Escape From Tarkov

Furkan Sakoğlu 21.03.2017 - 09:32
Tarkov'un yolları taştan...
Son yıllarda özellikle Arma’nın DayZ mod’unun ortalığı kasıp kavurması ve Minecraft gibi sandbox yapımların müthiş bir popülarite kazanması ile birlikte hayatta kalma temalı oyunlar da müthiş başarılar kazanmaya, yapımcılarını satış rakamları ile birlikte memnun etmeye başladı. Yer yıl, özellikle Steam’in erken erişim sistemi üzerinde birbirinden farklı onlarca yapım yer edinmeye çalışırken, bunların %90’a yakını kısa zaman içerisinde unutuluyor veya geliştirme aşaması inanılmaz yavaşlıyordu.

Escape From Tarkov
Hayatta kalma temalı oyunlara kaliteli bir örnek oluşturmak isteyen Rus oyun geliştirme stüdyosu Battlestate Games ise, geçtiğimiz yıl Escape From Tarkov’u bizlere duyurdu. İlk duyurusu ile birlikte hem simülasyon vari oynanışı, hem de özelleştirme seçenekleri ile hayatta kalma temalı oyunları seven oyuncuları heyecanlandırmayı başaran Escape From Tarkov, oyun içerisinde herhangi bir fantastik öğeye yer vermemesi ve aslında tamamen PvP tabanlı olması dolayısı ile farklı bir yapım olacağını kanıtladı. Tarkov isimli kurgusal bir şehirde geçen Escape From Tarkov, USEC isimli Amerikan ve BEAR isimli Rus özel kuvvetlerinin şehirden bilinmeyen bir sebep dolayısı ile kaçmaya çalışmasını konu alacak. Oyuna başlarken iki gruptan birini seçtiğimiz Escape From Tarkov’da, karşı gruptan gördüğümüz bir oyuncuya hiçbir sebep olmaksızın saldırabilecek ve öldürmeyi başarırsak üzerinde ki tüm ekipmanları alabileceğiz.    

Oynanış bakımından tamamen gerçekçi bir deneyim sunacak olan Escape From Tarkov’da, silahın tetiğine kadar modifiye etme imkanı sunulacak. Silah üzerinde yaptığımız modifikasyonların da oynanışa ciddi anlamda etki edeceği oyunda, hiçbir modifikasyon gereksiz veya boşuna olmayacak. Genellikle karanlık ortamlarda geçen bina içi bölgelerde, tüfek ışığı hem etrafı aydınlatmaya, hem de karşımızda düşman bulduğumuz anlarda gözlerini kör etmeye yarayabilecek. Battlestate yapımcıları her silahın ve modifikasyonun işe yarar olması için ciddi önem gösteriyor.

Escape From Tarkov
Oyun içerisinde birbirinden farklı onlarca silah bulunacak. Bu silahları yerde bulabilecek yahut oyun marketinden satın alabileceğiz. Ancak şunun altını çizmek gerekiyor ki, Escape From Tarkov’de herhangi bir şekilde öldürülürsek, silahımızı kaybedeceğiz. Ancak oyun içerisinde bulunacak olan sigorta benzeri bir sistem ile öldükten sonra eğer rakip oyuncu silahımızı almaz ise, sigorta tarafından silahımız bizlere geri verilecek.

Escape From Tarkov yalnızca silah bulma veya silah modifiye etme üzerine kurulu bir yapım değil. Oyun içerisinde karakterimizi de özelleştirebileceğimiz zırhlar mevcut. Farklı zırh modelleri ile farklı özellikler kazanabiliyorken, farklı çantalar ile de ekipman kapasitemizi yükseltebiliyoruz. Ayrıca karakterimiz ile oynamaya devam ettikçe farklı yetenekler kazanabiliyoruz. Oyunun RPG elementlerinden bol bol bulunduracağını belirtebilirim. Bazı özellikler ile dayanıklılığımız artabilecekken, bazıları ile daha hızlı yağma yapabilecek veya daha hızlı koşabileceğiz. Oyun içerisinde bu tip karakter özelleştirmeleri ile birlikte ister bir keskin nişancı, ister hızlı bir asker, istersek te tank benzeri karakterler oluşturabileceğiz. Zaten yapımcılar da Escape From Tarkov için MMO benzetmesi yapıyorlar.

Escape From Tarkov
Oyunun hikaye tarafında ise bizleri farklı bölümler bekliyor olacak. Örneğin Escape From Tarkov’da her bölümde belli bir zaman içerisinde çıkışa ulaşmaya çalışacağız. Bizden farklı ve düşman oyuncuların da bulunacağı bu bölümler sonucunda, eğer oyunu bitirmeyi başarabilirsek, tüm bölümlerin bağlantılı olduğu ve hiçbir süre sınırının olmadığı açık dünya mod’u aktif olacak. Yani oyunu bitirdikten sonra Escape From Tarkov tam anlamı ile başlamış olacak. Ayrıca oyun içerisinde kazandığımız ekipmanları da açık arttırma yolu ile de satabileceğiz. Hatta oyunda kendi dükkanımızı oluşturup, yağmaladığımız ekipmanları burada diğer oyunculara sunabileceğiz. Ticaret tarafında da Escape From Tarkov ilginç bir deneyim sunacak gibi gözüküyor.

Uzun lafın kısası Escape From Tarkov günümüzde oldukça güvensiz bir tür olarak gözüken Hayatta Kalma türüne yeni bir soluk getirecek gibi gözüküyor. Başarılı grafikleri, detaylı oynanış özellikleri, gerçekçi teması ve ilgi çekici atmosferi ile beklemeye değecek bir yapım. Şuan için hala daha alfa aşamasında olan Escape From Tarkov’un iyi bir tahminle 2017 sonlarında resmi olarak çıkış yapmasını bekleyebiliriz. Ayrıca şuanda oyunu ön sipariş ederek de alfa testine katılabilirsiniz. Ancak Alfa testine kesin giriş hakkı kazanmak için 110 Euro’yu gözden çıkarmanız gerekiyor.
Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 01:51
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 24.02.2018 14:20
simülasyon tarzı mı bu oyun yoksa campain modu var mı yani bölüm bölüm ??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.03.2017 18:42
Hadisi.... Hevesim kaçtı ya, bu kadar da gerçekçi olduğunu bilmiyordum. Bir de benim o kadar özenip yaptığım silahı başkası alırsa sinirden imkanı yok daha açmam ben o oyunu. Böyle de takıntılarım var.
Neyse Sniper Ghost Warrior 3'ten hala umutluyum en azından.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.03.2017 17:31
Yıllardır oyunları takip ediyorum ama yükleyip oynasam dediğim bir oyuna rastlamamıştım ama bu varya bu beni fena etkiledi, tam aradığım şey. Toplayıcılık ve keşfetme açısından S.T.A.L.K.E.R'a benziyor. Merakla bekliyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.03.2017 10:24
oyun güzel görünüyor ama savaş sistemi bir garip geldi. vuruş hissiyatı yok gibi, sürekli birbirine ateş edip vuramıyorlar. vurulanların da ölmediği hissiyatına kapıldım. sürekli ateşe basılı tuttuğuunuz konsol oyunlarına benziyor. umarım savaş sistemi gerçekçi olur
Ottoman_Empire
Ottoman_Empire 21.03.2017 14:54
Oyunun en dikkat çekici noktası zaten savaş sistemi.Öyle saçma sapan değil gayet gerçekçi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.03.2017 12:23
Enteresan bir oyun olacak bana kalırsa uzun saatleri geçireceğimiz bir deneyim..
Kalan Karakter: 300 Gönder
Escape From Tarkov
İlginizi Çekebilir