Eski Xbox yöneticisine göre Gamepass sistemi Spotify ile aynı riski taşıyor

Murathan Özlü 25.05.2022 - 14:35
Gamepass sistemi Spotfify platformunun müzik endüstrisinde yarattığı sıkıntıyı oyun sektörüne yansıtabilir mi?

Gamepass sistemi Spotfify ile aynı yolda gidiyor olabilir. Xbox'ın Oyun Yayıncılığı kısmında başkan yardımcılığı yapmış olan eski Xbox yöneticisi Ed Fries, katıldığı bir röportajda Halo serisinden, Xbox konsolunun Japonya'da yaşadığı sıkıntıya ve Xbox'un şu an ki patronu Phill Spencer'a kadar pek çok konuya değinmiş. Röportajın sonunda ise, Gamepass sisteminin, insanları oyun satın almak yerine tek bir sisteme abone olmaya çok fazla teşvik ettiğinden endişelendiğini ifade etmiş.

"Gamepass sistemi Spotify platformunda olduğu gibi insanları ürünü değil servisi almaya yönlendiriyor"

Fries'ın, dünyanın en popüler oyun servislerinden Gamepass'e şüpheyle bakmasının ana sebebi, oyun firmalarını uzun vadede zarara sokabileceğini düşünmesi. Ortalama AAA oyun fiyatlarının 60-70 dolar civarına çıktığı dönemde, Gamepass'in yüzlerce oyunu aylık 10 dolar karşılığında oyuncular sunması Ed Fries'a göre insanları oyun satın alma alışkanlığından uzaklaştırabilir.

Gamepass sistemi Spotify
Bu konuda Spotify örneğini veren Fries, popüler müzik platformunun insanları albüm alma alışkanlığından uzaklaştırdığını ve müzik endüstrisinin gelirini yarı yarıya düşürerek neredeyse sektörü bitirme noktasına geldiğini iddia etmiş. Bu yüzden, oyun sektörünün Xbox Gamepass (veya Playstation Plus) gibi sistemler konusunda dikkatli olmasını öneriyor.

Indie bir oyun firması olan ve Furi isimli oyunun yapımcısı olan The Game Bakers yakın zamanda verdiği bir röportajda oyunlarını Xbox'a çıkarmaktan çekindiklerini belirtmişti. Firmaya göre, oyunlarını Gamepass'e çıkarmamak sektörde ciddi anlamda geride kalmalarına sebep olan bir durum, ancak oyunlarını Gamepass'e yerleştirdiklerinde gelir elde edeceklerinin de garantisi yok.

Xbox Gamepass Mayıs 2022 oyunları arasında This War of Mine: Final Cut Sniper Elite 5 gibi oyunlar bulunuyor.

Yorumlar 9
MK Okuru
MK Okuru 28.04.2024 04:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2022 17:20
Eskiler hep böyle. İçerdeyken bunu söylesene erkek. Gamepass oyun sektörünü canlı tutar. Alırsın aylık abonmanını oynarsın oyununu. Beğenirsen basarsın parayı yeni versiyonuna. Sistem bu kadar basit. Genellikl bir oyunun yenisi çıkarken önce versiyonu bedava yada çok ucuza satılıyor. Yenisine teşvik
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 17:49
Spotify nasıl batırmış müzik sektörünü anlatsa da öğrensek bari. Benim bildiğim kadarıyle korsanı engellediği için müzik sektörünün kurtuluşuna vesile oldu.
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2022 15:21
Katılıyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 15:44
Tabiikide skinti yaraticak, cok masraf ettigi oyunu cikar cikmaz sisteme eklemez kimse, sony gibi. xbox kaliteden calip, ucuza kacip cok oyun cikaricak. Insallah sony bunlara uymaz yoksa kalite bayaaa duser
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2022 14:14
Öyle diyorsun da Türkiye'deki oyun fiyatlarını bilmiyorsun.Biraz kendi ekonomik durumuna göre konuşuyorsun sanki.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.05.2022 12:23
Küçük düşünürseniz tabi batar.1 oyunu en fazla 2 milyon kişi satın alıyor.Ama konsol kullanıcısı 50-60 milyon oluyor.Şimdi gamepass e 60milyon kullanıcı üye olursa zaten buradan kar bile elde eder.Sürümden kazanıyor kısaca.60 milyondan tek bi kullanıcı her 60 $ lık oyuna 10$ ödüyormuş gibi düşünmeyn
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.05.2022 18:49
Sektör batacakmış, Laf..

2-3 oyun alsak asıl biz batacağız biz. Microsoft adamın dibidir.

Sony nin aklını başına getiren de Xbox Game Pass tir. XBOX GP bu döneme damga vurmuş oyuncu dostu bir servistir. Garibanın son umudu ve tesellisidir. SONY de mükemmel giriyor piyasaya. Yüzümüz gülüyor be..
Kalan Karakter: 300 Gönder
Eski Xbox yöneticisine göre Gamepass sistemi Spotify ile aynı riski taşıyor
İlginizi Çekebilir