi olarak hazırlanan yapımın, sonradan Single player versiyonu iptal edildi. Bunun yerine sadece online olarak Multiplayer oynanmasına ağırlık verildi. Tamamlandığı zaman da net üzerinden bedava olarak dağıtıldı. Zaten çoklu oyuncu modu başarılı olan RTCW(Return to Castle Wolfenstein) Enemy Territory ile çok başarılı oldu. Ek görev paketinin getirdiği yeni özellikler ile online FPS oyunları arasında popüler oldu. 2003 yılında IGN, Gamespy, PC Format, Belçika oyun sitesi Spelletjesgarnaal ve BAFTA Games tarafından yılın en iyi Multiplayer oyunu ödülünü aldı. Splash Damage’nin buradan nasıl harika bir iş çıkardığını yeniden görebiliyoruz. Firma son olarak Doom 3’ün çoklu oyuncu modunda da çalışmalarda bulunmuş.
Quad Damage

Enemy Territory: Quake Wars firmanın baştan aşağı kendi başına yaptığı ilk oyunu. Quake Wars kendinden önceki ek görev paketi olan RTCW: Enemy Territory ile aynı ismi paylaşıyor ve onun gibi Multiplayer tabanlı. Oyun içerik olarak Quake serisini ele alıyor. Hikaye olarak ise Q2 ve onun devamını ele alan Q4’ün konusunu işliyor. Fakat bizleri bu iki oyundaki olaylar olmadan 50 – 60 sene öncesine götürüyor. Strogg’lar uzaydan Dünya’ya gelmişler ve işgal etmeye hazırlanıyorlardır. EDF(Earth Defence Force) bu tehlikeyi uzaklaştırmak ve teslim olmamak istiyor. Böylece her iki taraf arasında büyük bir savaş başlar.

Oyun içinde Strogg(yani yaratıklar) ve EDF insanlar olarak seçebileceğimiz iki taraf bulunuyor. Her iki ırkın da birbirine göre farklı silahları ve araçları bulunuyor. İnsanlarda Grenade Launcher, Riffle, ağır toplar, bazukalar vb... silahlar bulunurken yaratıklarda ise şok verici gibi kendilerine özgü sınıf silahları mevcut. Sınıf demişken, Splash Damage firması eski oyundaki sınıf sistemini buraya da aktarmış durumda. Asker, mühendis, sağlık görevlisi vb... sınıflar bulunuyor. Yaratıklarda da farklı isimlerde aynı sınıflar mevcut. Seçtiğiniz her sınıfın kendine özgü bir yeteneği ve silahı bulunuyor. Asker olarak seçersek diğerlerine göre daha dayanıklı ve güçlü oluyoruz. Sadece savaşmak ve düşmanı yok etmek için çarpışabileceğiz. Eğer mühendis olursak, bazı silahlar üzerinde değişiklik de yapabileceğiz. Yüksek yerlere çıkmak için merdiven benzeri mekanizmalar kurabileceğiz. Sağlık görevlisini alırsak, yaralı takım arkadaşlarımızı sağlık kiti kullanarak iyileştirebileceğiz. Yeteneklerimizi kullandıkça onlarda gelişecekler. Bir mühendis, asma köprüyü üç dakika içinde kurabiliyorsa, daha ileri de geliştikçe bu zaman bir dakikaya kadar kısalacak.

Puanlama sistemi, her yaptığınız frag başına göre değilde, takım olarak verilen görevi başarıp başaramadığınıza bakıyor. Eğer takımınız amacına ulaşıp kazanmışsa belli bir puan alıyorsunuz. Ben 20 kişi öldürdüm, aman üstüne 10 tane frag yapayım da tatlı niyetine gider, hem puanım artsın gibi bir düşünceye sakın kapılmayın. Her şeyden önce Enemy Territory: Quake Wars takım oyununa bağlı kalıyor. Tek başınıza kahramanlık yapamıyoruz. Bir görevi başarmamız için takımdaki herkesin birbirine yardımcı olması ve dayanışması gerekiyor. Altınıza zırhlı bir araç çekip Rambo’culuk oynamanız bir hayli zor. Splash Damage firması bunun için bir hayli çalışıyor. Onların istediği oyundaki görevlerin tek kişi ile değil, takım olarak kazanılması.

RTCW: Enemy Territory’den hatırlayacağımız rütbe sistemi burada da yer alıyor. Sıradan bir askerken bir generale dönüşebiliyorsunuz. Bunun bizlere bir çok yararı olacak, mesela bir kereliğine bombardıman uçağı çağırıp, Strogg’ların binalarını yerle bir edebileceğiz. “Yükselsek ne olacak öldüğümüzde rütbemiz gidiyor” diyenler yanılıyorlar. Kalıcı olacak yani öldüğünüz zaman veya yeni bir oyuna başladığınız zaman aynı rütbe de kalıcaksınız. Bu durumu ele alırsak, oyunun server’ında bir karakter yaratacağımızı ve aynı karakter ile devam edeceğimiz ortaya çıkıyor. İşin diğer ilginç yanı ise yeni oyunculara emir verebilmemiz olacak, ama bunun komut veya başka bir yolla mı olacağı tam olarak belli değil. Splash Damage firması rütbe sistemi hakkında çok fazla ayrıntı vermiyor. Bunun haricinde ise sistemin dengeli bir biçimde olacağını ve yükselmenin zor olacağını belirtiyorlar. Rütbe almak için oyuncuların uğraşması gerektiğini söylüyorlar.
Halo’nun başlattığı sonra bir çok Multiplayer oyunda klasik olmaya başlayan araç kullanma burada da yer alıyor. Her iki tarafında birbirinden üstün araçları bulunuyor. Dört çekerli bir cipten, Mech Warrior’dan hatırlayacağınız devasa robotlara kadar çok farklı kullanacağımız araçlar olacak. Örnek olarak en başlarda hafif zırhlı araçlar ile bir üsse baskın yapabilir, sonrasında ise tanklar gibi ağır zırhlılar ile gelerek düşmanının üssü tamamen yok edebilecek. Hava, deniz ve kara araçların hepsi bulunabilecek. Gökyüzünde bir yaratık gemisi ile kapışan iki uçak veya büyük bir Destroyer’i bombalayan denizaltı gibi çok çeşitli araçlar olacak. Bunların olması oyuna büyük bir heyecan ve zevk getireceği kesin.

Gece Gündüz Karmaşası

Haritadaki yeri ele geçir, şuradaki silahı yok et veya birisini kurtar gibi görevler yapılacak. Şimdi baktığımız zaman görevler klasik sayılabilir, ama bu görevlerin gece yapıldığını düşünün. Evet yanlış değil! gece karanlığında bu tarz görevler yapılabilecek. Açıkçası bu durum kulağa harika geliyor. Düşünün bir insan askerisiniz, yaralanmışsınız ve çok az merminiz kalmış. Her taraftan silah ve bomba sesleri geliyor. Ölenlerin çığılıkları dolunay’ın ışığında kaybolup gidiyor. Yapmanız gereken tek şey bombayı kurup oradan kaçmak. Fenerinizi yakıyorsunuz ve karanlıkta ilerlemeye çalışıyorsunuz. Bir anda karşınıza bir yaratık çıkıyor ve... bunun gibi çok daha farklı örnekler verilebilir.

Haritalar gerçek anlamda devasa olacak. Bir çok oyuncu aynı anda haritalarda savaşacak, bu sayede devasa savaşlar yaşanabilecek. Fakat savaşmadan önce etrafa bakıp bir anda kitlenebiliriz. Çünkü harika grafikler bizleri bekliyor olacak. Bunlara birde iyi bir fizik modellemesi ve sesleri eklersek, o zaman keyfimize diyecek olmaz.

Quake Wars, Doom 3 grafik motorunun fizik modellemesini kullanıyor. Yazıyı okurken arada “Doom 3’de fizik motoru var mıydı?” diye sorabilirler. İlk oyunda olmasada ek görev paketi Resurrection of Evil’da fizik motorunun olduğunu gördük. Şimdide Quake Wars için daha da geliştirilmiş olarak, oyuna optimize ediliyor. Bu sayede araçlar devrildikleri zaman veya üstlerine ateş edildiğinde hasar alacaklar. Bu bizlere daha gerçekçi bir oyun kalitesi sunacak. Sadece araçlar değil, bunların dışında modellemeler ve çevrede bulunan objektiflerde gerçekçi fizik modellemelerine sahip olacaklar. Çelik plakalardan oluşan bir koridorda koştururken, bastığınız yerlerdeki bazı plakalar yerinden çıkabilecek. Öldürdüğümüz düşmanlarımız bir taş parçası gibi aşağı düşmeyecek. Tam tersine daha gerçekçi bir ölüş şekilleri olacak. Toprağa tank mermisi çarptığı zaman çukur oluşacak, otlar rüzgardan dolayı sallanacak, bir cesede ateş ettiğiniz zaman kıpırdayacak vb... bizleri harika optimize edilmiş bir fizik motoru bekliyor. Yapımcılar fizik motorunun herhangi bir lag’a veya oyunun yavaşlamasına imkan vermeyeceğini söylüyorlar. Multiplayer tabanlı bir oyun zaten akıcı ve hızlı olmazsa oynanmaz.
İlk ekran görüntüleri geldiği zaman herkes beğenmişti. Fakat akıllarda kalan bir soru işareti vardı. Oyun Doom 3 grafik motoru ile mi hazırlanıyor? Cevap evet, ama Id Software tabanlı “Megatexture” adında yeni bir teknoloji ile beraber kullanılıyor. Megatexture teknolojisi büyük bir blok üzerine ufak ufak ayrıntıların üzerine işlenmesini sağlıyor. Yani devasa haritalar üzerine taş, toprak, bina, su vb... her cisim küçük parçalar halinde yerleştiriliyor, bu da grafiklerin ayrıntılı bir biçimde görünmesini sağlıyor. Kısaca Doom 3 grafik motorunun açık alanları Render etme özelliğini arttırıyor. Yeni teknik ile açık alanlar harika bir biçimde çiziliyor, gölgelendirme ve ışıklandırma konularında da marifetli. Sadece bunlar ile sınırlı bir şekilde kalmıyor, patlama ve su efektleri ile gözlerimiz şenlenecek. Modellemeler bir kütük gibi görünmeyecek, ayrıntıları belli olacak. Megatexture teknolojisi, devasa çarpışmalarda da oyunun grafik kalitesinden ödün vermeden akıcı bir şekilde oynatacak. Yapımcılar yeni teknik sayesinde ayrıntılı grafiklerin esnek ve zarif olacağını, motorun oyuna iyice optimize edileceğini açıklıyorlar. Megatexture teknolojisi Id Software’ın dahi programcısı olan John Carmack tarafından yapıldı.

Quake Wars ses olarak da ayrıntıya önem veriyor. Her silahın veya her aracın sesi farklı şekilde olacak. Hiçbiri bir diğerine benzemeyecek, bükülen bir metalin ince sesini dahi duyabileceğiz. Zırhlı bir araçtan seken kurşunların efekti kulağımız da yankılanacak. Oyun içindeki seslendirmeler için özenli bir şekilde üstünde çalışılıyor. Arka planda çalacak olan müzikler, oyun için ayrı olarak hazırlanıyor. Bunların dışında yine sesler yeni teknolojileri desteleyecek.

Nemo

Elimizdekileri sayacak olursak; RTCW: Enemy Territory yapan ve Multiplayer platformunda başarılı olan bir yapımcı, bu firmanın arkasında duran Id Software, atmosfer bakımından temel alınmış Quake serisi, Id tabanlı bir teknoloji, yapımcıların gerçekleştirmek için üzerinde çalıştıkları vaadleri. Bunların hepsi alt yapısı sağlam ve gerçek anlamda klasik olabilecek bir oyun için geçerli şartlar. Splash Damage firması yapım üzerinde hala çalışıyor ve geliştiriyor. Zaten Quake Wars temel olarak RTCW: Enemy Territory’nin özelliklerini kullanıyor. Single Player kısmının olup olmayacağı belli değil.

Elimize son zamanlarda yapılmış olan en iyi Online – FPS oyunlarından biri geçebilir. Bu oyundan oldukça umutluyum, gerek teknolojisi olsun gerek fikirleri olsun gerçek anlamda bir bomba olacak gibi gözüküyor. Quake Wars, 2006 yılı içersinde raflardaki yerini alabilir. Yapımla buluşana kadar Quake 4’ün Multiplayer mod’unu oynayarak bekleyebiliriz.
Okur Tepkisi Bu içerik sende ne uyandırdı? İlk tepkiyi sen bırak

Yorumlar (6)

Yorum yap, MK Puanı ve Enerji kazan

Topluluğa katılmak için giriş yap. En az 20 kelimelik onaylanan yorumlar 3 MK Puanı ve 3 Enerji kazandırır.

B
BlazeMan Çırak

SUPEEEEEEEEEERRRRRRRR Ama acaba nası bi sistem isteyecek.

0 puan
F
FeyyazX Çırak

Walla çöl üzerindeki haritalarda oyun muhteşem görünüyordu ama bakalım oynayış nası olcak...

0 puan
K
killedd Çırak

dehşet olccak da oynayabılecekmıyız acaba sistem ihtiyacından dolayııı

0 puan
F
Faking_TR Çırak

Bu oyun dehşet olacak tam istediğim gibi bir online shooter doom 3 grafik motoru(bana göre dünyanın en iyi grafik motoru) da cabası.

0 puan
L
lethalload Çırak

E3 videoları bayağı atmosferikti zaten.. Haritalarda kitlesel imhalara neden olan silahlar kullanılabiliyordu. Ayrıca Strogg lar insanlara göre daha sinsi, sessiz yakın mesafeli saldırılar yapıyordu.. Heyecan verici.

0 puan
K
killedd Çırak

bu oyunun sistem ihtiyacını tahmin edemiyorummm bileeee ;;;dddd

0 puan