1/2

Evolve (İlk Bakış) (PlayStation 4)

Emre Günen 6.11.2014 - 15:09
Biraz fazla mı evrimleştik ne?
Son dönemlerde isminden çok söz ettiren oyunları saymaya kalktığımızda Left 4 Dead mutlaka bunların arasında gelecektir. Turtle Rock Studios tarafından geliştirilen ve sadece korku teması ile değil aynı zamanda ekip bazlı oyun sitemiyle de ön plana çıkan Left 4 Dead'in ikinci oyunundan sonra sessizliğe bürünen yapımcıları bomba gibi bir dönüş yapma eğiliminde. Yeni projeleri Evolve da bunun en büyük kanıtı.

"Neden biz de yaratık olamıyoruz?"

Alpha sürümü ile karşımıza çıkan Evolve, PlayStation 4 üzerinde yaşadığı bazı hatalardan dolayı birkaç gün ertelenmişti. Hafta sonu tam bir Evolve keyfine hazırlanmışken, Firmware 2.0'ın gelmesi ile birlikte yayını ertelenen Evolve'un, Alpha'sına kısa bir süre de olsa göz atma imkanı yakaladık.

Evolve (İlk Bakış) (PlayStation 4)
Bir kere şunu söylemek lazım ki, oyun dünyasına devrim niteliğinde bir fikir ile geliyor Evolve yapımcıları. Tamam, takım oyunlarına artık alıştık diyebiliriz. Dört kişilik ekibin her birinin kendine has özelliği ile görevleri yerine getirmesi sıradan bir durum gibi gelebilir ama Evolve'da bu sistem aynen ismi gibi evrim geçiriyor ve artık yaratık olabiliyoruz! İlk duyduğumda inanamadığım, ama oyunu test ederken zevkten dört köşe olduğum yaratığı kontrol etme sistemi gerçekten devrim niteliğinde.

Kabaca anlatmak gerekirse, tıpkı Left 4 Dead oyununda olduğu gibi 4 kişilik bir ekip ve dev bir yaratık arasında geçen bu amansız mücadelede, yaratığın da bir oyuncu tarafından yönetiliyor olması, yapay zekanın çuvallamasının da önüne geçiyor. Bu sayede birbirinden ilginç kapışmalara ve eğlencenin tavan yaptığı görüntülere denk gelebiliyoruz.

Trapper, Assault, Medic ve Support ismi verilen dört kişilik ekip, karanlık bir atmosfer içerisinde, takım halinde yaratık avına çıkıyor. Harita yapısı karanlık olduğu kadar, dev yaratığın hareket kabiliyetine de uygun biçimde tasarlanmış. Tabii bu büyük haritada bir yerden diğerine ulaşmak için haliyle jetpack tarzı ekipmanları kullanmak gerekiyor. Elbette  yaratığı kontrol eden için böyle sorun yok ama ona birazdan değineceğim.

Evolve (İlk Bakış) (PlayStation 4)
Bu savaş nasıl oluyor da oluyor?

Maçlar ya yaratığın alt edilmesiyle ya da dört takım üyesinin birden nalları dikmesi ile sonuçlanıyor. Yaratık, insanları öldürmek için sağa sola saldırırken, dört kişilik ekip de onu engellemeye çalışıyor. Dev yaratık o kadar kuvvetli ki, doğru sıra ile yaptığı seri vuruşlar sayesinde her düşmanını alt edebiliyor. Tabii ki takımların da pek çok avantajı var. Birbirlerini iyileştirebildikleri gibi koruyucu kalkanlar ile de yaratıktan gelecek zararı en aza indirebiliyorlar. Takımın en büyük avantajı, tek bir kişi bile hayatta kalsa, belli bir süre içerisinde diğer takım elemanları hayata dönebiliyor. Eğer yaratığı kontrol eden kişi dört takım üyesini de alt ederse oyun otomatik olarak bitiyor.