1/2

Euro Truck Simulator

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
Rampada geçme beni, düzlükte geçerim seni
Platformlar PC
Euro Truck Simulator
  • Yapımcı - Yayıncı SCS Software - SCS Software
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Simülasyon,Simülasyon
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 75
Artılar Kamyon modellemeleri, Avrupa'da oynanması
Eksiler Bazı teknik eksikler, detaysız çevre modellemesi
Her halde simülasyonu yapılmayan çok az şey kaldı oyun dünyasında. Trenden gemiye, uçaktan insana kadar farklı türdeki konseptleri oynama şansımız oldu. İnsan simülasyonu olan Sims’i geçtim, hayatında çok az kişiye kısmet olan tren ya da uçak kullanma hayalini simülasyon oyunlarda tatma şansına eriştik. Aslında teknolojinin de bir lütfüydü bu. Kimimiz trenin raylardan ayrılamayan bir taşıt olmasından, kimimiz yük gemisinin yavaşlığından şikayetçi oldu. Ancak aksiyonu itibari ile bir miktar daha fazla oynanabilirlik sunan kamyon simülasyonları, oyuncular tarafından çok fazla eleştiri yağmuruna tutulmadı. Bundan yıllar önce Hard Truck ile başlayan kamyonculuk sevdamız, yerinde saymayarak yeni yapımlar ile yeniden karşımıza çıktı. İşte Euro Truck Simulator’de (ETS) bu yeni yapımlardan biri olarak şoför koltuğundaki yerini aldı.

Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza!

Euro Truck Simulator’ü kısaca kamyon ya da daha ziyade tır taşımacılığı olarak tanımlayabiliriz. Daha önce kamyon simülasyonu oynamış olanlar bu yapıma da fazlası ile aşina şekilde başlayacaklar. Hatta çoğu butonun işlevlerinin dahi aynı olduğunu görmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. ETS’de bariz olarak gördüğümüz ilk farklılık, oynanan ülke sınırlarında görülüyor. Yapımın adından da anlaşılacağı gibi alışılmışın dışına çıkarak bu defa Amerika kıtası yerine Avrupa kıtası tercih edilmiş. Oldukça da iyi olmuş, keza bütün kamyon oyunlarında Amerika eyaletlerini kat etmekten sıkılmıştık. Oyuna girdiğimizde karşımıza bir Avrupa haritası çıkartılıyor ve bizden bir ülke ya da bölge seçmemiz isteniyor. Seçimlerimiz arasında İtalya, İsviçre, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İspanya ve Portekiz’i görüyoruz. Görüldüğü gibi ülkeler arasında ne yazık ki Türkiye bulunmuyor. Yinede oynanabilir bölge sayısının çok olması güzel olmuş. Keza her bir bölge içinde yüzlerce kilometre kat edilmeyi bekleyen şehirler ve yol var. Bölgemizi seçtikten sonra sıra 100,000 Euro bütçe ile bir tır almaya sıra geliyor. Tır Showroom’u sayabileceğimiz mekanda biraz araştırarak en iyi fiyat/performans oranına sahip olanı satın alıyor ve yola çıkıyoruz.

Yola çıkan herkesin kamyon şoförü olmayacağını düşünerek, firma tarafından hangi tuşun ne işe yaradığı, nasıl mal alıp taşıyacağımız, haritayı nasıl kullanacağımız gibi temel şeyleri içeren, oyun içi eğitim modu ile birlikte ilk görevimize doğru yol alıyoruz. Şehirlerde farklı firmalara ait ana depolar bulunuyor ve bir şehirdeki depodan diğerine mal taşımakla yükümlü oluyoruz. Bu depolara gittiğimizde liste olarak farklı kategori ve çeşitteki malları, ulaşacakları yerleri ve işin ücret bilgisini alıyoruz. Kafamıza yatanı seçip onay tuşuna basıyoruz. Burada kafamıza yatanı dedim; zira ürünler arasında kırılacak yapıda daha hassas ya da yanıcı gibi tehlikeli maddeler de bulunuyor. Bunları taşımak daha riskli, keza çok şiddetlide olmasa bir kaza sonucu hasar alarak size ödenecek miktardan düşülüyor. İkinci dikkat edilecek nokta ise yolun uzunluğu. Çok uzun yol gitmeyi sevmeyebileceğiniz gibi, kısıtlı parayla çok uzak yola gitmek iflasla sonuçlanabilir. Keza yolda başınıza ne geleceğini bilmiyorsunuz. Başınıza hiçbir şey gelmese bile benzin almak zorundayız. Malı teslim edene kadarda başka bir gelirimiz yok. Bu nedenle başlarda çok uzak olmayan ve daha risksiz mallar taşımak yerinde olacaktır. Nereye ve ne taşıyacağımıza karar verince sistem tarafından deponun bahçesinde otomatik olarak bir tır arası yani römork beliriyor. Yukardan bakış açısına geçerek daha iyi bir şekilde römorka yaklaşıyor ve kilitlenmek için T tuşuna basıyoruz. Artık yola çıkabiliriz.

Önünü görmeden sollama, evine acı haber yollama...

Yola çıkınca ilk baktığımız kısım harita oluyor. Haritada gideceğimiz yeri bulup hangi yolları kullanacağımıza bir göz atmakta fayda var. Buna göre yolumuza devam ederken zaman zaman karşılaştığımız köprü ve kavşaklarda her ne kadar levhalar olsa da haritadan sapacağımız yerden emin olmakta fayda var.