F1 23 inceleme

Kaan Can Özalp 17.06.2023 - 15:38
F1 23 inceleme içeriğimizde oyunun hikaye modundan grafiklerine, yeni pistlerinden oynanış dinamiklerine kadar tüm detaylara yakından bakıyoruz.
Platformlar PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
F1 23
  • Yapımcı - Yayıncı CodeMasters - EA Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Yarış
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 85
Artılar + Oynanışın dinamikleri
+ Breaking Point 2 hikaye modu
+ Yeni eklenen pistler
+ Araç modellemeleri gerçeğe yakın
+ Araç sesleri
+ Kırmızı bayrak gibi yenilikler
Eksiler - Grafikler hala yeni nesil seviyesinde değil
- Kariyeri modlarında yenilik yok

F1 23 inceleme: Hem Formula 1 severlerin hem de yarış oyunu severlerin merakla beklediği F1 23 çıktı. Bildiğiniz üzere 2021 yılında Electronic Arts’ın Formula 1 oyunlarının yapımcısı olan Codemasters’ı satın almasından sonra, seri bir nevi değişikliğe uğradı. Direkt ilk sene mesela hiç olmayacak bir şekilde oyuna tıpkı FIFA 17’de yaptıkları gibi hikaye modu falan eklediler. Sürücülere tıpkı Ultimate Team’deki gibi raiting falan vermeye başlayıp seriyi bildiğiniz EA oyunu yaptılar.

F1 23 inceleme / PS5

Sonradan da tahmin edilebileceği üzere Formula 1 oyun serisi EA tarafına geçtikten sonra hem 2021’de hem de 2022’de gerçekten güzel bir şekilde ilerlemedi. İki oyunun da oldukça fazla hatası ve sıkıntısı vardı. Özellikle 2022’nin oynanış tarafı bana kalırsa tam bir faciaydı, oyun çıktıktan sonra sırf optimizasyon için grafiklerini düşürdüler, sonra bozuk olan oynanışı tam bozup bir daha düzeltmediler falan filan iş böyle devam etti. Şaşırtıcı bir durum ki F1 23, bunların tam tersini yapmış. Lafı daha fazla dolandırmadan sizi inceleme yazımıza alalım. 

Breaking Point 2 (Hikaye Modu) 

F1 2021’de ilk defa karşımıza çıkan bu hikaye modu, bizleri klasik bir Formula 1 dramasına maruz bırakıyor. Aiden Jackson adında bir çaylak pilot olarak başladığımız bu hikayede, bizden çok daha tecrübeli olan takım arkadaşımız yaşlı pilot Casper Akkerman ile tartışıp onun tarafından eleştirilip kendimizi geliştiriyor, ve öteki yandan da ezeli rakibimiz olarak gördüğümüz Devon Butler ile hem pist içinde hem de pist dışında atışıyorduk ve oyun böyle devam ediyordu.

F1 23 inceleme - 1

F1 23 inceleme

Hepsinin toplamında bana kalırsa F1 2021’deki hikaye modu çok da iyi değildi. Basit bir senaryosu, çok güzel olmayan ara sahne animasyonları gibi birtakım sıkıntıları vardı fakat bir giriş hikayesi olarak adlandıracaksak tabii ki de kabul edilebilir seviyedeydi. Yani sonuç olarak Formula 1 oyununa adamlar tutup da AAA bir oyun hikayesi yapamazlardı zaten. Adamlar bunu fark edip hikayenin devamını F1 22’ye getirmeyip, F1 23 ile daha güçlü bir geri dönüş yapmayı düşünmüşler. 

F1 23’deki Breaking Point 2 olarak adlandırılan bu hikaye modu, F1 2021 oyununun içerdiği hikaye modunun devamı olarak çok daha güzel bir şekilde önümüze sunuluyor. 2022 Sezonunda başladığımız hikayeyi 2023 sezonuyla devam ederek bitirmeye çalışıyoruz ve bunu yepyeni bir takım ile yapıyoruz. F1 2021’in Sahip olduğu hikaye modunda Aston Martin, Alpha Tauri ve Alfa Romeo gibi takımlarda kariyerimizi sürdürmüştük.

F1 23 inceleme - 2

F1 23 inceleme

Fakat F1 23’de ezeli rakibimiz olan Devon Butler’ın babasının sahip olduğu takımda kariyerimizi sürdürüyoruz, olayın draması da burada başlıyor. Devon Butler’ın babasının kurduğu takımda Devon Butler ile birlikte yarışıyoruz ve kaos da bunun peşinden geliyor. Hem pist dışı hem de pist içi dramalar peşimizi bırakmıyor. Bu sebeple de oyunun hikayesini deneyimlemek çok zevkli oluyor. Tüm bunlar yaşanırken önceki sezonun Formula 2 şampiyonu Callie Mayer, hikayeye hızlı bir şekilde dahil oluyor. Bunun üzerine bir takım olaylar gelişiyor. Daha fazlası kesinlikle spoiler olur o yüzden bu kadarı yeterli.  

Breaking Point 2 Hikaye modu, daha kaliteli bir şekilde hazırlanmış güzel bir senaryo, çok daha iyi yapılmış ara sahne sinematikleri ile birlikte beni gerçekten baya etkiledi. Tabii ki gene AAA bir oyunun sahip olduğu hikayeye sahip değil fakat eskisinden kat kat daha iyi. Tek sıkıntısı şu; FIFA 17-18-19'da gördüğümüz “Journey” adlı hikaye moduna oldukça fazla benzetilmiş gibi geldi. Özellikle 3 tane oynanabilir karakter olması ve bunların 2 erkek 1 kadın karakter olması tıpkı FIFA 19’daki Journey moduna çok fazla benzemesine olanak sağlıyor. 

Oynanış 

Çevrede Formula oyunlarıyla haşır neşir olan birisine en iyi oynanışa sahip olan F1 oyunu hangisi diye soracak olursanız size direkt “F1 2020” cevabını verecektir. Çünkü 2020 gerçekten muazzam bir oynanışa sahipti. Araç kullanımından tutun rakip sürücülerin yapay zekasına kadar kusursuz denilebilecek seviyedeydi.

F1 23 inceleme - 3

F1 23 inceleme

Sonrasında çıkan 2021, araç kontrolü bakımından rezaletti ve bunun üzerine çıkan 22 yapay zeka açısından batık durumdaydı. Ben de doğal olarak F1 23’ün bu tarz sıkıntılar yaşayabileceğini öngörmüştüm fakat oldukça fazla bir şekilde yanılmışım. Açıkça söyleyebilirim ki en keyif aldığım ve bana oynanış açısından en güzel gelen Formula oyunu kesinlikle F1 23 diyebilirim.  

Araç kullanımı çok ama çok daha rahat bir hale getirilmiş. Çok profesyonel bir oyuncu olmamamdan ötürü eski oyunlarda ben her pistte kusursuz ve rahat bir şekilde sürüş yapamıyordum. Fakat F1 23’de işler değişmiş. Artık her pistte araç kullanımının verdiği rahatlık ile birlikte hızlı bir şekilde yarışabiliyorum. Yani buradan çıkarabileceğimiz şey şu; oynanış çok daha rahat ve kolay hale getirilmiş. Kolaydan kastım saçma salak araç fiziklerinin olmaması. Bunların yanında araçların kaza mekaniklerinin daha gerçekçi hale geldiğini söylememizde fayda var. 

F1 23 inceleme - 4

F1 23 inceleme

Bir dikkatimi daha çeken diğer şey ise artık virajlarda rahat bir şekilde ani dönüşler yapabiliyor olmamız. Virajı dönerken öteki tarafa ani dönüşü daha rahat ve hızlı bir şekilde aracı spin attırmadan yapabiliyor olmamız çok hoş. Bana kalırsa önemli bir yenilik bu. Çünkü bu tarz dönüşlere sahip olan pist sayısı oyunda çok fazla.  

Rakip yapay zekasından bahsetmek gerekirse bu nokta özellikle oyunu benim gibi sırf kariyer modu oynayanlar için çok önemli. Merak etmeyin mükemmele yakın bir yapay zeka var karşımızda. Bildiğiniz gbi F1 22’de rakip araçlar zorluk seviyesi farketmeksizin virajı aldıkları andan itibaren ne yaparsak yapalım bizlere yarım saniye fark atıp duruyordu ve bu baya keyif kaçırıyordu.

Bu olayı 1 yıl sürse de F1 23 ile birlikte çözmüş olmaları güzel. Bu sebepten artık yapay zekaya karşı oynadığımız yarışlar çok daha keyifli oluyor. Bunun yanında yapay zekanın artık daha agresif olduğunu söylemekte fayda var. Tekerlek tekerleğe yaptığımız kapışmalar artık çok daha zevkli. 

F1 23 inceleme - 5

F1 23 inceleme

Ekstra olarak sonunda yıllardır beklediğimiz özelliği de F1 23'e eklemişler. Tabii ki de kırmızı bayrak. Formula 1 yarışlarını izleyenler ne olduğunu biliyordur ama incelemeyi okuyanların arasında F1’i takip etmeyenlerin de olduğunu varsayarsak, kırmızı bayrak, yarış esnasında önemli bir olayın olup yarışın durdurulması gerektiğinde çıkarılan bir bayrak denilebilir.

Büyük bir kaza olduğunda ya da yarış esnasında yağış dolayısıyla pist kullanılamaz hale geldiğinde kırmızı bayrak çıkartılır. Bu özelliği F1 23'ün içerisine entegre etmeleri mükemmel olmuş ve bu şekilde de oyun daha gerçekçi hale gelmiş oldu. 

Öteki yandan bir diğer eklenen yenilik ise %35’lik yarış uzunluğu seçeneği. Önceden yarışları 5 turluk, %25’lik %50’lik ve %100’lük uzunluklarla oynuyorduk fakat böyle bunların tam keyifli olduğu bir orta nokta yoktu. Yapımcı ekip bunu fark edip ve oyuncuların sesini dinleyip %35’lik yarış uzunluğu seçeneğini oyuna eklemişler.  

F1 23 inceleme - 5

F1 23 inceleme

Oyuncu kariyeri ve Takım kariyeri modlarından bahsetmek gerekirse; serinin her oyununda da olduğu gibi F1 23'de de herhangi bir değişiklik olmamış. Sadece her sezonun başında gösterilen araç tanıtımının animasyonu ve yeni açılan kariyerin her sezon başlangıcında gösterilen sinematiği değiştirilmiş.  

Yeni Pistler

Oyunda bulunan çoğu pist yenilenip daha güzel hale getirilmiş ve bunun yanında Qatar ile Las Vegas pistşer, oyuna eklenmiş. Özellikle Qatar pisti, biz oyunculara muhteşem bir sürüş deneyimi sunuyor.  Geniş ve heyecan dolu düzlükleri ve keskin virajları ile birlikte Qatar pistinde yarışmak çok güzel bir deneyim. Diğer yandan, Las Vegas pisti de göz alıcı çevre tasarımıyla dikkat çekiyor.

F1 23 inceleme - 6

F1 23 inceleme

Işıltılı ve renkli Las Vegas atmosferini başarıyla yansıtan bu pist, oyunculara benzersiz bir yarış deneyimi sunuyor. Parlak ışıkların çevrelediği gösterişli yapılar, oyuncuları Las Vegas'ın enerjisine kapılmaya davet ediyor. Yarışırken etkileyici bir şehrin içindeymiş gibi hissetmek, oyunculara olağanüstü bir atmosfer sunup yarışları daha keyifli bir hale getiriyor. 

Grafikler

Grafiklerden bahsedecek olursak F1 23 eski nesli terk edemeyen oyunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Yani öyle uçuk kaçık bir grafik beklemememiz gerekiyor. Öyle de olmuş çok iyi grafikler olduğu söylenemez fakat F1 22’den daha iyi olduğu ortada.

Özellikle gece yarışlarının içerdiği ışıklandırmanın daha iyi olması ve bunun yanında gündüz yarışlarının daha gerçekçi ve sarımtırak bir havaya sahip olması oyunu daha gerçekçi ve göze hoş bir şekilde görmemize sebep olmuş.  

Araç Tasarımları

Araç tasarımlarından bahsetmek gerekirse her araç kusursuz bir şekilde oyuna aktarılmış. Dış renk düzenlerinden tutun araçların modellemelerine kadar her şey gerçekle tıpkısının aynısı. Sadece içlerinde Ferrari’nin renk düzenini hoş bulamadım.

F1 23

F1 23 inceleme

Bu sene Ferrari her ne kadar renk düzeni değiştirmiş olsa da oyun içerisinde bildiğiniz pembeye yakın bir renkte gözüküyor. Monitörümden mi kaynaklı bilmiyorum fakat bir sıkıntı olduğu kesin. Onun dışında Redbull’dan tutun Williams’a kadar her şey mükemmel. Araç sesleri de bunun yanında çok gerçekçi ve uyumlu. Bunların dışında yeniden tasarlanmış bir ana menü ve yarış içinde bulunan arayüz değişimleri yer alıyor. 

Sonuç

Eksileriyle ve artılarıyla F1 23, serinin en iyi oyunu olmuş diyebiliriz. Dilerdik ki efsane olarak gösterilen pistler oyuna eklensin ve F1 2020’deki gibi eski araçlar geri gelsin. Yapımcı ekipten bunları ne kadar istesek de olmayacak gibi gözüküyor fakat umut etmeyi hiçbir zaman bırakmamak lazım.  

Yorumlar 5
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 20:10
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.11.2023 23:00
Selamlar.Ayni pistte sadece 2 oyuncu ile yarış yapılabiliyor mu bu oyunda?Diğer pilotlar olmadan 2 oyuncu ile oynamak mümkün mü?
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.06.2023 06:29
Benim için f1 2002 den sonrası yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
Spider_hip
Spider_hip 18.06.2023 10:15
Hala araç marka sahiplerinin saçma yasağı devam ediyor mu? 400km hızla düz duvara bile çarpsan markanın olduğu yer deforme olmamalı, araç parçalanmamalı, markayı kötü gösterirmiş.
MK Okuru
MK Okuru 19.06.2023 17:33
Senin o dediğin eskiden nfs ve bazı oyunlarda vardı. F1 oyunlarında öyle bir yasak yok. Çünkü oyun similasyon ve F1 in gerçek yarışlarında da parçalanmalar olduğu için bu dediğin, F1 oyunlarında yok.
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 19.06.2023 15:28
oyunun psn store üzerinde satış fiyatı an itibari ile standart edition 1.400 TL sevgili EA kulaklarını çınlatıyorum...
Kalan Karakter: 300 Gönder
F1 23
İlginizi Çekebilir