Facebook'ta Taht Oyunları

Mehmet Göksu 22.02.2013 - 16:39
Ya kazanın, ya da ölün!
Game of Thrones severler bir yandan dizinin yeni sezonunun bir yandan da yeni kitabın çıkmasını beklerken, dün gece Facebook'ta aniden ortaya çıkan oyunla şoka girdi.

Geçtiğimiz yılın 21 Mayıs ayında, Game of Thrones dizisinin yapımcısı ve yayıncısı HBO ile anlaşan Disruptor Beam firması, epey bir süredir oyunun üzerinde çalışıyordu. Nihayet dün Türkiye saati ile 17:00 civarında oyunun Beta sürümü Facebook'ta oyunculara açıldı.

Şu an oyuna çok büyük bir ilgi var. O kadar ki, oyun açıldıktan bir kaç saat içinde sunucuları çöktü ve sonrasında da ciddi lag ve takılmalar olduğu gözlendi. Fakat şu an bu sorunların çoğu giderilmiş gibi duruyor.

Facebook'ta Taht Oyunları
Oyun Neye Benziyor?
Belki hala Game of Thrones okumamış veya seyretmemiş okuyucularımız olabileceğini göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca konu hakkında bilgi vermeden biraz oyundan bahsedelim.

Oyun, görmeye pek alışık olmadığımız RPG, serüven ve strateji unsurları barındırıyor. Genel olarak, daha topraklarını yeni kazanmış taze bir Lord'u oynuyoruz. Fakat yanımızda danışmanlarımız, komutanlarımız, casuslarımız ve başka diğer konularda bize yardımcı olacak, görevler verilebilecek bir çok kişi de var. Kendi oynadığımız Lord'umuzun nasıl bir kişi olacağını, geçmişini, görünüşünü, karakter detaylarını, savaş, iktisat ve saman altından su yürütme gibi bir çok yeteneğinin nasıl ve ne kadar gelişeceğini biz belirliyoruz. Fakat, her ne kadar en detaylı karakter olsa da yalnızca oynadığımız Lord ile sınırlı değilim. Diğer yardımcılarımızın da oldukça yoğun RPG öğeleri barındıran karakter gelişimlerini biz yapıyoruz.

Facebook'ta Taht Oyunları

Topraklarımız

Oyun sırasında yönetmeye başladığımız küçük beyliğin bir takım sorunları oluyor. Bunlar bazen ailevi, bazen yakınlarımızı ilgilendiren, bazen beyliğin içinde işlenmiş bir suç, bazen de dış mihraklardan hatta müttefiklerimizden kaynaklanan sorunlar olabiliyor. Oyunun  görev sistemi genellikle bu sorunların çözümü üzerine kurulu. Fakat sorunların çoğu konuşularak, anlaşmalar yapılarak veya gece vakti karanlık arka sokakların gölgeliklerine yaraşır şekillerde çözümleniyor. Her sorunun (veya görevin) birden çok çözümü var. Sizin verdiğiniz kararlara göre beyliğimizde neler olup bittiği ve sonrasında çıkacak başka görevler şekil alıyor. Her şey bizim kararlarımıza bağlı.

Aldığımız kararlara göre beyliğimizin politik ve ekonomik gücünde değişimler oluyor. Artıyor ya da azalıyorlar. Fakat bunların aniden birden bire artması pek hayra alamet değil, çünkü bir anda daha güçlü beyliklerin hedefi haline gelebiliyorsunuz. Daha güçlü beylikler, tabi ki Facebook'taki diğer oyuncular.

Player vs Player

Arkadaşlarınızı oyuna ekleyip onlarla savaşabiliyor, siyasi ve ekonomik ilişkiler içine girebiliyor, hatta çoluğunuzu çocuğunuzu evlendirebiliyorsunuz. Böylece aranızdaki politik bağlar güçleniyor. Birleşip, başka bir oyuncuya savaş açabiliyor veya tehdit ederek emellerinden vaz geçirebiliyorsunuz.

Facebook'ta Taht Oyunları
Acı Gerçekler
Şimdiden söyleyelim, oyun pek çocuklara göre değil. Görevlerde önünüze getirilen sorunlar hakkında bir karara varmak gerçekten zor, çünkü size sunulan seçenekler arasından gerçekten "iyi" denilebilecek bir şey pek nadiren ortaya çıkıyor. Örneğin, sürekli olarak herkesin iyiliğini düşünürseniz, bir süre sonra beyliğinizdeki otoriteniz sarsılmaya başlıyor ve herkes size muhallebi çocuğuymuşsunuz gibi davranabiliyor. Yani seçimler zor ve herkes için iyi olacak seçenekler yok. Kötünün iyisini seçmek zorunda kalıyorsunuz. Bütün bunlar arasında genellikle idam kararları, suçluları saklama, yalan söyleme hatta kendi kızınızı ölüme terketme gibi durumlar oluşabiliyor.

Savaş
Game of Thrones deyince tabi ki savaşsız olmaz. Oyunun epey ilerleyen safhalarında ordular kurabiliyorsunuz ama oyunun çoğunlu, görevlendirdiğiniz özel askerlerin (Sworn Swords) kontrolünden oluşuyor.

Bu özel askerler görevleri her zaman savaşarak çözmüyorlar. Bazen yalan söylemek, casusluk yapmak, hasmını öldürmeden yakalamaya çalışmak gibi onlarca seçeneğiniz var. Tabi ki görevlendirdiğiniz kişinin özellikleri de gittiği görevin gerektirdikleri ile bağdaşırsa, başarma ihtimalleri artıyor.


Facebook'ta Taht Oyunları
Oyun dediğimiz gibi henüz Beta aşamasına yeni girdi. Esas incelemesini Beta'dan çıkıp tam sürüm olduğunda yapacağız, çünkü şu an oyunun gerçekten ne kadarını oynayabildiğimizi veya görebildiğimizi bilmiyoruz. Ayrıca oyunu yapan firma Disruptor Beam, oyunculardan çok yoğun geri bildirim topluyor. Bu yüzden, oyunun tam sürümü çıkmadan önce bir çok değişiklikten geçmesi olası.

Editör olarak şahsi fikrim, Game of Thrones meraklısı değilseniz bile en azından oyuna bir göz atmanız gerektiği yönünde. Oyunun Türkçe sürümü henüz bulumuyor, bu konuda yapımcı şirketin herhangi bir açıklaması da yok.

Oyunu oynamak için buraya tıklayabilirsiniz

GÜNCELLEME

Oyunun yapımcısı Disruptor Beam, yaşanan yavaşlık ve kopma sorunlarına cevap verdi. Birkaç tane de merak edilen özelliğe değindi. Yavaşlık, tahmin ettiğimiz gibi oyunun aşırı ilgi görmesinden kaynaklanıyor. Bir anda çok yoğun bir şekilde oyuna katılan oyuncular yüzünden sunucularda sorunlar çıkmış. Disruptor Beam'in dediğine göre şu an sorun üzerinde uğraşıyorlar ve şu anda en öncelik verdikleri işleri bu.

Ayrıca oyunun neden tam ekan oynanamadığına da açıklık getirdiler. Oyun Flash ile değil, HTML5 ile yazılmış ve Facebook, HTML5 ile yazılmış uygulamaların tam ekran çalışmasını yasaklamış durumda. Bu yasağın sebebini ise kimse bilmiyor.

Öte yandan, "500" hatası alanların, tarayıcı önbelleğini temizleyerek bu hatadan kurtulabileceklerini de dile getirdiler.

Son olarak da, oyunun Beta sürecinden çıkmasının ardından başka platformlara geçirmeyi düşündüklerini de eklediler. Bizim aklımıza ilk olarak Android ve iOS geliyor.
Yorumlar 17
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 06:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
Facebook'ta Taht Oyunları
İlginizi Çekebilir