Epic Games Store 2. yılında ne kadar başarılı?

Murat Oktay 10.02.2021 - 17:12
Steam'e karşı en büuük silahlarımızdan biri olmasını ümit ettiğimiz Epic Games Store, iki yılı geride bıraktı. Peki bu süreçte oyuncuların ihtiyaçlarını ne kadar karşıladı?

Dijital oyunların, kutulu oyunların tamamen yerini almasına çok süre kalmadı. İnternetin ve teknolojinin gelişmesi, kutulu oyunlara olan gereksinimi nerede ise tamamen devre dışı bırakıyor. Biz oyun severlerin de en önemli uğrak noktalarından bazıları da Steam, Epic Games Store gibi platformlar olmaya başladı.

Steam'i çok uzun yıllardır kullanıyoruz. Ancak bunun karşısına önemli bir rakip çok uzunca bir süre çıkamadı. Gabe abimiz de cebini doldurdu doldurabildiği kadar. Öyle bir tekel oldu ki firmaların oyun fiyatlarına dahi müdahale edebilmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda tam bu konu üzerinden Steam'e açılan dava, firmaya çok ciddi suçlamarı da beraberinde getiriyor. Bundan iki sene kadar önce hayata geçen Epic Games Store ise bu sürede gelişme gösterdi. Ancak bu gelişme bizler için yeterli mi yoksa alması gereken çok yol mu var, birlikte göz atalım.

Epic Games Store Ne Kadar İşe Yarar?

Mağazanın PC oyun ortamı üzerindeki etkisi oldukça büyük ancak tartışmalıydı. Oyuncular için birçok ücretsiz oyun hediyesi, yeni geliştiricilere finansal güvenlik gibi getirdiği özellikleri ile birçok kişinin gönlünde tahh kursa da bir çoklarının da sinirini bozdu. Steam uygulaması zaten bilgisayarda yüklü ve sistemi belli bir ek yük getiriyorken ikinci bir uygulamanın daha bunları artırabilmesi düşüncesi oyuncularda geri tepmişti. Ayrıca hem tasarım hem de alt yapı olarak çıkışında oldukça rahatsız edici idi. Tüm bunlar, Epic Games Store ile ilgili kafa karıştırıcı oldu.

Epic Games Store 2. yılında ne kadar başarılı?

Ayrıca topluluk ile ilgili pek bir çalışmanın olmaması da platformun en büyük eksikliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Eksiklikleri bu kadarla kalsa iyi. Yine de çok beklenen bazı oyunları platformuna dahil etmesi ve ücretsiz oyunları ile milyonlarca oyuncuyu da platforma dahil etti. Yine oyun alırken en çok önem verdiğimiz bölüm olan (en azından benim) kullanıcı yorumları bölümü ne yazık ki hala bulunmuyor. Bunu geliştirme takvimine almış olsalar da henüz ortalarda yok.

Epic Games Store'da, Steam'in getirdiği en güzel özelliklerden biri olan Aile Paylaşımı'ndan da eser yok henüz. Bu da -ne yazık ki- oyunların erişilebilirliğinde oldukça büyük bir engel.

Diğer bir taraftan, böylesine yeni ama güçlü hedeflerle ortaya çıkan bir platformun daha agresif olmasını ve yenilikler getirmesini de bekliyor insan. Evet, kabul ediyorum: Steam kadar eski değil. Ancak iki yıllık süreç de çok kısa değil. Yeterli geliştirmeye yeterince yatırım yapılabilecek bir zaman dilimi.

Görülen o ki Epic, Epic Games Store'a geçtiğimiz iki yıllık süreç içinde gereken önemi vermemiş, sadece oyun satışından bir pay kapabilmek için ilerlemiş gibi görünüyor. Halbuki ilk çıktığında bizler için çok büyük ümit kaynağı idi. Steam karşısında önemli bir rakip olacak, oyunlara daha ucuz ve kolay erişebileceğimizi düşünmüştük. Ne yazık ki geriye dönüp baktığımda, köpük içindeki bir balondan farklı görünmüyor. Patlaması an meselesi bile olabilir. Epic, bu durumdan ancak oyuncuları ve ihtiyaçlarını dinleyerek kurtulabilir.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 10:06
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.02.2021 09:23
Steam gibi değilde daha çok gog gibi bir platform oldu. Sanırım epic bu halinden memnun. Bizde memnunuz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.02.2021 17:02
18 şubatta Rage 2 veriyor kRaL.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Trial
Trial 11.02.2021 13:02
Vallahi çok nankör insanoğlu. Steame 50 lira bile harcamadım ama en az 30 40 oyunum var. CS GO gibi Team Fortress 2 gibi ucuz veya ücretsiz oyunlardan kazadığım bir ton ve pahalı itemler, kartlar vs. Market ağı sayesinde hem satıp oyunlar aldım hem de yıllarca harika vakit geçirdim. Steam sayesinde Türkiye gibi bir ülkede bile orjinal oyun ve program satın alma mantığı yerleşti ülkede. Greenlight sayesinde bağımsız yapımcılar hem değişik türlerde oyunlar yayınladılar hem para kazandılar topluluğun onay vermesi sayesinde. Hem Humble Bundle hem de Steam de birsürü ücretsiz oyunlar dağıltıldı. Arkadaşlarım oyun,skin vs. Hediye ettiler. Yani steami övmeye kalksam sabaha kadar bitmez. Ama çinliler pazara girmek için birkaç AAA oyun verdi diye Epic>Steam diyorlar. Tek kelimeyle YAZIK!
Spider_hip
Spider_hip 12.02.2021 14:02
Steam tabi ki sistem olarak çok daha üstün. Epic hala artık herkesin yapabildiği bir yazılımı hala sunamadı. Verilen ücretsiz oyunlar neyse de, sonuç olarak satın alırken 2 mağazaya da bakarım, kampanyalarına bakarım, hangisi uygunsa ondan alırım. Ha fiyat çok yakınsa steam tercih ederim.

Diğer yandan üretici yani oyun yapımcısı konumunda olsam, epic hala daha az pazara sahip olsa da aldığı komisyonun çok daha uygun olması sebebiyle tercih sebebim olurdu muhtemelen. Yani steam tabi hala oluşturduğu sistemin gelişmişliği sayesinde pazar payını çok kaybetmemiş olmasına güveniyor ama ileride muhtemelen o da ufaktan komisyon oranını düşürecektir diye düşünüyorum.
MK Okuru
MK Okuru 11.02.2021 14:11
Arkadaşım steam senin karnını doyurmuyor steamin iyi taraflarını biz de biliyoruz epic in kötü taraflarını biz de biliyoruz önemli olan rekabet olması hem bu firmalar yaşasın hem biz ucuza oyunlar alalım ben artık korsan oyun indirmek istemiyorum alıştık orjinale.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.02.2021 22:38
Şahsen kutulu oyun alımını 2010'da Steame üye olduktan sonra tamamen bıraktım. Yazınızı çok beğendim. Düşüncelerimin özeti gibi. 2. bir uygulamayı bilgisayara yükleyip sistemi gereksiz yere kastırma düşüncesinden epici kurmaya hep üşendim. Yalnız sırf steame rakip olsun diye yüklemeyi düşünüyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Epic Games Store 2. yılında ne kadar başarılı?
İlginizi Çekebilir