Valve ve beş oyun yayıncısına yüklü miktarda para cezası!

Alparslan Gürlek 21.01.2021 - 12:19
Avrupa Komisyonu, şirketlerin AB antitröst kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Valve ve beş büyük oyun yayıncısına para cezası yaptırımı uyguladı.

Aralarında Koch Media, Bandai Namco, Capcom, Focus Home ve ZeniMax(Bethesda) da bulunan Steam oyun yayıncıları ve doğrudan Valve Avrupa Komisyonu tarafından para cezasına çarptırıldı. Sebebi ise AB antitröst kurallarının ihlal edilmesi ve Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) içindeki coğrafi konumlarda belirli PC oyunlarının sınır ötesi satışlarının kısıtlanması olarak bildirildi. Durum özellikle Valve için biraz daha farklı işliyor çünkü diğer yayıncılar soruşturmada işbirliği yaptığı gerekçesiyle indirim alırken Valve işbirliği yaptığını iddia ettiği halde herhangi bir indirim yapılmamış. Yakın süreçte bu konuyla ilgili gelişmeler alacağız gibi görünüyor.

Valve, Capcom, Koch Media, ZeniMax, Bandai Namco ve Focus Home'a yüklü miktarda para cezası!

Valve ve diğer oyun yayıncılarının, tüketicilerin konumuna göre yaklaşık 100 PC oyununu etkinleştirmesini ve oynamasını engellediği tespit edildi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, "Valve ve beş PC video oyunu yayıncısının coğrafi engelleme uygulamalarına karşı bugün uygulanan yaptırımlar, AB rekabet yasası uyarınca şirketlerin sözleşmeye bağlı olarak sınır ötesi satışları kısıtlamalarının yasak olduğunu hatırlatıyor" dedi.

Valve ve beş oyun yayıncısına yüklü miktarda para cezası!

Devamında "Bu tür uygulamalar, Avrupalı tüketicileri AB Digital Single Market avantajlarından ve AB'deki en uygun teklif için alışveriş yapma fırsatından mahrum ediyor" diyerek tüketicilerin hakları konusundaki endişesini dile getirdi. Avrupa Komisyonu, yayıncılara verdiği para cezalarının şirketlerin soruşturmada işbirliği yapması nedeniyle indirildiğini söyledi. Valve'ın işbirliği yapmadığını ve Steam firmasının 1.6 milyon Euro'nun üzerinde para cezasına çarptırıldığını iddia etti. Hemen bu paragrafın üst tarafındaki görselde yayıncıların isimleri, uygulanan indirimin yüzdesi ve ödemekle yükümlü oldukları para cezasını bir tabloda görebilirsiniz.

Bu konu karşısında bir Valve sözcüsü Eurogamer'a konuşarak iddiaları reddetti ve karara itiraz edeceğini söyledi. "Yedi yıllık soruşturma sırasında Valve, istenen tüm kanıt ve bilgileri komisyona sağlayarak tam bir işbirliği yaptı" dedi. Ayrıca "Bu bulgulara katılmıyoruz ve karara itiraz etmeyi planlıyoruz" diyerek ekledi.


Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 08:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2021 12:44
valveye iyi olmuş kesilen ceza para değil, ama içimi rahatlattı, saçma sapan politikaları yüzünden.
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2021 18:50
Hangi politika acaba çok bilgili arkadaşımız?
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2021 18:25
Olayı bizle alakası yok. Sen hangi politikasını kast ediyorsun?
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2021 16:54
Neyi saçmapasan valvenin? Steamdeki oyun fiyatları Tr ye özel ayarlanıyor. Adamlar size yine yaranamıyor. 30-40 tl ye aldığınız oyunların yurtdıışı fiyatı 20-30 euro. Ah keşke kaldırsalar şu fiyat politikasınıda sizin gibiler ağlasa... Yaranılmaz size
Kalan Karakter: 300 Gönder
Valve ve beş oyun yayıncısına yüklü miktarda para cezası!
İlginizi Çekebilir